לתגובות הקוראות

שלום שלום לרחוק

ישבנו שלושתנו, אחרי אחד האסונות שפקדו את הציבור שלנו בתקופה האחרונה, וחשבנו יחד במה נוכל להתחזק. אנחנו שלוש בנות שעובדות בחברת הייטק גדולה, מחזקות אחת את השניה ומשתדלות לשמור על עצמינו יחד.

אחת מאיתנו הציעה להחליף את הפתיח של המייל כשהוא מיועד לגברים. ה'הי מיכאל' הזורם והמקובל פה כל כך, ישנה פנים וצורה ל'שלום וברכה' רשמי ומשדר מרחק.

אני התחברתי מיד לקבלה החדשה, אבל השלישית, שהיא דווקא הראשונה לכל דבר שבשמורה, פחות הבינה מה דחוף. כל כך מקובל פה לפנות ב'הי' – בכלל לא מרגישה שזה יוצר קשר וקרבה. יאמר לשבחה שהיא לא התעקשה על שלה, והסכימה להצטרף גם היא להחלטה המחזקת, בלי מידי להבין למה זה חשוב.

האמת, שהרבה קבלות בעבודה של שינויי הרגלים שהקהו את הרגש, רק אחרי תקופה שמשנים מרגישים את ההבדל.

טוב מאד לגדור גדר גם בלי שמבינים, אבל משמים שלחו לנו שיעור פרטי שלא הותיר מקום לספקות:

באותו שבוע התקיים זום בהשתתפות אותה שלישית, ובסופו היא התבקשה ע"י המנהל לשלוח סיכום פגישה למיכאל, גורם נוסף שלא השתתף בזום. היא רשמה את עיקרי הדברים, ולפני השליחה למיכאל המדובר – העבירה למנהל לקבל אישור על הניסוח.

המנהל עבר על תוכן המייל, אישר את הדברים, ורק משהו קטן ומפתיע היה לו להעיר:

"הסיכום מעולה. תיקנתי רק מילה אחת. רשמת 'שלום' – שיניתי ל'הי מיכאל', שלום זה רשמי ו'הי מיכאל' יותר חברי"…

הרגשנו כזאת השגחה פרטית על השיעור המוחשי שקיבלנו!

ישא ה' פניו אליך, וישם לך שלום.

תגובות השמורות לסיפור 

זה נושא שיש לי הרבה מה לכתוב עליו!! נושא ה"הי" במיילים. ב"ה, זמן קצר לאחר שהתחלתי את דרכי בעולם העבודה, צרם לי לכתוב "הי", ולא משנה אם לגבר או לאישה. 

גם כאשת מקצוע (יועצת מס), היה נראה לי פחות רשמי ופחות מקצועי. והאמת…מסיבה נוספת… אנחנו כאלה עובדות טובות, כל כך מקדשות שם שמים, מדוע שלא תהיה לי "חותמת" אישית במייל של כבוד שמים? "שלום" הוא אחד משמותיו של ה', למה לא לזכות להשתמש בו? (אפילו שאלתי את בעלי האם זו בעיה לכתוב "שלום" לגברים, האם זה בגדר שאילת שלום, וככה ענה לי… אבל זה לא פסק הלכה!) 

אני גם לא חוששת לענות לשאלה "מה נשמע?" ב'ב"ה' לצערי יש בנות שכאילו מפחדות להישמע חרדיות מדי…"מה נשמע?" "מצוין!" "הי" וכאלה. 

באחד ממקומות העבודה הראשונים שלי, היה לי לקוח אתאיסט גמור, ובכל פעם שהוא התקשר (הוא מעולם לא ראה אותי, והשם שלי לא חרדי בכלל כך שהוא לא היה אמור לדעת שאני חרדית) אני עניתי לו "ב"ה", ו"שלום". כך שלא היה לו ספק בדבר היותי שומרת תורה ומצוות. 

יום אחד האיש שולח ווטסאפ לבוסית שלי "X מקצועית, נחמדה ויעילה". כנראה שלא נגרם נזק לשירות..

אז אני מיילים פותחת ב"שלום מר X" ואתן יודעות מה שמתי לב? שתמיד הלקוחות שלי בטוחים שהעובדת שמטפלת בהם היא מומחית-על או משהו כזה, אפילו אומרים לי במבוכה "אני לא מר, אני בסך הכול יותם" זה עושה להם טוב, ועשה לי סוג של מיתוג עצמי של עובדת מכובדת במיוחד. 

לקינוח, יום אחד אני משוחחת בטלפון עם איזו עורכת דין והיא מספרת לי בהתלהבות שהיא כעורכת דין לעולם לא תכתוב "הי" אלא "שלום וברכה" כי היא לא אישה פשוטה שכותבת הי, אלא עורכת דין אינטליגנטית ומכובדת… 

אשרייך ממש, תדעי לך שהמניות שלך עולות, כמובן בשמים וגם בארץ על כל שמירת דיסטנס, ודאי בהזכרת שם ה' במיילים שאת שולחת. מאחלת לך שברכת ה' תלווה אותך בכל מייל=] 

ל'שמורה' היקרה! 

לפני שנים רבות, כשהתחילו לדבר על 'לא לקרוא לגברים בשם פרטי, ולא להיקרא בשם פרטי בעבודה', לא ראיתי דרך לשלוט על איך קוראים לי, אך מנסה מאוד לא לקרוא לגברים בשם פרטי (פשוט לא קוראת להם, מתחילה ישר במה שיש לי להגיד). 

בנוסף, חשבתי על זה שבמייל כן אפשר יותר לשלוט מה ואיך, ואולי זה ישפיע גם על אופן הקריאה אלי. אני פותחת מייל לגברים ב'שלום רב', וחותמת 'גב' X', במקום בחתימה הרגילה שלי שמכילה את השם הפרטי. למרבה ההפתעה, מכותבים חדשים שלי, שלא מכירים אותי מהעבר, פשוט התחילו לקרוא לי 'גב' X' במקום 'שרה' כפי שקוראים לי רובם. 

למען האמת – הייתי מופתעת, לא חשבתי שזה ישפיע, אבל זה כן עזר חלקית. אני חושבת שזה ממש עוזר. האנשים הבינו גם את המסר שמאחורי הפניה והחתימה. עלו והצליחו! 

אין מילים על הסיפור המחזק!! מאד נהניתי ממנו בגלל שהנושא הזה כל כך קשה לי תמיד. כשהתחלתי לעבוד אחרי הסמינר באמת הפתיח הזה של הי היה נראה לי לא מתאים, אבל אחרי תקופה בעבודה שראיתי שזה כל כך מקובל וכל כל לא היה נראה לי חברי, הרגשתי מטופשת סתם להיות שונה, אבל כבר לא היה נעים לי לשנות אז חיכיתי שאני אעבור עבודה, ואז עברתי עבודה והתכתבו שם באנגלית אז כמובן שעברתי ל-hi אבל כן תמיד הקפדתי לא להוסיף את השם הפרטי לגברים. 

בהמשך זה גלש גם למיילים בעברית ולא ידעתי אם אני עושה נכון.. אחר כך הגיעה הזדמנות נוספת לשינוי והחלטתי לשאול רב מה ההלכה, דווקא ניסיתי לומר לרב שזה לא נראה לי חברי וככה כולם כותבים אבל הרב אמר לי שלא מתאים אז חזרתי לפתוח בשלום (רק לגברים) ולא יודעת למה אני לא מצליחה להתרגל לזה לגמרי ומידי פעם שוב מרגישה שאולי זה סתם ואין הבדל.. 

מקווה שעכשיו אחרי הסיפור הזה אני ארגיש יותר גאה ובטוחה בדרך הזו. תודה רבה על הכל! 

בד"כ אני לא מגיבה כי קוראת תו"כ עבודה אבל עכשיו קראתי בערב וזו הזדמנות להודות על כל הסיפורים המיוחדים שנותנים כל כך הרבה כח ומכניסים לתודעה את המושגים וההסתכלות הנכונה על כל ניסיון. 

שלום, לא מרבה להגיב כאן, אבל הסיפור הזה תפס אותי.. 

מחזקת מאוד את הקבלה הזו (מי אני בכלל..:) זה אחד הדברים שאני מתעקשת לשמר כבר למעלה מעשור בעבודה במקומות מעורבים. אגב, גם בפניה לנשים, לא רק לגברים. צורת הכתיבה "הי" כ"כ מקובלת, עד כדי כך שכל עובד/ת חדשים נכנסים לסגנון הזה מהר כ"כ. 

לי אישית צורם מאוד לראות את הצעירים/ות החרדיות/ים ששומרים על צביון בהרבה דברים, אבל המילה הזו מתגלשת להם על המקלדת/ מהפה בכזו קלות.. אין שום ספק שהמילה "שלום" היא רשמית יותר, מכובדת ושומרת על מרחק. 

מי שמקבל פניה עם המילה "שלום" אולי מרים גבה, אבל מבין שיש כאן מאחורי המייל מישהו מכובד יותר. זה בטוח. ויפה שקבלתן כזה מסר ברור מהמנהל שמוכיח את הדברים ואת ההימנעות. 

אגב, אצלנו בעבודה (באחד ממשרדי הממשלה) ישנם מידי פעם מיילים מגורמים ממש רשמיים המופצים בתפוצה רחבה- אף פעם לא תראו שם את הפניה "היי" אלא "שלום רב" וכדו'. אשריכן! 

ממש מחזק ויפה, מזכירה בהזדמנות זו גם שהפניה בשם יש בה יותר בעיה מהמילה היי/שלום. אני משתדלת לכתוב בוקר טוב/צהריים טובים וככה לא להיכנס לנושא של אמירת שלום וכמה שפחות עם השם עדיף. 

עוד משהו, כשהייתי בסמינר ודיברו על מקומות עבודה הייתי אומרת "מה ברור לדבר בגוף שלישי לגברים מה השאלה בכלל ושיקראו לי בשם משפחה" ברור שזה לכתחילה אבל לפעמים יש מקומות שאת תיראי ממש מוזרה ואפשר למצוא מסלול עוקף שישמור על הערכים שלך וגם לא להראות עוף מוזר מידי. 

אני למשל עובדת בהייטק קבוצה חרדית במשרד כללי מעורב, פשוט לא מדברת עם הראש צוות לא בגוף שני ולא בגוף שלישי, פשוט מדלגת על זה במקום להגיד "מה התכוונת לעשות כאן" אומרים "מה הדרישה של המשימה". בהתחלה זה היה קצת מסובך אח"כ מתרגלים וזה נהיה טבעי. 

המון הצלחה לכולן ותודה על כל הניואנסים שאתן מעלות! תזכו למצוות!! 

כל הכבוד! ממש מעריכה! הרבה זמן אני מרגישה לא בנוח עם ה- הי מיכאל… כשאני שולחת מיילים, וזה ממש מחזק אותי להחליף.. 

אבל אין לי רעיון באיזה ניסוח אחר להשתמש, בגלל שלפעמים המייל כולל הרבה אנשים ורוצים להסב את תשומת ליבו של מיכאל דווקא שיענה ושישים לב שמדברים אליו (לא תמיד לשים אחד בנמען ואת השאר בעותק, מתאים) מה עושים אז? אשמח לרעיון 

סיפור מדהים ומלמד המון.. כמובן שהשינוי מ 'הי' ל 'שלום' הוא ענק ויקר מאוד בעיני ה'! אבל חשוב מאוד לתת את הדעת שעצם הפניה בשם פרטי גם במייל היא בעייתית מבחינה הלכתית. 

אני אישית מצאתי לזה בסיעתא דשמיא פתרון מעולה- בטח מכירות את האופציה לפנות למישהו עם '@', שזה כאילו פונה לכתובת המייל שלו. אז כשאני צריכה לפנות לגבר במייל(וגם בצאט) אני תמיד עושה ככה, וכך כל הפניה נהפכת למאוד רשמית ולא אישית. 

בצאטים/מיילים פרטיים ולא מרובי משתתפים אני פשוט לא פונה בשום צורה- רק hello גם אם זה נשמע מוזר- מתרגלים לזה תוך ימים ספורים, אני עכשיו לא מבינה איך פעם הייתי מסוגלת לעשות אחרת.. רואה מיילים/צאטים שלי מהעבר ומרגישה פשוט צרימה.. והישועות שמגיעות.. זה כבר סיפור נפרד.. 

שלום לשמורה, כמה מתאים לפתוח במילה שלום…. 

רוצה לשתף שגם אני נהגתי להתנזר מהשימוש במילה "הי..". משהו הרגיש לי בה זול, בודאי כשמדובר על מייל כשפונה לגברים. 

לאחרונה התחלתי להרגיש קצת מוזרה, ואולי אפילו מגזימה. זה היה אחרי שמישהי שהכירה אותי רק מהמיילים ופגשה אותי, אמרה לי "זאת את עם ה"שלום"?!…", ונפל לי האסימון שבאמת המיילים שלי חריגים בנוף….. ופתאום, ממש משמים, הגיע המייל שלכם. הרגשתי שה' אומר לי: "אני גאה בך, המשיכי כך"!! 

תודה לכן על החיזוקים בכל התחומים, מה היינו עושים בלי שמורה בכזה מבול…… ממש חייבים להתפלל על בנין ביהמ"ק!!! עכשיו, כשהסיפור יגרור הדים נוספים, המיילים שלי כבר לא יהיו חריגים:-)… בהערכה עצומה, אחת מה"שמורות"… 

וואו!!! חיזקת!! זה נושא שהדיינו עם חברות כמה פעמים ותמיד המסקנה היתה בשביל מה.. זה מקובל… עדיף להתחזק בדברים אחרים.. ובעצם בלי לקחת את זה רציני.. 

כשאני שומעת כזה דבר ואת המשמעות ושאפילו בחוץ מבינים את זה, זה נותן כח! ומי יודע אולי בזכותכם כעת לקבל זאת על עצמי.. 

עצם זה שאני שומעת שיש בנות בכל מיני מקומות שמקבלות על עצמם קבלות ועוד כאלה קבלות עם רמה ותוכן זה מעלה אותי ואת הקבלות שלי אוטומטית.. 

שוב תודה לכם גיבורות נתתם כוחות! ובכלל כל סיפור וסיפור כאן מקרב ומסמן מטרות לאן לשאוף. אז תודה!! וגם לעורכת הסיפור שעושה את זה בצורה כ"כ מיוחדת.. 

וואו, איזה כיף לראות את מה שכתבו כאן, לי מאז ומתמיד הציק לרשום לגבר את שמו במייל ובוודאי לפתוח ב'הי' (אפילו לנשים…) ואילו כל הסובבות אותי שכולן חרדיות צדקניות מאוד בחברת הייטק הכי חרדית ושמורה וב"ה זכיתי תמיד להיות עם החברה הכי עילית!, ואני חושבת שכמעט כולן רושמות 'הי' ושם של הגבר, לכן כל הזמן חשבתי מעניין למה רק לי זה מציק… 

אז זה כ"כ כיףףףףף לקבל את הסיפור של הקבלה הזו, ונותן לי טפיחה על השכם ורצון להמשיך עם ההרגל הטוב שלי. יישר כוח על החיזוקים של המעבר למה שחייבים- נורא כיף לקבל אותם!!! 

שלום רציתי לשתף אתכם גם על הפתיח למיילים. 

אני עובדת במקום שהבוסית מאוד חשוב לה המילה היי (היא עובדת עם משרדי הממשלה) פעם אחת היא ביקשה ממני לפנות במייל לאחת מאוד חשובה עם המילה היי. הייתי חדשה וזה מאוד צרם לי, שאלתי את העובדות היותר ותיקות האם זה קריטי? הם אמרו לי שזה הנוהל כאן במשרד. 

שלחתי את המייל עם המילה שלום… וראו זה פלא קיבלתי תשובה לאחר פחות מ 5 דקות מאותה אחת חשובה את התשובה שרציתי. זה רק לימד אותי שמעקרונות לא מפסידים והבוסית העבירה את זה חלק ולא עשתה מזה עסק. 

שלום סיפור יפה מאד אשריכן תחזיקו גם אני נמצאת במקום הזה להחזיק חזק את ה"שלום וברכה" צהריים טובים" עם כל האי נעימות הכרוכה בכך. 

משהו שמאד עוזר לי זה המחשבה על הבנאדם שמאחורי, האם לכזה בנאדם אני רוצה לפנות בצורה חברית או שאני ממש מעדיפה לשמור על דיסטנס. סתם כך שמתי לב שזה גורם להם לתקשר איתי בצורה יותר רשמית ולא חברית. 

כדאי לנו לשמור על הרגישות הזאת כי נראה לי שאם פותחים את הגבול קשה לחזור אחורה אם בכלל שמים לב…. הצלחות לכולן 

התחברתי מאוד לנושא הזה של פנייה לגברים, אני מאמינה שכמוני, הרבה מאוד נשים ובנות עובדות מול או עם גברים וזה פתח להרבה מאוד בעיות של קשר וקרבה… 

אני רק רוצה להוסיף שצורם לי מאוד פנייה בשם פרטי לגבר, אני הייתי פונה ב "שלום " "שלום וברכה" ולא "שלום וברכה מיכאל" ואני שמה לב על עצמי שכשאני פונה אליו בבקשה או ברצון להתחשבות, כמעט אוטומטית אני רוצה לכתוב את השם הפרטי, כי פניה בשם פרטי הרבה יותר מחברת. 

תודה על החיזוק כל שבוע! 

שלום, תזכו למצוות! כל שבוע מחדש דואגים לחזק ואכן המסר חשוב מאד. משהו כן הפריע לי: המשפט טוב מאד לגדור גדרים כשלא מבינים… זה קצת צרם לי. 

חונכתי כי חומרות וקבלות הן טובות רק כשהן מגיעות ממקום של הבנה ולא ממקום של כי ככה, אחרת החומרה יכולה לגרום לסולם הערכים להתערער, כאשר נותנים יותר ערך לחומרה מאשר לדאוריתא. 

כאשר מבינים ממה זה מגיע ומציבים אותו במקומו הראוי, סולם הערכים מתחזק עוד יותר! שתזכו תמיד לחזק ולהתחזק! 

זה כזה ברור ש'שלום' יותר רשמי מ'הי' לא סתם אנשים מתבטאים ככה, הם רוצים להרגיש יותר ידידותיים ונחמדים, ואם רוצים הוכחה יש לי עוד אחת: 

כשכותבים הודעה למישהו רשמי לדוג': גוף מוסדי, למנהל של מוסד גדול, לאדם חשוב שאת לא מכירה אישית, לראש הממשלה, למנכ"ל של הקופת חולים שלך וכו'… את לא תכתבי 'הי' גם אם זה יהיה אישה כי זה לא מתאים, את לא חברה שלה/ו, נכון? אז למה לגבר זה כן מתאים לכתוב 'הי' כאילו אנחנו חברים?…. נקודה למחשבה… 

סיפור מדהים!!! זה הדיוקים הקטנים של הצניעות, לא אסור ומותר ולא כתוב בשום מקום… 

אני גם משתדלת להקפיד על כך, לנשים אין לי בעיה לכתוב הי מיטל/ ליטל/ ימית/כרמית… אבל לגברים יש לי בעיה! אני לא אכתוב לגבר "הי" הוא לא חבר שלי! הניסוח הוא לפי העניין בוקר טוב/ צהריים טובים ללא שם פרטי ואם זה לא בוקר ולא צהריים אז פשוט "שלום וברכה". 

ידעתי והרגשתי שכך נכון לנהוג אבל לקבל "אישור" משמורה חיזק אותי מאוד! תודה! 

אהבתי ממש. זה מדהים לראות איך הן מתחזקות ושומרות על עצמן, הדבר הכי חשוב ברוחניות זה להתקדם. וכיף להן שהן זוכות לזוז, לא לעמוד במקום. 

עשה לי השראה לקבל גם את הקבלה הזאת בעצמי, אני גם מודעת לצורך שלה ולנכונות של העניין, ואני בטוחה שעוד נשים שקראו את זה, זה חידד להן את הנקודה הקטנה הזאת, אבל המשמעותית, כמה כוח יש למילים הקטנות האלו, בהתכתבות עם גברים, באווירה החברית והמקרבת שהן יוצרות. 

וואו המייל הזה הגיע אלי בהשגחה פרטית מדהימה. באופן כללי אני מאד משתדלת לא להשתמש במילה השימושית כל כך הזו… למרות שכל מי שמסביבי כן משתמשת בה והיא נהיתה מקובלת ממש וגם לפעמים אני כותבת למישהו וזה יוצא לי כל כך כבד… שלום כזה רשמי. 

לאחרונה תהיתי לעצמי כמה באמת מאמץ שווה להשקיע ולהמשיך להימנע מהגדר הלא רשמי הזה שיצרתי לעצמי והנה מגיעה לי בדיוק בזמן ההוכחה ששווה… תודה!! 

זה באמת נכון. זה מאד מפתה לכתוב את "היי" הנחמד הזה גם במיוחד שמייל זה דבר שנמצא בשימוש בתדירות גבוהה. 

בכל אופן היו כמה ששאלו אותי מה אני עושה במצבים כאלה וזה היה מנהג שאותו לקחתי כדרך קבע מאז שהתחלתי לעבוד בתחום: אין פנייה בשם הפרטי בכלל וכן אני ממש משתדלת לא לכתוב היי כי זה גם קליל על המקלדת. 

תודה רבה על כל החיזוקים והקבלות באופן אישי מאד עוזר ומחזק תודה על הכל 

אני גם קיבלתי על עצמי לכתוב שלום במקום היי (ובוודאי שלא לכתוב שם פרטי), לגבי כל מייל/ הודעה- ולא לגברים בלבד אלא גם לנשים, משום שידעתי שלא אצליח לעשות את ההפרדה כשמדובר בגברים. 

גם לי היה השבוע מקרה מחזק: רשמתי לעובד הודעה בטימס, וכמובן התחלתי עם "שלום". הוא ענה לי "היי", ומיד ערך את ההודעה ושינה אותה ל"שלום". הוא הבין את השדר שלי… 

וואו!!! התחברתי מאוד למה שכתבת על ההרגש, באמת לאחר שימוש באינטרנט לצורך גרפיקה- (של נטפרי!!) בפירוש יורד קצת ההרגש, וזה מחזק מאוד שיש דרכים להתחבר מחדש למקום המהמם הזה של הרגישות לקדושה. 

מאוד מיוחד שזה נעשה בקבוצה!! ריגשת!! בהצלחה לך, (לי..) ולכל הבנות המהממות האלה שלא מוותרות! זה רק שומר עלינו ומחבר אותנו יותר… 

מיוחד מאד מאד ומחזק! אני גם נוהגת כך ומרגישה שזה אוטומטי מייצר ריחוק שמאד חשוב. 

אפשר גם לציין דבר נוסף שאני נפגשת בו, כמובן שאין להתעניין בשלום העובד, אך אם הוא ניגש ושואל מה שלומך יש לענות בצורה יבשה ולא חברית, מה שראיתי שטוב לענות 'ברוך ד' מצוין' ככה זה גם מתקבל אצל העובד בצורה יותר מכובדת ומרוחקת.

שלום וברכה, ראשית תודה על החיזוקים הנפלאים והמרוממים כ"כ. התחברתי מאוד לסיפור "שלום שלום לרחוק'" עד לאחרונה עבדתי במשרד רו"ח ואכן התחזקתי בעניין הזה, הפתיח לכל מייל ששלחתי היה שלום וברכה ובלתי "חברי בעליל… 

לאחרונה עברתי למשרד אמריקאי בו ההתכתבות היא באנגלית. באנגלית לא קיים פתיח מקביל לשלום וברכה העברי והפתיח המקובל לכל המיילים הוא "היי _______" הדבר מפריע לי מאוד ואני ממש מפחדת לאבד את ההתחזקות ואת הרגישות הזו שממש הרגשתי כיצד הפתיח משנה את נימת התוכן כולו. 

אציין כי המעסיקה הנוכחית הוא חרדית למהדרין אולם בד בבד חשובה לה מאוד המקצועיות ואיכות הכתיבה ללקוחות. שאלותיי: א. האם יש בעיה ממשית בפנייה ישירה לגבר בשמו? ב. האם יש לכם רעיון לקבלה אחרת בתחום זה שיכול לסייע בכתיבה "מרוחקת" ורשמית יותר? ושוב תודה על ההשקעה והתמיכה בכולנו לאורך כל הדרך.

שמעתי שיש בעיה לאישה לפנות לגבר במילה 'שלום' (ספציפית)- זכור לי מימי הסמינר… חיפשתי מקור: בשולחן ערוך אבן העזר הלכות אישות סימן כא סעיף ו כתב כך: 

אין שואלים בשלום אשה כלל, אפילו ע"י שליח, ואפי' ע"י בעלה אסור לשלוח לה דברי שלומים. אבל מותר לשאול לבעלה איך שלומה. ולמעשה הכלל הוא, שאמירה שמתפרשת כנימוס לבד מותרת, ואילו אמירה שיש בה קירבה אסורה, וכמו שכתבו הפוסקים שהטעם לאיסור זה הוא הוא מפני שמרגיל ליבה ודעתה אצלו ועלול הוא על ידי כך לחטוא. 

ולכן אם אומרת לו שלום יכול להשיב לה בלשון רכה ומנומסת ולא בלשון התעניינות, ועדיף לומר ‘בוקר טוב’ או כל לשון ברכה אחר. אך לפתוח בהתעניינות אודות שלומה ותחושותיה או לפנות בשם הפרטי של אשה אין היתר כיון שזה האיסור של קרבה שנאמר במקור ההלכה הזו. כמו כן, אין לדרוש בשלומה אצל אנשים אחרים באופן שהדבר אמור לבוא לידיעתה. 

מקורות: שולחן ערוך אבן העזר סימן כ”א סעיף ו’, ובערוך השולחן שם הקיל באמירת בוקר טוב, ובקובץ תשובות סימן כ’ כתב בשם המהר”ם שיק אבן העזר סי’ נ”ג שכיום אין מקפידים על זה מפני שאין זה דרך חיבה, ועי’ בקריינא דאגרתא חלק א’ מכתב נח שהקל בזה לאחד שעוסק בקירוב רחוקים, וכן כתב בהליכות שלמה תפילה פרק ב’ אות כו בדבר הלכה שם. 

***

קודם כל, מעריכה מאד מאד! קשה לשמר את עדינות הרגש וכל גדר כזה הוא תועלת עצומה! 

רק רציתי להגיד ששאילת שלום לגבר היא אסורה על פי ההלכה, כך ששלום לא עדיף מהיי מה שמותר זה דברים בסגנון של ברכה או איחול- בוקר טוב בהתחלה, תודה או בהצלחה בסוף. 

אם יש למישהי עוד ניסוחים מותרים זה יעזור לי, בעיקר מה אומרים בתחילת זום ובסיום תודה על זיכוי הרבים העצום! 

***

זה באמת חשוב מניסיוני הניסוחים בכתב מאוד מאוד משפיעים על היחס אח"כ. רק הערה: לפי הידוע לי זו ממש בעיה לפנות לגבר במילה "שלום" גם אם זה משדר ריחוק. ולכן אני משתדלת לפנות ב "ערב טוב" בוקר טוב וכו' לפי הענין. ואם זה לא רלוונטי יתכן ועדיף את ה "הי"- מעניין לבדוק… 

***

לתשומת לב, שאלתי רב בעבר יש בעיה הלכתית עם אמירת "שלום" לגברים (נקרא בהלכה "שאילת שלום") וגם עם פניה בשם פרטי אני משתדלת בלי נדר בכתיבת מיילים לגברים למצוא פתיחה אחרת כמו בוקר טוב / צהריים טובים ולפעמים אפשר בלי פתיחה בכלל הכי טוב… 

***

הסיפורים מדהימים ומחזקים יישר כח!!!! בקשר לכתיבת שלום בתור פתיח למייל, יש בעיה בשאילת שלום לגבר ולכן כל אחת צריכה לברר איך עדיף (לי אמרו לפתוח ב-בוקר טוב/צהרים טובים וכדו' ללא המילה שלום) לתשומת לב. 

***

שלום, נהנית מאוד מהסיפורים בד"כ. אבל דווקא בנוגע לכתיבת המילה שלום לגבר-שמעתי פעם שיש עם זה קצת בעיה. אני לא יודעת אם זה מדין שאסור לשאול בשלום גבר או מכיוון ששלום זה שמו של השם- וזה לא ראוי לפנות ככה לגבר זר… תבדקו את הנושא… 

***

זכור לי שהמילה שלום ספציפית היא בעייתית במיוחד בפניה לגבר. אני משתדלת להתחיל כל מייל בבוקר/צהריים טובים (ומה עושים ב11-12? שאלה טובה…) לתשומת לבכן, שכל אחת תברר את העניין 

***

באמת בהתלבטות על הנושא הזה, כי שמעתי ששלום לגברים זה גם בעייתי, אבל עכשיו אני מבינה ששלום במייל זה עדיף. תודה!

***

בלבלתם אותי לגמרי, מבחינה הלכתית אסור לומר שלום לגברים, לכן אני רושמת דווקא הי. (או בוקר טוב\צהרים טובים) 

***

מעניין לדעת לרשום שלום לגבר זה לא דבר בעייתי? יומקסים! 

 

תגובת שמורה:

בעקבות התגובות הרבות שהעלו סימני תמיהה ושאלה על השימוש במילה "שלום", העברנו שוב את השאלה לעיון רבנים הגאונים שליט"א. התקבלו התשובות הבאות:

המו"ץ הרב אשר צבי לונצר שליט"א, המשיב רבות לשאלות במוקד הייעוץ: "אסור לאיש לדרוש בשלום אשה, ולאשה בשלום איש, בצורה לבבית, אבל מותר לפתוח שיחה באופן נימוסי, כגון: "בוקר טוב", "צהרים טובים". ויש מתירים גם לומר את המלה "שלום" כאשר היא נאמרת בצורה נימוסית גרידא.

לעומת זאת המילה "היי" נשמעת קצת יותר לבבית, וראוי לבחור מילה יותר רשמית.

כתיבת המלה "שלום" היא בודאי נוסח רשמי, ומותרת, וזה ודאי עדיף על כתיבת המלה "היי"."

כמו כן ברוח זו השיב גם הרב קסלר שליט"א: במילה שלום לעצמה אין איסור בדווקא, מה שנאסר היא שאילת שלום בדברי קירוב וידידות. אם ה"שלום" משמש כמילה רשמית בלבד, מותר להשתמש בו, ובוודאי שעדיף מאשר מילה אחרת כמו "היי" שמבטאת יותר קירבה. כמו כן, ברור שהכוונה לכתוב "שלום" בלבד מבלי להוסיף את שם האדם אליו פונים.

פשוט מדהים!! אני גם נתקלת ביומיום בעבודה בשליחת מייל לגברים האמת שמפריע לי לפתוח את המייל ב'הי' המקובל… ובכל הזדמנות אני מנסה לשנות את הפתיח ל"בוקר טוב" "שלום וברכה" וכו' חיזקתן ממש! הלוואי ואצליח להצטרף אליכן לקבלה המיוחדת! אשריכן! 

***

מדהים יש לשים לב שיש בעיה הלכתית להשתמש במילה "שלום" בפניה לגבר כיוון שזה שמו של ד' ויש בעיה שאישה תדרוש בשלומו של איש אני באופן אישי כותבת בוקר טוב / צהרים טובים וכו' כך שזה פותר את הנקודה ההלכתית תודה על החיזוקים המרגשים 

***

אני עובדת רק עם נשים רובן לא חרדיות. כשנכנסתי עשיתי לי גדר לפתוח כל מייל ב: שלום במקום בהי. משהו בהרגשה הרגיש לי שזה יותר מכובד ומה שהכי מחזק אותי לעמוד בזה עד היום ש"שלום" זהו שם השם ואני פשוט רוצה שיהיה איתי בכל פעולה.

***

תודה על החיזוק! אני משתדלת לכתוב שלום וברכה, ללא שם פרטי במקרים שצריך יותר קליל אז בוקר/ צהרים טובים. או אפילו רק שלום. כמו שאחרים יכולים לכתוב לי הי, אז גם אני יכולה לכתוב רק שלום (כמובן תלוי בהקשר) 

***

אשרייך כל הכבוד אין מילים! כיף לקרוא סיפורים כאלו ממש!! ייראו כמותך בישראל ויתחזקו!! כל כך נהניתי וגם שהיה לך קשה מאוד הייתה לך חברה שעזרה זה כל כך חשוב שיש חברה תומכת!! שנזכה לראות את הגאולה בקרוב! 

***

זה הניסיון כמעט הכי קשה שיש לי. אני בטבעי אוהבת להיות הכי נחמדה וידידותית, צורת ההתבטאות במיילים ללקוחות בשלום רב במקום "הי".. בכל מייל מחדש קשה לי. אך אצלי זה גבול בל יעבור. באמת אסור לרשום כך? 

***

תודה על השיתוף! אני כל הזמן מתלבטת ביני לבין עצמי במיילים אם לכתוב "הי" כמו שמקובל גם אצלנו בעבודה או "שלום" קר בלי לציין אפילו את שם העובד. הסיפור הזה חיזק אצלי את הנקודה. תודה. 

***

וואו זה פשוט מדהים כמה שחיזקתן אותי ב"ה אני תמיד משתדלת לכתוב רק שלום בלי היי ושמות פרטיים לגברים וכל פעם מחדש זה נסיון ומרגישה מוזרה כל פעם. ייש כח גדול ותודה על החיזוק! 

***

חזק! בדיוק הייתי באמצע לכתוב מייל לגבר ושיניתי מאור שלום לשלום וברכה! אשתדל לאמץ בלי נדר ובכלל בכללי עדיף להימנע מהיי וביי להשתמש במילה היהודית והמשמעותית שלום! 

***

וואוו קראתי את זה ונשמתי נעצרה השם ממש הראה בהשגחה פרטית ממש עד כמה משמעותי לו כן גם הדברים הקטנים האלו… ואם כך ק"ו…. תודה שאתן מזכות אותנו זה מחזק מאוד מאוד! 

***

תודה על החיזוק, אכן רלוונטי מאד!! לפעמים קצת קשה להקפיד, טוב שמעוררים שוב! ועוד בצורה ברורה ומחדדת, אפילו הם מרגישים בהבדל… 

***

וואווווו אני בהלם זה כ"כ נכוןן דווקא הדברים הקטנים האלה עושים את ההבדל הגדול אימצתי- תודה רבה על השיתוף!! 

***

פשוט מיוחד ולא שאנחנו צריכים את האישור הזה שלהם, אבל כ"כ מראה לנו שלפעמים נסחפים ולא שמים לב כבר… ממש נהניתי. 

***

כל כך מתחברת לשם של הסיפור וגם לפסוק המסיים. מעבר לתוכן יש את הערך המוסף הזה שהפסוקים כל כך יפים מדייקים ומרוממים. 

***

וואו! אהבתי מאד מאד את הסיפור!!!!!!! הוא עדין ודק ומחזק את המקומות הפנימיים הקיימים בכולנו אם רק נתבונן פנימה… 

***

מותק של סיפור! כל כך נכון בעיניי וכל כך אמיתי מאמץ קטן שכביכול 'עוקף' את היצר הרע אבל משפיע מאוד… ישר כוח! 

***

כל הכבוד לכם! אני בעד לפרסם את הקבלות שאתן מקבלות על עצמכן, וכך נקבל כולנו השראה ורעיונות איך ובמה להקדם.! 

***

אני מתחילת עבודתי משתדלת אכן לרשום שלום- זה נותן אופי יותר רשמי ומכובד… עלו והצליחו… 

***

מצא חן בעיני, אני אשנה גם את המיילים שלי. 

***

זכיתן לברכה- "ואני אברכם"!!!! אלופות!!!! 

***

זה באמת קבלה חשובה ונצרכת. כמה חשוב להישמר 

***

ריגשת אותי ברמות איזה אומץ, אשרייך!!!! 

***

שאפו. מחזק ומרגש. אין על כח של ביחד 

***

הלוואי ונזכה מחזק מאוד! כל הכבוד! 

***

וואווו, חזקק!! אשריכן!! 

***

מדהים! כל הכבוד לכם… 

***

סיפור מתוק! אהבתי! 

***

הבא להיטהר מסייעין… 

***

חמוד ממש

***

נכון מאוד 

***

אלוף!! 

***

וואוווו 

***

תגובות לסיפורים קודמים ושיתופים מהשטח 

לחברה שכתבה- למזלי אני מאד לא טכנולוגית, כך שבכל מקרה אני ב"ה לא ממש יודעת איך להתעסק עם המכשיר. 

רציתי להאיר, שבעיני אין תעודת ביטוח בכך ש"אני לא טכנולוגית" זה לפעמים הסיכון הכי גדול- כמו מישהו שילך עם עיניים קשורות ולא ידע לאן הוא נופל בלי לדעת… 

אתמול אחיין שלי בן 10 (בלי לדעת מה הוא עושה:)) יצא בטעות מהווינדוס דווקא בגלל שהוא לחץ על דברים שהוא לא יודע מה זה ואישר הודעות בלי לקרוא… 

בקיצור, לא לדעת זה לא ערובה ללא להיכשל… בתפילה שאל תביאנו לידי כישלון ולא לידי ביזיון…

תגובה לסיפור "מה תגידו":

מרגש ממש!!!! אדירה! יישר כח! 

הזדמנות גם להעלות על הבמה את הניסיון של "חברותינו" הרחוקות במשרד שממש רוצות להראות לנו סרטונים מאירועים המרגשים בחייהן. הבוקר הראתה לי הר"צ שלי צניחה חופשית שבעלה ביצע ל"ע בשבת..:( לא ידעתי איך להגיב לזה… 

היה לי עוד סיפור עם חברה לחדר שחיתנה את הבן ורצתה להראות לנו סרטון, למזלי היתה שם עוד אחת שביקשה ממנה להראות לה כשלא הייתי בחדר בטענה ש"זה בסדר, לא צריך לחכות לי".. יישר כח ותודה רבה!! 

תגובה לתשובה שלא קשורה כלל לסיפור המדהים שהזכירה את המשפט "התפיסה הזו של אישה כנועה היא אישה טובה רק מחבלת בשלום-בית" צרם לי מאד לקרוא משפט זה. 

אני בטוחה שהכותבת שרשמה לא התכוונה לאיך שזה נשמע, אבל יש הבדל בין אסרטיביות לבין כניעה לבעל. לעיתים נדרש מאיתנו לפעול באסרטיביות כמו בעלת הסיפור המיוחדת. כלפי הבעל אין קשר לאסרטיביות אלא כן כניעה. 

זה לא אומר שאת צריכה לבטל את עצמך ורצונותייך אלא את יכולה להביע את דעתך בצורה מכובדת וכו'. 

כתגובה הערה קטנה וחשובה, בעניין זו שטענה (בתגובתה לסיפור "מה תגידו") שאישה טובה היא לא האישה הרכה אלא האישה האסרטיבית:

הביטוי הזה מאד מאד צורם. מאד. לשם שלום בית אמיתי נכון ובריא ע"פ התורה הנכון ביותר הוא אשה שאינה עומדת מול בעלה "באסרטיביות" אלא נותנת לו את המעמד הנכון בבית – לטובתה. 

ניתן להביע רצונות וצרכים באופן הראוי והנכון תוך שמירה על המקום הטבעי והבריא שלה כפי התורה, כן, כפי הצורה שמנחות המורות בסמינרים… 

שלום תודה על הסיפורים ועל התגובות מחזק מאד! 

בקשר לעובדת שהייתה צריכה קוד אימות ע"י סריקת הקוד לטלפון חכם, גם אצלינו בעבודה יש דרישה כזאת לאימות והIT מצא לנו פתרון- התקנו תוסף לכרום שנקרא Google Authenticator מתקינים אותו, ופשוט סורקים את התמונה שהוא נותן ומקבלים את הקוד. 

בסוף עוד אנשים ראו והחליטו שזה הרבה יותר נח מאשר לסרוק לטלפון ואח"כ להעתיק ידנית.. 

לעמוד על עקרונות אבל בענווה!!! 

שלום שמורה, אני כותבת בכאב. נכון שלעמוד על עקרונות זה הדבר הכי יפה בשמורה, אבל אני חוויתי את זה מהצד השני שמישהי עמדה על עיקרון שלה והיא עשתה את זה פשוט בצורה בוטה!! זה חשוב לעמוד על עקרונות אבל לזכור שמהעבר השני עומד בן אדם וצריך להיזהר שלא יצא בהרגשה קשה. 

יש לי בת מיוחדת. המתנדבת שלה שומרת עליה בבית שלי. יום אחד בעלי היה בבית (ישן בחדר שלו) פתאום היא קלטה שהוא נמצא ואז היא אמרה לי בבוטות ממש: תקשיבי אני לא עובדת כשהוא נמצא. קמה והלכה. 

אני מבינה אותה במאה אחוז ומכבדת את העקרונות שלה אבל עד עכשיו מתקשה לסלוח לה! זה אכן חשוב לעמוד על עקרונות בעוז ובנחישות אבל אני ואני כותבת ממש בכאב פשוט נפגעתי! אז תמשיכו לעמוד על עקרונות אבל אנא אנא תעשו את זה בחכמה ובענווה 

בקשר לאחת התגובות שרצתה חסימה של מצלמות בטימס:

בטימס זה מאד פשוט- view- more option- turn off incoming video גם בזום יש משהו דומה
בזום more- stop incoming video

***

תגובה ל"מה תגידו?": מדהים, כל הכבוד לך נעמי!!!!!! הקב"ה שולח ניסיון ושולח גם את הכוחות להתמודד איתו, יישר כח שעשית את הדבר הכי נכון, ממש קידוש השם!!! מעריכה מאוד

פגישת אסטרטגיה לתכנון פרסום

מתנת: מרקר

עיצוב פרסומת מדויקת

מתנת: טליה טל

שדרוג של דף נחיתה, ניסוח מייל שיווקי או קופי למודעה

מתנת: d.front

הנפשת לוגו

מתנת: שירה נחמה כהן

סדר וארגון אחת ולתמיד בתיבת המייל של העסק- פגישה של שעה וחצי

מתנת: ציפורה סובל

כתיבת תוכן שיווקי לדף נחיתה בשווי 1000 ש"ח.

מתנת: אוריגמי

הדס קורלנסקי

שיחת ייעוץ עיסקי או דוח שנתי בשווי של 1500 + מעמ

מתנת: הדס קורלנסקי

סדר וארגון אחת ולתמיד בתיבת המייל של העסק- פגישה של שעה וחצי

מתנת: ציפורה סובל

מודעת פרסום קופי + עיצוב

מתנת: נחמה שוכמן

הנפשת לוגו

מתנת: שירה נחמה כהן

בוט לאתר בשווי 5000 שח

מתנת: פייגי פיוטרקובסקי-

סדר וארגון אחת ולתמיד בתיבת המייל של העסק- פגישה של שעה וחצי

מתנת: ציפורה סובל

בניית תהליך אוטומטי מותאם אישית לייעול וקידום העסק- בשווי עד 3,000 ש"ח

מתנת: ציפורה סובל

רחל קירשבוים
יועצת מס

הגשת דוח שנתי

מתנת: רחל קירשבוים יועצת מס 0534166459

נתינת שם, סלוגן וקופי למודעה

מתנת: מירי ריזל. קופירייטרית לפרסום שמכיר לקהל היעד שלכם את העסק שלכם בגירסא הטובה ביותר מייל: m0548474619@gmail.com פל': 0548474619

יצירת קונספט, בניית לוגו, ושפה עיצובית, עיצוב ניירת וכרטיס ביקור. וחתימת מייל

מתנת: אילה כחלון

עיצוב פרסומת מדוייקת

מתנת: טליה טל

הנפשת לוגו

מתנת: שירה נחמה כהן

הוראות הפעלה

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה. 

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. 

לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.