לתגובות הקוראות

לא בפורום הזה

שלום, שמי רות.

אני לא רגילה לכתוב ככה פשוט, שחור על גבי לבן. בדרך כלל אני מדברת עם אלמנטים עיצוביים, כותבת בטיפוגרפיה, מציגה בפרזנטציה, מולידה לאוויר העולם אנימציה מנצחת או קונספט שלם שמשרת מטרה מסחרית.

אז כמו שהבנתן, אני מולטימדית.

מאז ומתמיד תחום האומנות קרץ לי, וכמה כיף להפוך תחביב למקצוע.

זה התחיל בעבודות מזדמנות פה ושם לקרובי משפחה ולחברה של גיסה של בת דודה, ובהמשך הדרך הבנתי שבשביל להיות ‘אין’ אי אפשר להישאר בחוץ.

נרשמתי לפורום מקצועי שנחשב לחרדי. שמעתי בגדול, וגם הבנתי מעצמי, שפורומים ברשת הם דבר בעייתי. שעות של בזבוז זמן עד כדי התמכרות, ויצירת קשרים משפיעים ומושפעים עם כל מיני שמות אמיתיים או פוטנציאלים, שאין לדעת מי מסתתר מאחוריהם.

אבל אני נרשמתי לפורום מקצועי נטו. הוא תרם לי המון, התעדכנתי דרכו בכל הדברים החמים והקורסים השווים, ובעיקר – הוא הפך להיות המקור הכי חזק להכנסות. קיבלתי משם המון מחמאות ופידבקים על תיק העבודות שלי, שלא אחת תורגמו מעשית לסגירת הזמנה עם עוד לקוח חדש ומרוצה. עד כאן כל מילה נכנסת יפה יפה ומתמקמת תחת הכותרת של “צרכי עבודה” ו”מקצועי נטו”.

לא התרגשתי במיוחד כששלחו לי יום אחד “העבודות שלך מדהימות, את ממש מוכשרת”. עניתי כרגיל במשהו כמו “תודה רבה, אשמח לעמוד לשירותכם” ועוד כמה מילים כאלה שאומרים למי שהוא ספק הלקוח הבא. בהמשך ההתכתבות הבנתי שזה לא לקוח אלא עמית, או יותר נכון אחד שרוצה להיות עמית, ושואל איפה לומדים ואיך מתקדמים. למה לא לעזור? חסד עמית(י).

אני לא רוצה להאריך בסיפור עצמו, כי הוא לא מתאים לפורום הזה, ולא לשום פורום.

איכשהו, בתמימותי הרבה ובחוסר שימת לב, התקשורת הזאת, שנהיתה ככה פעם בשבוע – שבועיים, הפכה להיות קצת יותר אישית, עם עוד טיפה מחמאות, וגם גלשה לשעות לא שעות…

ופתאום קלטתי מה קורה פה… איזו מן מציאות הזויה הפשטות הזאת של יצירת קשרים, והכל במסווה של “מקצועי”, “חרדי”…

 

נכון, זה פרנסה, וזה כלי, אבל אחרי שנכוותי בו, ברור לי יותר מתמיד, כמה צריך להיזהר גם בפורום הזה.

תגובות השמורות לסיפור לא בפורום הזה

הלם. ברגע שהגעתי למילה “פורום” בסיפור עצמתי את העיניים ולרגע כל העולם נעצר. הקב”ה תמיד משגיח עלינו בהשגחה פרטית ומיוחדת, אבל היום היא הייתה בלי שום מסכים ומסכות, וכולי צמרמורת. אני לא יכולה להרגע… או לבטא במילים את ההרגשה.

גם אני באה מעולם העיצוב הגרפי, כל מי שחיה בעולם הזה נתקלת מלא פעמים בצורך לשאול שאלות טכניות שאין דרך לדעת את התשובות ממי שלא בתחום, להתייעץ עם מבינים ובעלי ניסיון, לשתף, לקבל השראות, להתעדכן מה הולך..  ובכלל זה תחום הומני ויצירתי שישר מחבר ויוצר הזדהות גדולה בין העמיתים למקצוע..(מאמינה שהמעצבות שכאן מסכימות איתי:)

אני באופי טיפוס שפחות משתף ונחשף וחברתי וכו’.. ולכן בהתחלה הייתי נכנסת לפורומים החרדיים המקצועיים השונים (יש כמה וכמה) כדי למצוא את התשובה הנקודתית\ החומר\ ההדרכות\ הקישורים הספציפיים שחיפשתי. בד”כ זה היה מתוך דחיפות ולחץ של עבודה, ולרוב נכנסתי אליהם תוך התוצאות של מנוע החיפוש ולא ישירות, לא נכנסתי להווי החברתי שם ולא חשתי שייכות, פשוט לא נכנסתי לזה, מה שצריך וזהו והלאה. מצב אידיאלי בעיני..:)

הרגשתי שלהיכנס יותר עמוק זה לא הכי.., אבל לאט לאט הרגשתי שיש שם ים של חומר מרתק מתוך העולם המקצועי שלי, ובתוך תוכי התחשק לי פעם לחפור שם ולקרוא, לעלות על השראה… לאט לאט תדירות הביקורים שלי באתרים כאלה גברה, הכול היה מתוך צורך אמיתי ונקודתי, אבל.. נהניתי והייתי שם הרבה זמן— ולחצתי גם על דברים שלא נוגעים ישירות לעבודה הספציפית שעסקתי בה. 

הרגשתי רע אח”כ על שריפת זמן והסגנון אבל לא הרגשתי שעברתי גבול או גדר, אתמול כן. אתמול עברתי את הגבול. נכנסתי לפורום סתם, בדלת הראשית ולא דרך שום שאלה ספציפית… סתם, לשוטט. כשסגרתי, הרגשתי שזה לא בסדר, שזה לא ראוי. הרגשתי שעולם קורץ וחדש ומעניין נפתח בפניי וקורא לי לבוא, וזיהיתי תחילת התמכרות…

ולא ידעתי מה לעשות!! זה לא בסדר, ברור לי, אבל זה מעניין אותי ברמות!!!! ויכול לתרום וכו’ וכו’

פתאום לא הבנתי איך לא מדברים על הנושא הזה של פורומים כאלה בתור נושא שמצריך שמירה והסתייגות, השהייה שם נתנה לי תחושה של רשת חברתית… במובן מסויים.

קמתי היום בבוקר בתחושה שאני לא אתן לעצמי להכנס להתמכרות הזאת! אבל… כבר טעמתי… והייתי צריכה כוח… ואז, בדיוק אז, נחת המייל של השמורה בטיסה ישירה מהשמיים, מה’ יתברך.

אתן יכולות להבין מה אני מרגישה עכשיו? צורך לבכות… קיבלתי עכשיו חיבוק כזה גדול מאבא שבשמיים. שאומר לי – אני פה איתך, עוזר ומאמין בך.

תודה שהעליתם את הנושא המתבקש הזה!!! גם בלי סיפורים של יצירות קשר כמו שקרה לרות, יש מה לחזק בנושא… מכל מיני בחינות.. של סגנון, שפה, אנונימיות, ופורומים מעורבים…

מחכה בקוצר רוח לשבוע הבא, לקרוא תגובות, עצות, חיזוקים ולקבל עוד כוח מאיתכן, שמורות צדיקות!!!!! תודה ענקית!! הזכויות שלכן אדירות!!

כמה חשוב לדבר על הנושא הזה!!! כואב כואב כואב שממקום תמים ומקצועי לכאורה, מתגלשים בקלות להוויה זולה.

בגל הקרונה הראשון זה היה מקום מפלט לכל משועמם,  וגם אני בתוכם.. נדהמתי לראות שאלות פתוחות לציבור בנושא “איזה מתנה לקנות לאשתי ללידה” ונשים וגברים עונים בערבוביה נוראית על בשמים וכו’… וכל מיני שאלות על נושאים נשיים וכמובן גם גבריים.

משום מה בנטפרי זה פתוח (??), אבל לקראת הגל השני והריתוק לבית, ביקשתי מנטפרי לחסום את האתר הנ”ל וב”ה “שבתי לביתי” תרתי משמע. (למרות שיותר קל להתייעץ שם על כל כתם שלא יורד בכביסה וכו’, אבל זה כמובן לא שיקול)

ומי שלא מבינה על מה מדובר שתעמוד…

זה כל כך נכון וחשוב! נושא חיוני וקריטי ביותר, באמת הבעייתיות הזו קיימת, כדי להתרחק ממנה חובה לשים גבולות ברורים שבעברית פשוטה קוראים להם: לא מתכתבת עם גברים שלא לצורכי עבודה.

קרה לי פעם, לפני תקופה, שגבר מפורום כזה (הגיוני שמדובר באותו פורום 🙂 ), שאל אותי שאלות לכאורה מקצועיות אבל עצם ההתכתבות איתו הציקה לי מאד ועניתי בקור, בקצרה וגם הפניתי למישהו אחר. הוא הרגיש כנראה את הניכור וענה משהו כמו ‘תגידי בפרוש שאת לא רוצה להתכתב עם גברים’. שמחתי מאד ועניתי לו בפעם האחרונה: לא מתכתבת עם גברים. הרגשתי שעכשיו אני הרבה יותר בטוחה.

(במחשבה שניה, אולי נכון יותר היה פשוט לא להגיב לו…)

תודה לך רות שהעלית את הדברים שוב לתשומת הלב!

הסיפור הנ”ל – מחריד! והגיוני כל כך.

היתה תקופה שהסתכלתי בפורום הנ”ל (מתארת לעצמי שמדובר באותו אחד, חרדי..), בלי תגובות, סתם לראות עבודות של אנשים, באמת מעניין, וכדו’.. והרגשתי שזה במקום הסקרנות של להיכנס למקומות אחרים..

ביום שהתפכחתי, אמרתי לעצמי – אם היו לוקחים את המחמאות פה של ניקים גברים לנשים, הכל במתווה ‘שיח מקצועי’ והיו רואים את זה בשיח מדרגות של שכנים – כל אחד היה מזדעק על זה.. מאיפה ההיתר?! ברור לכל אחת, שלא היתה רוצה להיות שותפה גם לא פעילה בכזה שיח, זה רדידות טהורה וחספוס לנפש.. עוד לפני איסורי צניעות..

זה לדעתי האתר הראשון שצריך להיות חסום בכל מחשב! ואני יודעת על הרבה שלא אוחזות כמה הפורומים האלו זה מכת מדינה! אין טיפת ביקורת על התייעצויות בכל נושא שהוא, אין לך מושג מי האנשים מאחורי המשתמשים האנונימיים…

אי אפשר למחוק את האינטרנט מחיינו, אז אולי במקום להתעלם מצרכים מקצועיים באמת, עדיף להתחיל להכין את אלו שזקוקים לו לסכנות האורבות ברשת?

אינשי דלא מעלי נמצאים בכל מקום, לא רק ברשת. הם גם יכולים להיות בבית הכנסת, במכולת השכונתית, בחנות הירקות או סתם ברחוב. זה עלול להיות השכן, הדוד, או סתם מכר משפחתי. למה, למה, למה למען ה’ עדיין מתעלמים מהתופעה?

 

תגובת ‘שמורה’:

בעולם הכללי מלמדים כל אדם, כיצד להגן על עצמו מפני דורשי רעתו. התפיסה הקלוקלת, המתירנית מאפשרת קיום שיג ושיח עם כל אחד, ורק מלמדת להדליק ‘נורות אזהרה’ במצבים ש’עוברים את הגבול’ גם לדעתם המעוותת.

אצלנו הגדרים אחרים לגמרי:

אנחנו לא נכנסים לכל שיח או קשר חברי עם אף אחד, בשום דרגה ולשום עניין – מלבד עניינים שהותרו לנו לצורך עבודה בלבד – ‘משום עסוק במלאכתו’
מי שכללים אלו נר לרגליה, מוגנת ואינה צריכה כללי הגנה נוסח דורינו.
כמובן שהחובה לעקוב ולבדוק אם חלילה יש ערעור בגדרות המתבקשים, אצלנו נורת האזהרה אמורה להבהב הרבה לפני שהיא נדלקת בעולם המתירני…

וואו! מפחיד! אם באמת אפשר להכניס קצת יותר את הנושא של הפורומים, לחזק את ידיהן של אלה שמנסות בכל הכח לא להצטרף למקום המסוכן וה’חרדי’ הזה… אני אשמח מאוד לסיפורים נוספים בנושא הזה!

ומשהו נוסף – לא תגובה, ולא מיועד ליום שלישי, סתם קפצתי על ההזדמנות… זה מיועד לצוות של השמורה:

ראיתי לאחרונה רעיון מאוד יפה, שמאוד מאוד מאוד קשור לנסיונות של השמורות, ורק רציתי להביא אותו לידיעת הצוות המדהים שמאחורי המפעל הזה, אולי תעשו איתו משהו..

אחת השאלות הכי קשות ומעצבנות שיש בעבודה עם חילונים (ולא רק, זה יכול להיות אפילו עם חרדים יותר מודרניים, ועוד כל מיני קבוצות) זה-  לא עדיף להיות נחמדה ולעניין, וככה זה אולי ישפיע עליהם? הרי אם אני מסוגרת, אני מוכיחה את דברי הבלע של התקשורת על החברה החרדית המוזרה והמסוכנת. אבל אם אני בעניינים, הם יראו שהחרדים הם דווקא אנשים לעניין, ויש מה לשמוע מהם… אם אני אספר על הילדים שלי, הם יגלו פתאום שהרבה ילדים זה לא כזה גרוע, ואפילו מוצלח… וכו’ וכו’

אז הרב שמואל פולק התייחס לשאלה הזאת, בגרסה קצת אחרת, בעלון ‘אז נדברו’ של פרשת בראשית (יש לי אותו, למקרה הצורך) והוא ענה על זה בצורה ממש יפה!!

עיקרי הדברים (שנכתבו שם באריכות):

אנחנו רואים סתירות שונות במקורות לגבי האם צריך למצוא חן בעיני הגוים או לא. את בסיס עניין הוא משווה לסיור במפעל- מפעל יכול ורוצה לעשות סיורים מודרכים באולמות העבודה כל עוד המבקרים עומדים בשקט ולא מפריעים לייצור הסדיר. ברגע שהפועל מתחיל לשוחח עם המבקרים ועוצר את העבודה – זה כבר בעיה! הפועל צריך למצוא חן בעיני הבוס, ולא בעיני המבקרים, אבל כל עוד המבקרים מתרשמים בלי להפריע לפס הייצור- מצויין…

ולמעשה- כל עוד שהחרדי עושה קידוש ה’ בהליכותיו ובהנהגותיו – מעולה, אבל ברגע שמתחילים לעגל פינות כדי ‘לעשות קידוש ה” – זה בעיה רצינית, כי המטרה הראשונה שלנו היא עבודת ה’ בשלמות, ורק אם זה לא סותר, גם קירוב רחוקים..

זה הרעיון, בקצרצרה, שלי באופן אישי ממש עשה סדר בראש! (אז אולי בעצם זה כן מתאים ליום שלישי?)

העלית נושא מאוד מאוד מורכב. רוב המידע היום נמצא האינטרנט. גם אם אני מוכנה לשלם על קורס לכל נושא לא תמיד יש בנמצא. כעצמאיות לפעמים אין לנו דרך מקצועית להתפתח.

אני עצמאית בתחום עיצוב, עובדת עם נטפרי, לכשעצמו זה מעל הטבע. אני צריכה תמונות בשוטף – התמונות שאני צריכה כשרות למהדרין, אבל כשנטפרי מסננן אחת אחת זה הופך להיות בלתי אפשרי. אני צריכה להתקדם בתוכנה ללא הפסקה – הכל חסום לי. פורומים – כמעט אין בנמצא. נלחמת כל יום מחדש על האינטרנט המסונן…

כרגע הבעיה הכי בוערת זה קידום העסק, ואשמח מאוד אם תעלו את זה לדיון מקצועי. בפעם העשירית שאני מבינה שהעסק שלי צריך קידום ברשתות החברתיות. איך אני עושה את זה באופן כשר??? יש דרך כזו??

אני ב”ה עובדת מעט עם מייל וגם בבית אין לי מחשב. אך רציתי להוסיף שגם בדברים קטנים ואפילו שלא שייכים לעבודה, צריך להיזהר במיילים שכותבים לגברים.

לדוגמא: שלחתי מייל לאיש מקצוע בקשר לאחד הילדים ולי זה אפילו צרם שכתב את שמי. בפעם הבאה רשמתי רק שלום או בוקר טוב ואכן הוא המשיך על זו הדרך ללא פניה אישית אלא בצורה עניינית נטו.

אומנם זה דברים קטנים, אך לעניות דעתי זה מה שעושה את ההבדל בין להיות שמורה או לא כ”כ. הדברים הקטנים (אולי בעיני השם הם גדולים??) הם האתגרים שבכל יום.

הלוואי והרגישות הדקה לא תחלוף אלא תתחזק!

כל הכבוד לך שכתבת. כי ככה העצירה והשינוי שלך יהיו יותר עמוקים, אמיתיים ופנימיים. כשאנחנו מדברים על משהו זה עוזר לו לחדור יותר עמוק בלב.

ודבר שני בכל תקשורת, בין אם במייל בווטסאפ או בכל מקום. לחזק את הקשרים שלנו עם החרדיות עם כאלו תואמות השקפה. ככה זה מקטין את הניסיון… ומעסיק את הלב. ושכחתם לכתוב. שכן גם עם בנות שלא מהמגזר שלנו זה מקרר לנו את האהבה לטוב. וליישר. תמיד צריך לשים לב שלא גלשנו. גם עם הבנות החילוניות!!!!!!

לא תורם לדבר מדי (קל לכתוב את זה.. קשה ליישם), על נושאים מסוימים. ותמיד לבדוק את עצמינו שם… לא להיות עם פתיחות וקבלה של כל דבר שרק יגידו… אז אני פשוט קוראת פעם שנייה תמיד לפני שאני שולחת. ככה אני בטוחה שזה מתאים ל”מי שאני רוצה להיות…”

משהו יפה שלמדתי מהעבודה שלי פה – את הבהירות והתמציתיות. מישהוא שיושב וחושב איך אני מעביר את המסר שלי עם מקסימום בהירות ומינימום מילים. זה הופך את הכל לקצר ולעניין. והעובדה שכשאני משיבה לו אני מסגלת לעצמי את השפה.

וכשאני מנסה לחקות את זה- אז זה כמו אתגר מחשבה כזה. נראה אותך. תמיד אני כותבת- ותמיד יש מילים שאפשר להוריד. וכשעסוקים בתכתובת של איזה מילים אפשר להוריד בטקסט- אין נפילות. ואין מילים מיותרות.

ממליצה, זה סייג שמוכיח את עצמו נפלא. סה”כ יגידו עליך- היא תמיד עונה קצר ולעניין. וזה מחמאה בעיני. לא?

מעריכה אותך. שמורה אהובה. קוראת אותך בשקיקה כל שבוע. זה המייל הכי חשוב של יום שלישי.

מחזקת אתכם מאוד בנושא הזה של תשומת לב וגבולות בין אישיים, יחד עם אדיבות מנומסת. אמנם יש כאלה שבגלל סיכונים כאלה נמנעים מכל עבודה שיש בה גם גברים, אבל לדעתי הדרך הנכונה היא לדעת להתמודד ולשמור על עצמנו.

מניסיון אישי, ואני עוד המומה ממה שקרה לי, שלחתי לתומי בקשת עצה במדור ייעודי בעיתון חרדי. פתחתי לשם כך מייל מיוחד. מבין האנשים האכפתיים והמיוחדים שענו לי, היו גם שני גברים שניסו לדבר איתי בנושאים לא מתאימים בלשון המעטה. כביכול בידם לעזור לבעיה באופן ש”לא חשבתי עליו”.

עוד לא נרגעתי מההלם…

מה אני רוצה להדגיש? כמה שנמנעים, תמיד יש היתקלויות שצריך לדעת להתמודד איתם בחוכמה, באסרטיביות, ולפעמים אפילו נאצלים להשתמש בחוצפה ובתוקפנות (כנראה בכל זאת יש סיבה שתכונות אלה קיימות בעולם).

כוחות!

רות היקרה! כתבת שפתאום קלטת מה קורה פה, ועכשיו ברור לך שצריך להיזהר. האמת אהבתי את הגישה שלך, את משאירה לכל אחד להסיק את המסקנות שלו בעצמו.

אני אלך קצת יותר רחוק…. ותסלחו לי מראש.

אני עוד לא עובדת, בחורה שסיימה סמינר בימי הקורונה, לא מצאה עבודה ועדיין משועממת…. ככה שאולי, ובעצם בטוח, שאין לי מושגים באתגרים שאתן עוברות. בעיקרון אין לי זכות דיבור פה, אבל פשוט העליתם נושא שעומד לי בגרון, אז אם יורשה לי:

אני לא באה להטיף או לצעוק גיוואלד, תעשו מה שנכון לכם. רק לדבר אליכם בהגיון פשוט.

יש לי קליטה טובה לשפות ואני אוהבת ללמוד. במסגרת הניסיונות שעשיתי על כל מיני שיטות ללימוד שפות, אחד הרעיונות היה צ’אט שכל מי שרוצה לשפר את השפה יכול לכתוב שם…. זה באמת יכול לשפר את הביטחון בביטוי ובדיבור. אוקי, אף אחד לא יודע מי אני ואני לא יודעת מי הם זה נטו בשביל ללמוד שפה. פתאום קלטתי כמה זה הזוי הדבר הזה.

בבקשה קחו לעצמכם כמה דקות ותחשבו על זה, הפורומים החרדים אולי נראים לאנשים כדבר נחמד, המון הדדיות ועזרה. מחפשת פיתרון למשהו? למה לא אנשים טובים יעזרו לך בחינם. וביננו יש להם הרבה יותר מה להציע מד”ר גוגל, כי הם משלנו.

כן? שימי את האמת שניה מול העינים ותנסי לומר לעצמך- אני מוכנה להחליף משפט עם יצור שאין לי מושג מי הוא  מה הוא, מה מעשיו ומאיזה חור הוא צץ. תמים תהיה עם ה’ אלוקיך,ולא עם אף אחד מלבדו, מאחורי הפרופיל החמוד יש בן אדם שאין לך מושג מי הוא/ היא  ובצד השני זה את!  אם לא אכפת לך, חופשי… רק תהיי מודעת לעצמך. אנשים לא שמים לב מה הם עושים.

תדמייני את בן אדם הכי שפל שפגשת. כעת, מי ערב לך, יקרה, שאת לא מחליפה איתו משפט או שתיים? רק שתהיו בעניין, איך שהבנתי, גם אצל הציבור הכללי לא גומרים להזהיר שאחד הדברים המסוכנים זה להתכתב עם מישהו שאת לא מכירה.

אז עכשיו אולי תחשבו הגזימה הבחורה, אחרי הכל לא מדובר בצ’אט אישי, סה”כ מדובר בפורום  מקצועי שנערך לעיני כל. אבל, ואת זה כל ילד יודע, לרוב הסיפורים אין התחלה דרמטית. לדעתי, כל בחורה ואישה שהחיים שלה חשובים לה, שהנשמה שלה חשובה לה, שווה לה לשים גבול אדום על פורומים. 

אחד הדברים שלא נתפסים לי במח זה מה שקראתי פעם בעיתון איך נתניהו וגנץ מתכתבים ביניהם ברשת החברתית לעיני כל. אני פעם הייתי בטוחה שיש כבוד. ראש ממשלה או נשיא ארה”ב יתכתב ברשת חברתית בשעות הקטנות של הלילה? אבל כן זה העולם שלנו, בו הכל חברי כביכול הכל פתוח, מזמין ודמוקרטי כל אחד יכול להביע, להציע לעזור ולשתף מעצמו. זה הטרנד היום, להיות ממלכתי, אריסטוקרטי וסנוב זה לא מה שיגרום לאנשים להעריך את הנשיא שלהם, אבל אנחנו לא נשיא ארה”ב, תאמינו לי אנחנו הרבה יותר. יש לנו נשמה, יש לנו כבוד, לא מתאים לנו  ללכלך את עצמנו ברחובות המוניים. אני מסתכלת על הדברים האלו מלמעלה, הגאווה שלי לא נותנת לי להחליף חצי מילה כתובה עם כל העולם. 

אולי אני חיה בסרט, תקראו לי נאיבית שעוד לא נכנסה לשוק הזה שכל הזמן אתן מדברות עליו. אבל תאמינו לי שהסרט הזה הוא סרט יפה מאד סרט של העוה”ז שעובר מהר. ויום אחד אף אחת לא תזכור במה היא עבדה וכמה היא הרוויחה ואיך הלך לה. אבל היא תזכור טוב מאד, כמה מאמצים היא עשתה לשמור על הנשמה שלה. 

אשמח לשמוע, האם אני קיצונית? ילדה קטנה? יש פה אולי מישהי חוץ ממני שמוכנה להרים שלט בגאון ולומר אני לא נכנסת לפורום מכל סוג שהוא אם זה לא הכרחי לי ממש?

סליחה שהארכתי.

הזוי כמה פרצות יש גם באינטרנט הכי חסום! שמעתי בעבר הרצאה של רב שאמר שאפילו למייל יכולים להיות מכורים- אבל זה לא הנושא! כל הנושא של הרשת הוא סכנה מהבחינה שכתבת. (לפחות זה הסתיים כאן)

המזעזע שאנשים שכשהיו רואים אותם ברחוב- היו בורחים מהם.. נראים ברשת כל כך מקסימים!! זה מפחיד ממש!!

מאחלת לך אישית המון הצלחה ולכל הקוראות. ותכל’ס בואו נדבר פתוח- לא הייתן רוצות שהבעל שלכן יהיה אחד כזה… (די לחכימא)

בד”כ אני נהנית מהסיפורים, הפעם… טיפה פחות…

האם לא היתה כאן אי עמידה בנסיון?…

לדעתי ממש לא מתאים לשמורה (מבחינה רוחנית). זה דבר ידוע שיש סכנה בפורומים, וגם אם רציתם לעורר את הנושא אפשר היה לעשות את זה בצורה יותר עדינה.

 

תגובת השמורה: 

בסיפור שנשלח היה בהחלט ניסיון שאותה אחת עמדה בו, אם כי לקח לה זמן לגלות את זה. יש כאן מקום לחיזוק גם במקרה שהיתה אולי קצה קצהו של התחלה של הדרדרות במדרון – שקשה הרבה יותר מאשר שמירת מרחק מלכתחילה… ואת זה בדיוק רוצה הכותבת להשיג – להזהיר אותנו שלא נתקרב לנקודת ההחלקה!

זה כ”כ נכון, אנחנו מתכסים במתווה “חרדי”, ובטוחות שהכל תקין, לפעמים צריך לצאת מעצמי, ולהסתכל עלי מבחוץ, בלי העטיפות של ה”חרדי” וכו’ ולהבין עד כמה צריך מהר מהר!!- לחזור להקב”ה ולאמת……

***

רות יקרה כל הכבוד שעצרת את עצמך!

דיגדג לי המילה “חסד”. שמעתי לאחרונה מהרב נויגרשל שיש מענייני הצניעות התורה קוראת לו “חסד” ועונשו כרת. אדם מרמה את עצמו שהוא גומל חסד ונותן, אבל כמובן כאשר זהו הפך רצון ה’ הוא אסור ונענש בכרת. (נזהרתי בלשוני)

***

אימהלהההה. מזדהה עם כל מילה שלך. אותו סיפור בדיוק קרה לי לפני חצי שנה בערך, אמנם במסווה הרבה פחות מקצועי, אבל ככה זה התחיל ואילולא היו אנשים טובים באמצע הדרך אני לא רוצה לדמיין איפה זה היה נגמר…

ה’ ישמור ויעזור לכולנו.

***

מזעזע ומפחיד. אין לי מילים אחרות.

יישר כח על פרסום הסיפור למרות שאינו פוטוגני. חשוב כל כך.

***

רותי כל מילה נכונה צריך לפקוח 7 עיניים ויישר כח ששמם לב בדקה הכמעט 100

***

זה מאוד עצוב. הכי עצוב זה, שעד שזה לא קורה לנו, אנחנו לא מבינים את זה. אנחנו משתמשים בכל מיני דברים, בלי לדעת לאן אנחנו נכנסים.

הלוואי שהיה אפשר להעביר את התחושה של זה שנפל, לאלו שלא נפלו.

***

עצוב לשמוע. אני ניתקתי את כל הצ’אטים. עבודה ד’ ישלח לי ממקום אחר, מקצועיות גם. לא רוצה דרך הכלי הזה… הספיק לי זמן קצר שהייתי מחוברת כדי להבין כמה זה קשה לכל אחת ואחת, יותר או עוד יותר, וכל הכבוד למי שמצליחה להתגבר ולהתנתק בכל שלב.

 זה גבורה! זה עם ישראל שיש לו כח ללכת נגד הזרם! בהצלחה לכולן בכל ניסיון שהוא! 

***

מדהיםםםםםםםםםםם וואוווווווו פשוט מחזק!!!!! הידיעה שכולן מתמודדות ומעיזות להסתכל לזה בעינים זה נדיר ומיוחד!!! אין עליך כל הכבוד!!!!

***

אז מה עשית?????????? איך יוצאים מכזה דבר?

***

זה באמת קשה. במקום הזה שתלוי ועומד בין צרכי עבודה שמותרים ובין קטע יותר אישי ומיותר.

ברגע שזה נהיה ברור יותר -קל יותר…

***

ד’ ישמור

***

תגובות לסיפורים קודמים

שמורות מדהימות שלי. שלום לכולכם.

רוצה להגיב על נושא שעלה בכמה סיפורים לאחרונה, ובהרבה תגובות שהראו שכולנו באותה סירה. זירת העבודה עם גברים. רציתי לומר עוד כמה מילים, מזוית קצת אחרת.

אני חדשה בעבודה, עם גברים. מקום חרדי ושמור, תודה לד’. אבל אולי רק מי שבמקום הזה תוכל להבין כמה השהות הקבועה, המתמדת והממושכת היא מורכבת. וכמה מהר מתפוגגת תחושת המרחק הטבעית שיצאתי איתה רק אתמול מכתלי הסמינר. איך בימים הראשונים משהו בי נדרך אוטומטית בכל פעם שאחד הגברים נכנס רק לרגע לקחת משהו מהשולחן שלידי, וכמה מהר מתרגלים. ומתחילים להרגיש בנח. וכאן מתחילה העבודה. ותודה ענקית לשמורה שמדייקת את ההגדרות וההרגשים, ומכוונת תמיד לאן לחתור.

בעיני, מה שכיוון אותי מהרגע הראשון למסלול המדויק של העבודה העניינית, המכובדת, האנושית וגם המרוחקת. מי שנתן לי את הכוון וגם דוגמא מעשית מצוינת, היא חברה מדהימה לצוות. מבוגרת ממני בכמה שנים, עם וותק מכובד ומילה שנשמעת. היא לימדה אותי את התפקיד, מקצועית וטכנית, ובעיני גם הרבה יותר מזה. היא נתנה לי את ההדרכה הטובה ביותר, ובזמן אמת, לראות התנהלות נכונה, מאוזנת, מתאימה. ראיתי כמה כבוד יש אליה בצוות. ואיך היא יודעת להגיב, גם במקומות שזה אולי פחות נעים. צורת תקשורת, מדוברת, טלפונית וכתובה. כל הדברים האלו שהם אולי לא מדוברים ואי אפשר ללמד אותם, וכל כך משמעותיים. [וגם טיפים קטנים של בין לבין – איך להסתדר עם מצבים ואנשים, אבל זה כבר עוד נושא 🙂  ]

אני לא יודעת אם היא מקבלת את המיילים של שמורה….. אם כן, אז תודה ענקית. תבורכי מן השמיים. אבל גם אם לא, אני פונה מעל במה זו לנשים אחרות, שעובדות בכל סוגי העבודות. אני קוראת אתכם פה בשמורה, נשים שעשו דרך. שמצאו את הנוסחה. וגם אם היא עדיין לא מושלמת, ואני בטוחה שתמיד אפשר להתקדם – אני וחברותי מתחילות את הדרך עכשיו. רציתי רק לומר לכן כמה אתן יכולות לתרום לנו מהדרך שלכן. אפשר לתת כל כך הרבה ביטחון וכיוון במילה, במשפט מכוון. ואפילו בלי לעשות בשביל כלום. רק לדעת שמסתכלים עליכם…. ודמות מנוסה, אמינה, יכולה לתת כל כך הרבה.

לתשומת ליבכן : )

באחד הימים להפתעתי הרבה קיבלתי מייל ממנהל פרויקטים בחברה בנוסח הבא:

“שמעתי שאת מצפה לבשורות טובות, בשעה טובה…” הוא פשוט התבלבל והמדובר היה בחברתי ולא בי. תחילה רציתי להעמידו על מקומו איך לא ידעתי איך. פשוט התביישתי מהסיפור. סיפרתי לאבא שלי על המייל. והוא נתן לי טיפ לחיים: כמו שאם יעצור אותך משהו ברחוב וסתם יאחל לך “בשעה טובה” את לא תתקני אותו אז גם עכשיו. אין לך כל קשר לבנאדם, הלכתית הוא נחשב לזר!! באומץ רב לא הגבתי. זה קרה לפני קרוב לעשר שנים ואני עדיין נזכרת במקום בו עמדתי כשדיברתי עם אבי. אבל, זה לימד אותי לחיים. לא להכל צריך להגיב.

במקרה אחר שהייתי מעורבת למדתי שיש אנשים שיקראו לזה: “חנונה” ומסתבר שהם גם מכבדים מאוד. זרקו בדיחה בישיבה על זרם מסוים ביהדות החרדית. אני בד”כ מהירת קליטה והפעם זה פשוט לא קרה. עד שהבנתי את הבדיחה הרוחות נרגעו והשיחה התנהלה בצורה מקצועית בלבד. זה כבר היה מדי מאוחר בשביל לצחוק על הבדיחה ההיא 🙂 לאחר הפגישה, ניגש אלי ראש האגף והתנצל שאולי הוא פגע ברגשותי בבדיחה שהוא זרק. 

וגם אני נופלת. מישהו אמר בנימה הכי מקצועית משפט טיפשי שגרם לי לצחוק. הרגשתי לא נעים עם התגובה שלי. עכשיו שאני קוראת את המגזין שלכן אני מבינה כמה באמת התגובה שלי לא התאימה.

ניתקתי עכשיו שיחה מהמנהל שלי, שלא היה תקופה ארוכה. בסוף השיחה הוא ציין את מה שקרה מהקורונה, שאנשים פחות נפגשים ואין את פינת הקפה לדבר על הא ועל דא, לכן הוא יוצא במיזם פינת קפה וירטואלית, שבה קובעים פגישה שבועית של שעה (עם עוד שני צוותים אחרים), וכל אחד בתורו מציג את עצמו, ודואג למלא את השעה משהו כיף שלא מהעבודה, ושאל מה דעתי.

מיד קפץ לי הסיפור השבועי, ואמרתי לו, שזה קצת בעייתי, מהפן הדתי. הרי ברור לך שלא אשתה קפה עם גבר זר. הוא אמר “ברור”. אז גם כאן זה בעייתי כי זה לא הרצאה מקצועית. הוא ביקש ממני להתייעץ ולהחזיר תשובה.

בטוחה שבעקבות הסיפור השבועי יכולתי להגיד לו מיד שלא הייתי שותה קפה עם גבר זר. יישר כוח!

לפני זה נראה מוקצה מחמת מיאוס. אחרי מערבולת רגשית/ מקצועית/ יצרית שאת לא מאמינה שזה קורה לך.

לי אישית היה את זה עם המנהל שלי, וברגע שהוא התחיל עם סיפור אישי, הבנתי שום מקצועי ושום נעליים. התפללתי לה’ שיציל אותי. כמובן ששמרתי מרחק, אבל תוך חודשיים עזב.

הוא אדם טוב, אבל יש תורה אחת, קדושה, נאמנה

הלוואי ונזכה!

בהמשך לסיפור “גן נעול”

היה לי לאחרונה מקרה שמישהו חרדי במחלקה שלח לי מייל כזה (כמובן שיניתי את השמות): כתבתי לאברהם שיריץ את המשימה של יצחק שמשתמשת בפיתוח שלך שמפעיל את השרות של יעקב על הנתונים של שרה. וסיים: אם התבלבלת, נסי את חד גדיא….. האמת שכל כך רציתי להגיב לו משהו בסגנון: “השאלה אם אברהם יתבלבל ולא ידע לנסות חד גדיא…”

אני תמיד אוהבת להגיב בשנינות. במשך שנים אני מתמודדת בעבודה מול גברים, ומראה איפוק מרבי כנגד אופיי הזורם והנחמד.

זה בער בי הרבה ימים. בסוף ב”ה לא הגבתי כלום. אני חושבת שגם שמורה עמדה מאחורי. תודה לכולכן שמורות יקרות!!!

תגובה לתגובה של המורה על הסיפור “גן נעול”.

מורה יקרה,

את אומרת שלאישה חרדית לא אמורה להיות התלבטות איך להתייחס לגברים בעבודה.

אני רוצה לספר לך – שכולנו בוגרות בית יעקב מסמינרים מעולים ממש, וכשיצאנו לעבודה החלטנו בדיוק את מה שכתבת כ”כ בנחרצות: ‘אני לא אספר כלום על הבית שלי. אני לא אחייך לאף אחד. אני אציג את עצמי רק בשם הרשמי שלי. לא, בעצם אני אציג רק את שם המשפחה שלי…..’

אבל – הגענו ליום הראשון בעבודה וזו הייתה פעם ראשונה שפגשנו חילוני שאנחנו אמורות לתקשר איתו על בסיס יום יומי (ולפעמים זה דווקא חרדי 🙁 ) וקצת איבדנו את הלשון. וכאשר הוא קרא לנו בשמנו הפרטי, או צעק מהעמדה שלו: בוקר טוב, גם את נתקעת בפקקים? לא ממש ידענו איך אנחנו אמורות לענות, ואיך אני, הבחורה הירוקה והעדינה, אמורה לתחום את השיח איתי….

מורה יקרה, את חושבת שאנחנו לא יודעות איך צריך לדבר עם גברים? אנחנו יודעות מצוין!! אנחנו זוכרות כל רגע מתוק מהשיעורים המיוחדים שלך!!!

אבל אני רוצה שתביני שמעולם לא התנסית בעבודה משרדית עם גברים חילוניים, ותביני ששם זה אחרת לא כי שם מותר לשוחח עם גברים, אלא כי שם זו התמודדות קשה!!! זה ממש לא כמו לעבוד חודש אחד עם גברים!!! את הרי רואה אותנו באוטובוס מתעלמות מהערה של הנהג, קמות אם מתישב לידנו גבר. זה לא ניסיון!!!! זה לא קשה בכלל לא לענות על שאלה אישית של מוכר בחנות!!! מה הקשר שלך אליו???? אבל בעבודה – זה קשה קשה קשה!!!! אנחנו פוגשות את הצוות כל יום!!!! אנחנו צריכות שהעבודה איתם תזרום!!!

לאה יקרה וכל צוות השמורה – אני בעד לפרסם תגובות מבקרות. גם אני הרבה פעמים מוצאת את עצמי מסכימה עם ביקורת על ניסוח לא הולם או העלאת נושא בעייתי לדיון, אבל – התגובות של המורות לפעמים מרגישות מנותקות (ואני כמובן לא מתכוונת לעובדות הוראה שעובדות עם הציבור החילוני או עם בעיות בחסימה של האינטרנט), והשמורה, כזכור, נועדה לבוגרות בית יעקב שעובדות בסביבה מעורבת. אנא אל תחלישו אותנו, גם ככה הניסיונות קשים מאוד.

הערת העורכות:
המורה היקרה עובדת בצוות מעורב, לא מורה מנותקת 🙂
ומהמקום האישי שלה מזכירה שיש מקומות שכדאי מאוד לעמוד חזק לא להכנס אליהם, כמו שיתוף בחיים האישיים…
הרבה כח (ש)מורה יקרה, כל אחת במקום שלה!! ההתגברות שלך נותנת כח לכולנו…

למי שכתבה את התגובה הזו:

“הנושא של שיתוף בחיים הפרטיים שלך, עם כל הקושי, לא אמור כלל להיות issue”

אולי תכתבו בכותרת “לא לבעלות לב רגיש”? כי אני קצת נפגעתי מהתגובה הזו… 🙁

ועכשיו ברצינות:

הכותבת צודקת, שלשוחח עם גברים ולשתפם בעניינים אישיים, לא אמור להיות אישיו. אבל קצת צרמה לי ההתייחסות הפשטנית לנושא. לפי המתואר- כנראה לא חווית את הניסיון לעומקו ולכן בשבילך זה לא אישיו. בשביל מי שעובדת בסביבה גברית וחילונית, זה אישיו יומיומי ביותר!

כי זה הניסיון שלה, ועל ניסיון אי אפשר להגיד שזה לא אישיו, צריך לעשות עבודה עצמית ולהתמודד איתו!

(כמו שלא מצפים מממלאת מקום מזדמנת שתפתור בעיות חינוכיות בכיתה, כך לא מצפים ממי שעובדת “בתוך החממה” ורק הציצה לרגע החוצה, לעמוד בניסיונות של תקשורת יומיומית עם גברים, כולנו חיילות בצבא ה’ וכל אחת עושה את תפקידה. אבל אל תחשבי שהתפקיד של אחרות הוא “לא אישיו”…)

ובנושא המחיר שאנחנו משלמות על הריחוק- זו פנייה לצוות השמורה, אנא תעלו את הנושא הזה. כי המחיר שאנחנו משלמות הוא לא רק שיעמום או “נתפסת כלא נחמדה”. אלא הרבה פעמים מעכב את הקידום בעבודה או גורם שלא ייענו לבקשות שלנו. בכל מקצוע כולל הוראה, קשרים הם דבר הכרחי ביותר, ואנחנו חייבות מצד אחד לפתח קשרים כדי להישאר רלוונטיות בעבודה, ומצד שני לשמור על עצמנו מרוחקות ככל האפשר. איך עושים את זה למען ה’? אשמח אם יהיה דיון בנושא הזה!

סיימתי עכשיו לימודים.  והיות ששמרתי על עצמי מאוד מאוד, אני נמצאת עכשיו מחוץ למעגל מחפשי העבודה בכיתה, 

ואם מישהו ישמע על משרה שמעניינת אותי הוא אפילו לא יחשוב ליידע אותי, פשוט כי אין בינינו קשר. אני לא בראש שלהם (וגאה בכך מאוד! אבל עדיין… הניסיון הוא לא לתהות על הראשונות ולומר… טוב.. אולי כן הייתי צריכה להיות יותר נחמדה… ושתבינו ששמרתי על עצמי הרמטית ברמה שאפילו אם פנו אליי אחרים בד”כ לא הייתי עונה!!! הייתי שותקת להם בפרצוף!!! וצ’יק צ’ק הפסיקו לפנות אליי ב”ה. והנה עכשיו אני לגמרי מחוץ לעניינים. גאה בכך אבל זו בהחלט הרגשה לא נעימה!) (אגב אני הנדסאית תעשיה וניהול, אם למישהי יש הצעה בשבילי אשמח)

בכל מקרה זה רק ממחיש עד כמה באמת ההתלבטות הזו דורשת מחשבה ושיקול דעת ואי אפשר לפטור אותה בלא כלום.

תגובת העורכות: 

כל כך מזדהות איתך, זה בהחלט ISSUE לא קל לרבות מאיתנו!! – אחרת השמורה לא היתה פה… התגובה הזאת בהחלט רק פונה למי שזה כן יכול לחזק אותה, להמשיך לשמור על הגבולות כדי לא להיכנס לISSUE כזה… ו-אולי גם להאמין שזה אפשרי להגיע גם לשם… ועד אז – ממשיכות להלחם בחזית ה”שמורה” רק לנו… 🙂 

לצוות השמורה היקר, ראשית יישר כח, תמשיכו לעשות חייל!

“בעקבות מעבר דירה התחלתי עבודה חדשה, בה אני יחידה חרדית במקום מאוד חילוני בישוב חילוני. נראה לי שלא פגשו מעודם יצור כמוני כנראה רק בתקשורת

הסיפורים והתגובות מחזקים מאוד ונותנים כח להמשיך, הדהים אותי שנטיית הלב שלי איך להגיב ואיך להתנהג במצבים מורכבים, קולעת לנטיית הלב של עוד נשים שמתמודדות כמוני והגיעו לתובנות זהות, ההתמודדויות שלי כל כך דומות, כמעט אין הבדלים. 

גם אני נדרשת לישיבות זום משותפות למסיבות והרמת כוסית, מאוד חשוב לרו”צ שאהיה חלק מכולם, אך אני משדרת ריחוק וקרירות, אני גם מסגננת מיילים בצורה רשמית, השיח עם הגברים ענייני ללא קריאת שם, (לא מנסה לחשוב מה הם חושבים עלי בעינין יכולותי התקשורתיות) גם נדרשתי להתחבר לקבוצת הוואטסאפ של המחלקה וסירבתי. הם קלטו אותי ואכן נוצר הריחוק שרציתי להשיג.

אך אף אחת לא התייחסה לקושי העיקרי שלי, והוא הרגשת הניכור והבדידות הגדולה, קשה לי להרגיש כ”כ שונה ומוזרה, האם אני יחידה שמתמודדת עם קושי מסוג זה? אשמח אם תשתפו גם בעניין הזה.”

לתגובה הזאת אני רוצה להגיב שאני גם כמוה נמצאת במקום עבודה מעורב הן מבחינת נשים וגברים והן מבחינת המגזרים, ולכן אני בתור חרדית כמעט יחידה משתדלת עד כמה שאפשר לשמור מרחק ולהתבדל (ולהתבודד 🙂 ) וזה גם מהנשים ולא רק מהגברים, מכיון שהם ממש לא “משלנו” ולכן אין לי שום רצון להתידד איתם, והמצב הזה מוצא אותי גם כמו שהיא -בבדידות די גדולה, כמובן שאין צורך לומר שאני מחפשת את חברתם ברמה האישית- ב”ה החיים שלי מלאים וגדושים וזה ממש לא מה שאני צריכה, אבל בתכלס כשנמצאים בעבודה חלק גדול מהיום אז מבחינה טכנית אפילו, זה מאתגר להיות לבד כל היום מבלי להעביר שיחות עם הצוות, אבל אני חושבת שאם שמים במודעות למה אני עושה את זה- למה אני מעדיפה להישאר לבד ולא להתערבב עם שאר הצוות- אז באמת זה נהיה הרבה יותר קל.

דבר ראשון, אמנם אני לא מהמגיבות אבל אני לא רוצה לחשוב איך הייתי נראית בלי שמורה, למרות שאני נחשבת כבת טובה וחזקה,היומיום הסוחף בלי תמרורי העצור של השמורה, היו שוחקים את זה עד היסוד. (ולא חסר לצערינו כאלה שזה מה שקרה להן, ל”ע)

דבר שני, בתגובות של שבוע שעבר מופיעה תגובה של מישהי שקוראת להוציא את העבודה מהבית למשרד חיצוני, אולי כדאי לפתוח פורום שבו כל מי שרוצה להשכיר איזה חדר באזור ולעבוד משם תוכל לחפש ולמצוא עוד נשים שרוצות לעשות זאת ביחד?

תודה רבה,ישלם ד’ שכרכן

אתן בודאי מקבלות עשרות תגובות המוכיחות עד כמה ה”שמורה” שומרת ומגינה.

הנה עוד אחת.

מקום עבודתי הוא הכי “גלאט” שיכול להיות. מזכירות בבית יעקב. מוקפת רק בדמויות חרדיות. מורות. סלתה ושמנה של דורנו. במשרד באמת אין שום בעיה. (להוציא את איש התחזוקה שלא נמצא בשטח, וגם הוא אברך כולל העובד בין הסדרים, ותמיד הפניות אליו וממנו הן בלשון רבים ובצורה הכי עניינית שיש.) אולם, בימינו, משרד אינו תיבת נח המנותקת מכל העולם באופן מוחלט. יש אינטרנט, עם חסימה של נטפרי ושל החינוך העצמאי מעליה… ויש את הספקים…

רוב הרכישות של ביה”ס אמנם משתדלות להתבצע רק אצל אנ”ש, כדי שאנחנו נפרנס את שלנו ולא את אחינו הטועים. אך ההכרח לא יגונה ולפעמים אין ברירה.

ביום רביעי, כשעודני תחת השפעת הסיפור של יום שלישי, היה עלי ליצור קשר עם חברה חילונית גדולה מאד, שסיפקה לנו – לפני עידן הקורונה – סחורה בשווי כמה עשרות אלפי שקלים. הם שלחו חשבונית, היו לי כמה השגות על הסכום הסופי, אולם “דברים שהזמן גרמן” עיכבו אותנו מלשלם ואותם – מלדרוש תשלום.

לאחרונה השגתי את מנהלת החשבונות שלהם וביקשתי ממנה לבדוק שוב, כי נראה לי שהחשבונית הסופית נמוכה מהחוב שלנו. זאת אומרת שאנו חייבים להם יותר. היא כנראה לא רצתה יותר מידי לעבוד וענתה לי: לא יודעת. מה שכתוב בחשבונית זה מה שצריך לשלם.

חיכיתי עוד יומיים וכשלא חזרה אלי הבנתי שעלי לפנות למישהו מעליה.

היה לי את הטלפון של אותו אחד דרכו סיכמנו בזמנו את פרטי ההזמנה. חייגתי אליו.

וכך נראתה השיחה:

שלו’, זה מר ציון?

כן, מי מדבר?

מבית ספר פלוני, ערכנו אצלכם קניה גדולה ונשאר לנו חוב.

איך קוראים לך?

הופס. מה זה קשור? המחשבות שלי טסות בחלקיקי שניות והתשובה שאענה ברורה לי. הוא לא שם לב שבתוכי מתנהל משא ומתן, ואני עונה: הירשמן.

??? אני שומעת את סימני השאלה מעבר לקו, אך הוא מתעשת מהר. כנראה למד טוב קורסי שיווק…

זה בטח שם משפחה… הוא אומר בחביבות.

כל סיפורי השמורה האחרונים מתייצבים מיד מאחורי ואני מרגישה בחוש איך הם מיישרים לי את הגב ומעניקים לי עוצמה, ואני עונה:

נכון, כך אומרים אצלנו.

אוקי, גב’ הירשמן. מה אפשר לעזור?

יופי, השיחה היתה תכליתית לגמרי.

אבל הכי מגוחך היה הסיום שלה, מצידו:

טוב, תודה. ביי, הירשמן.