לתגובות הקוראות

הכי רווחי

אי פעם בשיעור טבע סיפרה המורה על תופעת הבולענים. אז, ידעתי שהם נפערים באזור ים המלח. היום אני יודעת שהם קיימים גם אצלנו בחשבון הבנק.

המשכורת נכנסת בראשון לחודש ואיכשהו עם הימים שנתלשים מלוח השנה, היא הולכת ונבלעת. לא שחווינו מחסור חלילה, אלא מצאנו את עצמנו בסוף החודש עם יתרה נמוכה מהמתוכנן, מה שגרם לכספי החומש לצדקה שתכננו להפריש קצת להיזנח.

לא יודעת אם זה היה מחוסר זמן או קצת לחץ כלכלי, אולי גם וגם. אבל למעשה "זרקנו" ככה בערך כספים לצדקה, ואחרי תקופה ישבנו לחשב אחורנית שקל על שקל. התברר שהצטבר לנו חוב רציני שהולך ותופח בלי יכולת לפרוע אותו.

לפני כחצי שנה החלטנו לפתוח דף חדש.

לקחתי מחברת חלקה ויפה והתחלתי לרשום במדויק מידי חודש את סכום ההכנסות ומהו החומש הנגזר מהן. הקפדנו מיד בתחילת החודש להפריש את הכספים לצדקה, לפני שהם יבלעו, יתבזבזו או יתכלו מבלי משים. ממש לאחרונה שמנו לב שברוך ה' כבר כמה חודשים טובים שאנחנו גומרים את החודש ולא הוא גומר אותנו. ואפילו יותר מזה – מצליחים לנגוס קצת בערימת החובות שגלגלנו, מה שלא קרה כבר הרבה זמן… בפרט בתקופת הקורונה.

בחודש האחרון קיבלתי פיצויים מעבודה שעזבתי לפני כחמש שנים! כמובן שעשרים אחוז מתוכם נמסרו מיד לצדקה, וביתר – תכננו לפרוע הלוואה גדולה שרבצה עלינו. אלא שאז נזכרו בחוב ההוא של מעשרות, שממתין בשקט, רשום בשולי המחברת החדשה, ומצפה שנפרע אותו.

 

היה לנו קצת קשה כשהבנו שלא נוכל עכשיו לגמור עם החוב המעיק כמו שתכננו, אבל התלבטות לא היתה בכלל. אחרי שראינו כמה סייעתא דשמיא יש בנתינה הזאת, ידענו שהצעד הזה הוא הזכות שלנו, וגם הכי רווחי.

תגובות השמורות לסיפור 

לפני שהתחתנו חמי נתן לבעלי עצה: תפריש חומש, לא מעשר, ותראה ברכה בכסף. 

בתחילה היה לי קצת קשה עם זה, אבל בשלב מסוים הפנמתי שזה החסכונות האמיתיים שלנו, כמו בסיפור הידוע על מונבז המלך. היום, כשבעלי מבשר לי ש"מיר נתנו את ה-900 ש"ח של תמוז", אני עונה לו "איזה יופי, עכשיו יש לך עוד 180 חומש". 

בינתיים העצה מוכיחה את עצמה! ה' יעזור שתמיד נוכל להיות מהנותנים. ‫

 

ממש כהבטחת הכתוב "אין אדם מעני מן הצדקה" 

גם אנחנו, בתקופה מסוימת (לאחר שאלת רב וצורך כלכלי גדול) לא היינו נותנים מעשר, באיזה שלב רצינו מאד והחלטנו להתאמץ ולתת מעשר כספים והמצב רק נהיה יותר טוב!!! 

לא קשור אבל אשמח לשתף כאן: עברנו על הפירוט חשבון בנק בטווח של חצי שנה אחורה דווקא בחודש של פסח נשארנו עם פלוס! ב"ה, למרות ההוצאות הרבות לצרכי החג השונים, ממש ראינו בעינים את הבטחת הקב"ה על הוצאות שבת וחג שאינן מן המנין.

מדהים עד כמה מרוויחים לנו המעשרות!! 

גם לנו יש התחייבות על הכנסות מסוימות להפריש מהם חומש- ומאז ההבטחה, והיישום (הקשה כל פעם מחדש..) אנחנו רואים רק ברכה והצלחה!! 

לפני כשבועיים הרווחנו סכום מאיזו פעילות והתלבטנו האם קשור להכנסות הרגילות שזה רק מעשר או שזה מוגדר אצלינו בהכנסות חריגות שנותנים עליהם חומש, זה היה קשה כי הסכום היה מכובד והחלטנו לתת רק מעשר. אחרי יומיים עצר אותנו שוטר ונתן לנו קנס שלא בצדק בדיוק על ה 500 ש"ח של התוספת לחומש…. 

חזקי ואמצי!!! כל הכבוד על העמידה בניסיון. זה לא קל.. ממתן מעשרות לא מפסידים אף פעם! יש יותר ברכה בכסף! זה יכול גם להתבטא בפחות הוצאות. 

הרי ישנה הבטחה מפורשת- 'עשר בשביל שתתעשר'. זה מובטח בעולם הזה!!! וגם כשלא רואים מיד את התוצאות.. צריך לזכור שיש לנו אבא רחמן שזן ומפרנס ולהודות לו על כך. זה ממש לא מובן מאליו. כבר בגמרא ובמדרש מובאים סיפורים ידועים על מעשרות. 

אני מכירה אישית כמה סיפורי ניסים מהדור שלנו על אנשים שהקפידו לתת מעשרות/חומש בזמן! לאחד מהם היו פעם עכברים בבית. והוא הקפיד לתת מעשרות. כששאל את מרן שה"ת הגר"ח קנייבסקי שליט"א, נענה כי עליו לתת חומש. באותו יום שהתחיל לתת חומש- נעלמו העכברים!! 

סיפור נוסף- בחורה שחלתה במחלה הידועה ל"ע ניגשה לגאון רבי יעקב אדלשטיין זצ"ל להתברך אצלו ברפואה שלימה. משנכנסה לרב, ושחה אודות מצבה, שאל אותה הרב ברוח קודשו אם מקפידה לתת מעשרות. היא ענתה שיש לה מעטפה מוכנה בבית של מעשר שעדיין לא העבירה לצדקה. אמר לה הרב שתתן בלי להשתהות, וד' ישלח לה רפו"ש. תקופה קצרה מאד לאחמ"כ היא הבריאה, וזכתה אף להינשא, וכנגד כל הסיכויים והתחזיות הקודרות -ללדת!! ויש לה 2 בנות בריאות ושלמות ב"ה!! ועוד היד נטויה.. 

מאוד מעניין אותי: האם צריך לשלם מעשר או חומש, גם כשההכנסות לא מכסות את הנ"ל: שכר לימוד בתלמוד תורה (שנחשב אפשרי לתת ממעשרות), כסף ששמים לחיתון ילדים כמו גמ"ח מרכזי, (שזה גם מכספי מעשרות אפשרי) ואחרי הנ"ל- בחישוב פשוט אין יתרה.. 

כמובן שהסיפור חיזק אותי שמעשר (או חומש, למי שבדרגה הזו!) זו הזכות שלנו

תגובה

המלצה חמה לשמוע בקו השמורה את המבזק של גב' מלכי קניגסופר על למה קשה לתת מעשרות. אני בטוחה שיהיו תשובות. בהצלחה!

ובכל מקרה, בעקבות שאלה שהגיע למערכת:
נושא מתן הצדקה בבית זה עניין המוטל על הבעלים. יש בזה הרבה גדרי הלכה והסיפורים ב'שמורה' קוראים להעלות מודעות, אבל בודאי לא לפסוק לבעלים שלנו מה לעשות…

בחורות, אצלכן זה אחרת, כמובן:) בכל מקרה, כדאי מאד לעשות דברים בתיאום עם האבא. זה גם מרגיל אותנו להיררכיה נכונה בחיים

בשורות טובות מכולן בקרוב!!!

מתרגשת לשמוע!! וגם שאתם נותנים חומש זוהי מעלה מיוחדת. חייבת לשתף שבעלי העלה לפני שנה בערך את ההצעה שניתן חומש, בהתחלה ממש נלחצתי כי כמו כולם יש לנו חובות מהחתונה וכו וכו, אבל אמרנו שננסה, ומאז באמת יותר קל. קיבלתי מס הכנסה שלילי – סכום אדיר כפול פעמים קודמות וכו'.. בהצלחה לכולן. וכמובן תודה! 

כ"כ מזדהה. ככה צברנו מעשרות בחובות אחרי החתונה, עד שיום אחד עשינו סטופ ועשינו הוראות קבע ליום שהמשכורת נכנסת. 

בקורונה הייתי בבית תשעה חודשים והיה לחץ כלכלי עצום. למדתי מקצוע מכובד ומפרנס ובקורונה עבדתי בניקיון… חונכתי שאישה לוקחת אחריות על הבית ושהזכות שלה לפרנס בן תורה לא נמדדת כלל באיזו דרך, אפילו לפשוט נבלה בשוק, אבל ממש הרגשתי שמתקשה לתת מעשרות, זה בס"ה מנהג טוב ולא חובה, ואם אני עובדת בניקיון – אני ענייה ולא צריכה לתת מעשרות. 

דווקא אז נפלה ההחלטה ביננו להגדיל במעט את סכום המעשרות הקבוע שנתנו, בעקבות הספר ונפלאותיו לבני אדם, שזה היה באמת קושי עצום, אבל חיזק בנו את התלות והאהבה לקב"ה. 

מסתכלת אחורה. לא רק שיצאנו מכל החובות, אני נקרעת מרוב עבודות, בוחרת רק את המשתלמות ביותר, מכרנו את דירתנו ברווח עצום! וקנינו דירה נהדרת במקום שלא חלמנו שנוכל. בחנוני נא בזאת! 

איזה אומץ!!! איך פתאום מצליחים לגמור את החודש??? מה שיניתם חוץ מהמעשרות? איך ממצב של "אין" מוסיפים עוד 20% ל"אין", ופתאום משום מקום יוצא "יש"! 

השבוע חבר של בעלי נתן לו מעשרות, הוא גם נותן חומש – ואומר שרואה ברכה! ממש קשה לי לקלוט איך מגיעים לזה. 

שמעתי גם ש: – הוצאות תלמודי התורה של הבנים נחשבים כמעשרות[אפילו המעון], ומי שיש לו חובות – הם קודמים. (וכמובן שכל אחד יתייעץ עם רבותיו).

האמת יש עוד דבר שאני יודעת- "בחנוני נא בזאת.." ככה כתוב על המעשרות שמי שבוחן את ה' בדבר הזה רואה רק ברכה, וזה כנראה מעל הטבע ומעל הכל!! 

כמה שזה נכון, לא צריך את האישורים שלנו שזה נכון, זה כתוב מפורש עשר תעשר… אבל שרואים את זה במציאות, זה מחזק עוד יותר לראות במוחש כמה זה נכון. 

לחשוב שהמעשרות /  החומש שאנחנו מורידים זה פחות רווח מהמשכורת – זה טעות, כי זה מה שנשאר לנו לנצח!!! להפריש את החומש מהמשכורת זה פשוט כיף, אצלינו בבית אומרים שאנחנו רוצים להרוויח עוד כסף כדי שיהיה לנו עוד צדקה לתת – כי זה פשוט כיף לתת. זו הרגשה נפלאה! 

אגב, ממליצה לכל אחת כמו שמספרת הסיפור כתבה, לקחת מחברת ולרשום את ההכנסות. במקביל לרשום את סכום המעשר/החומש שמפרישים. תופתעו לטובה ותראו שתמיד נשארים בפלוס – זה משהו מדהים מניסיון של 7 שנים!! 

ותודה לכם שמורה על הנושאים השונים, המגוונים והמחזקים. 

כל הכבוד! בטוח שכר רב (בזה ובבא) מחכה לכם. 

כל כך מזדהה, היה לי סיפור דומה מאוד. גם אנחנו התחלנו לתת חומש למעשר. את החומש אנו תורמים למכרים שלנו שמצבם הכלכלי קשה. 

לא יודעת איך בדיוק זה קורה, אבל גם כשעברתי בין עבודות וגם כשירדה המשכורת – תמיד החומש עומד על אותו סכום! (מי אמר שהוא אוכל משלי…) אנחנו רואים ובחוש שזה רצוי לפניו יתברך, וזה מרגש כל חודש לראות את זה שוב. שתזכו תמיד להיות מהנותנים!

אשריכם! היה לנו בדיוק אותו סיפור של חוב למעשרות, סידרנו אותו וארגנו הכל בהוראות קבע מסודרות כך ששום חודש לא מתפספס. 

זה באמת קשה בהתחלה להפריש חומש גם בתקופות קשות, במיוחד שהיצר מקשה בכל פעם מחדש- אולי הפעם מספיק רק מעשר.., אבל שווה בכפליים!! רואים ברכה וניסים כל הזמן בעיניים, ממש! תודה על החיזוק.

תודה על השיתוף! אני אישית מתחברת לצערי לסיפורך. לקחתי על עצמי את ניהול החשבונות כדי שבעלי יוכל לשבת וללמוד ללא טרדות, אך אני טיפוס דחיין ושכחן, ונותנת צדקה בלי לחשבן. 

אומנם עשיתי כמה הוראות קבע כדי להיות רגועה, אך אני לא באמת בטוחה שזה בסדר.. אולי באמת לכבוד חודש אלול אתחזק בזה. אז תדעי שחיזקת אותי, ועכשיו אחרי שאסיים לכתוב את התשובה אני בל"נ פותחת קובץ 'אקסל' (לא כמוך 'מחברת חדשה ויפה'..) והולכת לעשות חשבון נפש… 

מובטח לכם שתראו ברכה ואף תצליחו להחזיר את ההלוואה ביתר קלות. 

אנו גם מנהלים רישום של כל ההכנסה ומיד מחשבים מעשרות (אומנם עשירית ולא חומש), ורואים ממש ברכה. גם אצלנו הצטבר חוב גדול למעשרות, ובהזדמנות שנכנס סכום גדול ולא צפוי – העברנו את הסכום שהצטבר למעשרות לצדקה עבור מבנה של בית מדרש, במקום לכסות הלוואה או לחסוך לשיפוץ.

באותה שנה זכינו באופן בלתי צפוי להרחיב את דירתנו בקלות ובמחיר מפתיע. לפי חישוב שעשינו, הסכום של הבניה היה אמור להיות גבוה יותר בסכום השווה למעשרות שנתנו, והרגשנו במוחש איך נגזר על כל אחד כמה כסף יהיה לו וכשנותנים צדקה רק מרוויחים! 

אני יכולה להעיד בפה מלא – ואני מכניסה מאד יפה ביחד עם בעלי – שבחודש שאנו מורידים חומש =20% אנו רואים את ה"עשר תעשר בשביל שתתעשר" במדויק ממש ובאופן פלאי לגמרי! והאמת, זה לא פלאי ולא נס בכלל. זו המציאות. ואם כתוב כך אז זה מה שמחוייב להיות. אולי לא תמיד רואים את זה מיד, אך במבט לאחור אנו רואים זאת בוודאי בחוש!!! נכון שזה קצת קשה, ולפעמים מתמלאים במחשבות כאלו ואחרות, אך כשיודעים את הערך והזכות המונחים על הכף ממול מרגישים שזה שווה! 

הסיפור שלך הגיע בדיוק בזמן!! השבוע תכננו לשבת ולחשבן את המעשרות מדויק "על השקל" כי המצב פה גם כמו שאת מתארת.. מעשרות "בערך"… כנראה שאדון יצה"ר שמע על התכניות שלנו ואיכשהו זה לא קרה בסוף…. 

אז המייל שלך הוא תזכורת ומסר שמימי מדויק בשבילי, בעז"ה נשב על זה הערב. תזכי למצוות ותודה שהיית שליחה טובה!! 

מעריכה את זה שהכנסתם את הסיפור, למרות שהוא לא ממש קשור לעניינים של שמורה באופן ישיר ולא מסעיר בצורה יוצאת דופן. אבל אני חושבת שבפורום כזה מורחב ורלוונטי, יפה כ"כ להאיר ולהעיר את העניין של המעשרות ואת גודל חשיבותם! 

חשוב תמיד לזכור שגובה סכום המעשר שיש להפריש צועד תמיד בד בבד עם גובה הסכום שהתקבל, והשכר בשמים ודאי פי כמה וכמה. חזקו ואמצו. ‫

גם לי יש סיפור מדהים לשתף. לפני כמה חודשים קיבלנו על עצמנו להפריש מעשר כספים חומש, לא ידענו אם ניקח משכנתא ולא נוכל לעמוד בזה, אז החלטנו לקבל על עצמנו עד ר"ח סיון. 

בסיעתא דשמיא מופלאה פנו אלי מהחברה בה אני עובדת דרך חברת כוח אדם, והציעו לי לעבור להיות עובדת חברה. (הפער בשכר הוא לא קטן…) באופן מדהים, גם חברת כוח האדם שהחתימה אותי על שנתיים לא דרשה את הקנס:).. 

כמה מפתיע (או שלא), תאריך ההתחלה שלי היה ערב ר"ח סיון… שמעתי שעל חומש לכל הדעות מותר לבחון את הקב"ה… וב"ה זכינו לראות את זה בעיניים!

סיפור יפהפה! 

רק שאלה קטנה- נתינת חומש היא הידור, ולגמרי לגמרי לא מעיקר הדין. האם ראוי לבחור להדר על חשבון החזר הלוואה שחייבים על פי הדין להחזירה? 

החוב של המעשרות- יש לקחת בחשבון שרק חצי מתוכו הוא באמת חוב על פי ההלכה. השאר הוא הידור שיפה מאוד לקיימו בזמן שיש אפשרות לכך. לא נראה לי שהידור יכול להיות קודם להלכה… כדאי לברר. תזכי למצוות!

קודם כל מרענן לקרוא על משהו אחר שלא קשור לאינטרנט וכ"כ חשוב! 

בטוחה שיש שוני בין משפחות שההכנסה שלהן קבועה, למשפחות שההכנסה משתנה מחודש לחודש ומצריך חישוב כל פעם מחדש. אבל מבחינתי זה הכסף שיוצא ראשון אחרי המשכורת מהחשבון. 

אני חושבת שאם נותנים מעשרות למטרה קרובה ללב (בהתייעצות זוגית משותפת ובהחלטת הבעל כמובן- לנשואות שביננו) קל יותר להוציא את הכסף בתחושה טובה. אנחנו נותנים מעשרות להורים ואין דבר יותר כיף מ'לפרגן' קצת יותר ממה שאמורים.. לעגל כלפי מעלה.. מעולם לא קרה שהכסף הזה חסר לנו. 

(אולי נכון לציין שבאופן כללי חומש זו לא החיוב הבסיסי, וכדאי תמיד לומר בלי נדר על כל קבלה טובה כמו זו) 

את כ"כ צודקת, דווקא במקום שאנו יודעים במפורש מה יהיו ההשלכות, אנחנו לפעמים שוכחים… 

חיפשתי עבודה לאחר שפוטרתי מעבודתי בקורונה, והרגשתי ששום דבר לא מגיע. יום אחד אמרתי לעצמי, הקב"ה לא חייב לתת לך עבודה, אבל את חייבת לוודא שאת לא שוכחת לתת מעשרות. עשינו סדר בכל ההכנסות וגילינו שאנחנו חייבים כמה אלפים למעשר. 

יום אחרי שהעברתי את הכספים לצדקה, הגיעה השיחה הראשונה ממנהלת משאבי האנוש בחברה שאני עובדת בה כעת. ממש לא עשיתי זאת בשביל למצוא עבודה, זאת לא היתה הכוונה. אבל כשהקב"ה מבטיח לנו, הוא מקיים. 

אנחנו גם הקפדנו על חומש וממש ראינו ישועות, רק שלצערינו באמת יש לנו תקופה קשה, מעט הכנסות והרבה הוצאות. הפסקנו לתת חומש אבל אנחנו רושמים כדי לזכור, וזה באמת מחזק לשמוע סיפורי ישועות מהחומש! מקווים שנזכה לחזור לזה בקרוב… 

***

מסכימה איתה לגמרי. גם אנחנו חווינו ניסים כלכליים וגם אחרים מאז שהתחלנו לחשב את המעשרות והחומש בצורה מדויקת. אני עושה את זה בקובץ אקסל שבניתי עם חישובים, זה מאד נח ככה. מי שרוצה אשמח לשלוח לה את הקובץ בצירוף הסבר.

***

וואוו הסיפור עשה לי ממש "פוש". אני כבר הרבה זמן חושבת שאני צריכה לעשות משהו כזה ובעז"ה בזכותך אני מתחילה… כי הרי פירות וירקות אסור לאכול לפני שמעשרים אז למה זה לא חל על כסף?

***

למערכת: חכם מאוד מצידכן, לשלב כל מיני סוגי סיפורים שבוע אחרי שבוע, כך כולן תרגשנה בעניינים. 

***

"עשר תעשר בשביל שתתעשר". מעריכה! ומודה מנסיון שאף פעם לא היה לי חסר כסף.. בגלל שהפרשתי מעשר וחומש! תמיד היה לי ויש לי! זה עובד..
***

רציתי לשאול: אכפת לכם לשאול את הכותבת למי היא נותנת את "החומש"? אני תמיד מתלבטת. במעשר עוד ניחא אבל חומש? אשמח לתשובה. 

***

 רוצה לשתף שגם אצלנו ראינו ברכה כשהתחלנו להפריש חומש. התחלנו את זה בתקופה שהייתי מובטלת. בעבודה שהתקבלתי אליה לאחר כחצי שנה קיבלתי כ30% יותר מהציפיות שכר שביקשתי בתחילה. 

***

פה ה' הראה לך את מיד הברכה, אבל גם כשהברכה לא תהיה מורגשת מיד בכיס – תרגישי אותה את בלב… כי היא תהיה קיימת!!!
***

תודה לך על הסיפור! אני אישית ראיתי עין בעין איך זה מתקיים, "ובחנוני נא בזאת " – שזה נאמר על הצדקה…. ו 

***

מחזק ביותר!!!!!!! מעריכה מאד על החומש! מאחלת לעצמי להתחזק בנושא במהרה ולא לתת "בערך" ופעם בכמה חודשים, כמו שתיארת… יישר כחך!
***

וואו, עכשיו אני מקשרת שהצעת עבודה הרווחית בה אני עובדת היום קיבלתי אחרי שהתחלתי להפריש חומש ברוך ד' אני עומדת בכך. זה ממש בחנוני נא בזאת ‫

***

פשוט נכון!! זוהי מצווה שרואים את שכרה במוחש בעוה"ז. קרה לי לאחרונה שהחלטתי להפריש חומש (ולא מעשר) מסכום שקיבלתי, ובאותו יום הצלחתי לגבות חוב שניסיתי כמה חודשים להשיב אלי ללא הצלחה.
***

כל הכבוד על הנחישות! אשמח אם יוכלו להעלות את הנושא מכיוון אחר: איך עצמאית יכולה לחשב את ההכנסות וההוצאות שלה כדי לדעת כמה מעשר לתת כל חודש, זה ממש מסובך לי…:( 

***

וואו! מיוחד!! מרגש לראות כל פעם מחדש את ה "עשר תעשר". תודה על הסיפור! 

***

יישר כוח על העלאת הנושא! נראה לי שכמה שזה לא מובן מאליו כשרואים את המשכורת שנכנסת, ככה זה נהיה מובן מאליו כשגומרים את החודש אחרי החומש. על זה נאמר "עשר תעשר" – פעמים עשר = חומש – כדי שתתעשר. מומלץ בחום לכולן. 

***

מדהים!! מכירה את זה גם. כשאת מקפידה על מעשרות- אי אפשר להסביר איך בדיוק, אבל זה רק מוסיף לך. ובחנוני נא בזאת. 

***

לכסף ישנם שלשה מצבי צבירה: גז – ונעלם, נוזל – מבין האצבעות, מוצק – כשהוא ניתן לצדקה, הוא הופך לנצח.:)

***

תודה רבה! יפה מאוד! נחמד לקבל גם חיזוקים שונים בעניינים שרלוונטיים מאוד לכולנו ולפעמים די מוזנחים…
***

מזדהה מאד עם התאור, המרדף אחרי המעשרות/ החומש, באמת לא פשוט בכלל. תודה על החיזוק!!
***

שמת לב שזה היה קשור לפ"ש? עשר בשביל שתתעשר". יש בזה משהו מאד מוסיף….. 

***

מדהים! רק תשתפי איך עשית בקרת הכנסות לפני סוף החודש?

***

אין מילים. פשוט לעשות את הדבר הנכון, גם אם הוא קשה ולא כזה פשוט… מעריכה עד מאוד. 

***

חיזקתם אותי ואת בעלי, קיבלנו על עצמנו בלי נדר לעשר חומש.
***

כל הכבוד… באמת התמודדות לא פשוטה לכולנו…

***

כמה נכון וטוב ובלי קשר כמה קשה! 

***

מרגש! מעורר נושא חשוב וזנוח… 

***

חמוד ותודה על הגיוון בנושאי הסיפורים

***

וואו, אלופה! מסר חזק ולא כ"כ מדובר 

***

לפי ההלכה אסור להשאיר חובות פתוחים. חומש זה לא הלכה, זה חומרה. כדאי לשאול רב על ההעדפה של חומש על פני החזר הלוואה. 

***

סיפור יפה! כל הכבוד! לתשומת לב – דיני מעשרות הם רבים ויש המון הלכות בזה, (אני יודעת פסק שתשלום למלמד בחיידר גם נכלל בתוך מעשרות) ולכן כדאי לבדוק מה נכון ומתאים לכל אחד הלכתית.
***

כל הכבוד! אבל אני חושבת שראוי להדגיש שמעשרות זה עשירית מבחינת החיוב ההלכתי. אם אנשים רוצים לתת חומש זה ממש מהודר- אבל ממש לא מה שחייבים מבחינת חיוב מעשר. 

תגובות נוספות לסיפור איך חוזרים הביתה

קיבלתי חיזוק גדול מהסיפור שלך, מסר לקושי שאני נמצאת בו היום. 

לפני יותר מעשור בחרתי בהחלטה הנגדית ממך: להישאר בבית במקום להתקדם בעבודה. ראיתי שאני לא מצליחה ללבוש את שני הכובעים יחד, הבית פשוט קורס, ובחרתי בעבודה הרבה פחות טובה שנתן לי גמישות גדולה בשעות ואפשרויות עבודה מהבית. נשארתי שם עשר שנים, המשכורת ותנאי העבודה דווקא בסדר, אבל מקצועיות וקידום חסרים לי מאוד. 

היום התמונה המשפחתית כבר שונה, אני מחפשת עבודה חדשה, ומיואשת מהרזומה הדל שלי שיכול היה להיות מבריק ונוצץ אילו בחרתי בעבודה אחרת משך כל השנים. לא מתחרטת על אותם שנים, זה היה בשבילי הדבר הנכון לעשות, אך גם לדברים נכונים יש מחיר. 

אז דבר ראשון רוצה להגיד לך שאין תשובת קסם. אין. תמיד צריך להתפשר, השאלה על מה, ועד כמה, ולכמה זמן. תמיד צריך יד על הדופק והרבה תפילה לחפש את האיזון הנכון בשביל היום ולא בשביל אתמול. 

דבר שני, רגשות האשמה ניכרים בין מילותיך. אשמה היא כלי של היצר הרע. הקב"ה ברא אותנו בני אדם, הוא רצה שננסה לעשות תמיד את הדבר הנכון, וגם רצה שלפעמים נטעה. אני בטוחה שניסית לטפל במשפחה עם הרבה אהבה ומסירות במשך השנים, לא הזנחת אותם בידיעה או ברצון, והתוצאות כבר לא בידיים שלך. 

מרגישה שמשמים בחרת לכתוב על הקשיים האלו של ילדייך, כי אני דווקא נמצאת בבית, וגם לי יש בן הסובל מהרטבות, וגם לי יש ילדה ב ו' שהגיעה למצב קשה ומקבלת סיוע מקצועי, וזה לא נגרם מחוסר מודעות או מחוסר ערנות. זה בגלל שאלו הקשיים שהקב"ה בחר לי ולילדים שלי, ואני לא יכולה להאשים את עצמי בזה, רק לעשות כל מה שניתן כדי לעזור להם עכשיו. 

אז מה כן? קחי לך עידוד מהכאב שאת נמצאת בו עכשיו, כי כמו שהקב"ה עצם את עינייך מלראות לפני כן, זה הוא ולא אחר שעכשיו פקח את עינייך לראות את הילדים והבית באור חדש, ונותן לך הזדמנות לשנות את המצב לטוב. תתפללי, תתיעצי, תחפשי את השינויים הקטנים או הגדולים שיכולים לעזור, אך בעיקר תאמיני שהכל ממנו, גם עבר וגם הווה, ותאמיני בעצמך וביכולות שלך. בעז"ה עוד תראי הרבה נחת. 

דבר ראשון תודי לד' על החופשה "הדפוקה" שהיתה לך ולמשפחתך. נראה שבזכות החופשה הזאת המשפחה שלך תזכה בעז"ה בדבר הכי טוב – בך, אמא. 

הייתי ממליצה לך דבר ראשון, לנסות לברר עם עצמך מה הפריע לך בחופשה: – האם גילית פתאום שהמשפחה לא מושלמת ואת חייבת! שלמות? -האם מפריע לך שיש לילדים שלכם חוסרים שאת רוצה למלא? – האם את בעצמך מרגישה חסר והחמצה כי יש לך יכולות יותר לקחת חלק בעיצוב האישיות של ילדייך ואת לא מספיק ממצה אותם? 

אם הדבר היחיד שמפריע לך הוא שלא הכל מושלם, אז מניסיון של כולנו… אף פעם לא הכל יהיה מושלם! זה העולם הזה! אם את מרגישה חסר של משהו, עשית צעד ענק קדימה! 

רוצה לשתף איתך המלצה מה לא לעשות: אל תקריבי קורבנות עבור הילדים שלך!! אם את מרגישה שצעד שלך הוא קורבן, זה לא יפתח קשר רגשי עם ילדך, אלא הפוך. ומה כן? זה האתגר הקשה והממושך שיש לך. 

קשר רגשי, גם עם ילדיך עצמך ובשרך, לא נוצר ברגע אחד או בפעולה זו או אחרת, זו עבודה שמורכבת ממעשים קטנים וממושכים שרק את בעצמך יכולה לדעת מה מתאים לך, לילדייך ולמשפחתך. 

כן צריך להפנים שזה תהליך, שמשתלם מאוד בסופו של דבר! את התהליך את יכולה לעשות לבד, אם יש לך יכולת האזנה לעצמך, או להיעזר במישהי, משפחה, חברה או מטפלת רגשית טובה, שתוכלי לשתף אותה בהצלחות וגם בכשלונות ולמצוא בתוכך את התשובות מה את עושה נכון ומה לא. 

בהצלחה רבה! ושנה טובה! 

גם אני יכולתי לכתוב את הסיפור האישי הזה… לפני שנתיים, בדרך לחיידר, 2 הבנים האמצעיים שלי עברו תאונת דרכים. תוך כמה דקות התייצבתי שם ומאותו רגע תפקדתי, כמו בדרך כלל, בעצם, על מצב חירום. כאם במשרה מלאה מאד (11 ילדים) וכעובדת במשרה מלאה גם כן, כל החיים שלי הם על מצב חירום. 

וכך עמדתי שם בבית חולים, ליד מיטתו של אחד הילדים, שנפצע קשה יותר. נכנס אלינו לחדר איש צוות פרא רפואי מתחום הפסיכולוגיה. וביקש לדבר עם הילד ולהתחיל כבר בבית החולים תהליך עיבוד וטיפול של הטראומה. אחרי השיחה עם הילד ואיתי, הוא ביקש לקבוע פגישה עם האחות האחראית ואיתי. בשיחה יחסית נינוחה, עד כמה שאפשר בכאלו נסיבות, קיבלתי לראשונה את ה"זבנג" ישירות בפרצוף. 

אחרי שהם הביעו את תדהמתם מאמא שמגדלת כזו משפחה. בתנאים שתיארתי, ממש בעדינות תוך נסיון לצפות יפה הכל, הגיבה לי האחות הראשית- אז אתם תמיד מגויסים למצב חירום, לא רק עכשיו, איך את עושה את זה? אבל, היא לא נתנה לי הנחות: "תראי את עצמך, מהרגע שנכנסת אלינו רגע אחד את לא יושבת, תמיד בפעולה, תמיד מזיזה ענינים, תמיד עושה. מתי את בBEING, אין לזה תרגום אבל זה משהו כמו פשוט להיות שם. הילד שלך צריך אותך, הוא סובל, הוא לא יכול לזוז, שבי איתו, תהיי איתו, תלטפי לו את היד בלי לדבר." כמובן, שהיא אמרה את זה מאד עדין, וגם הפסיכותרפיסט. אבל התרגום של מה שהם אמרו, הלם בתוך ליבי כאלף תופים. 

אני הרבה יותר מזה, כי אני חייבת להיות סופרוומן בעוד עניינים. בעלי לא נכנס לבנק (עוד לפני עידן האינטרנט), ולא לקח ילד לרופא. אפילו לטיפולים וניתוחים קטנים עם הילדים הלכתי לבד, כי חבל לי על הזמן שלו. ותמיד הרגשתי עם זה מצוין. עד ההערה של הצוות בבית חולים… 

אין לי הפי אנד, כי זה לא קרה עדיין. אבל לאט לאט אני לומדת לעשות את זה בדרך שלי. להסתכל לילד בעיניים, גם אם הוא לא נפצע ח"ו. להיות איתו, להקשיב לו. עשיתי שני דברים בסך הכל: 

  1. לנשום עמוק לפני שאני נכנסת הביתה, לנתק הכל, ולפנות לכל ילד בשמו (מי שבבית) ולשאול לשלומו.
  2. להתפנות מכל דבר, אפילו משיחה חשובה ודחופה מהעבודה, ולקבל את פניו של כל ילד בתורו (וגם של הבעל). לכבד אותו ולשאול לשלומו. 

שני הדברים הקטנים האלו התפתחו לאט לאט לשיחות ארוכות, עם הגדולים. זמן של יחד וצחוקים בערב. המון שיחות קטנות עם הקטנים, שיתופים קטנים של מה שהיה ומה שחושב וכו. אני מורידה מסדר היום את כל מה שלא אני חייבת לעשות. וגיליתי שיש הרבה דברים כאלו. יש לי כמובן צלצול שונה לטלפונים מהעבודה, ואם אני לא יכולה, אפשר תמיד להשאיר הודעה. הם יודעים שאני חוזרת מייד כשאני יכולה. 

שלום אלישבע, גם אני הייתי שם בבור השחור הזה. בעבודה שהיא הרבה יותר מבית ובבית שהוא לא כל כך המקום שלי…. ועזר לי השם והוא שם לי סטופ. זה היה כואב, זה היה מטלטל הרגשתי כאילו נתנו לי בעיטה והנחיתו אותי על קרקע חדשה שאני אפילו לא יודעת את משמעותה. וחתכתי, ודי. 

עזבתי את העבודה לטובת עבודה פחות מאסיבית ופחות אהובה… לקחתי יועצת ארגונית מדהימה מהשורה הראשונה שעזרה לי לפגוש את עצמי ואת הבית שלי ולעשות את הדרך חזרה הביתה… אני עוד באמצע הדרך לומדת להקשיב לילדים. לומדת להנות מהשהות איתם. להיות נוכחת, אבל באמת… בסוף זאת ההשקעה הכי שווה שלנו… 

בימים נוראים של שנת תשפ"א ישבתי לעשות חשבון נפש ובניתי לעצמי חזון. מטרות ותוכנית מדהימה של שינוי ארגוני – פנימי – אישי. חשבתי על גיל שמונים כשאשב על הכורסא ואשתה תה עם שמיכה על הברכיים, מה יתן לי סיפוק ושמחה שמילאתי את ייעודי? זאת שאלה ששווה לחשוב עליה ולחיות לאורה. 

בהצלחה רבה רבה! מחזקת את ידיך ומתפללת שנזכה למלא את ייעודנו בעולם… ‫

האמת היא שקראתי ובכיתי ביחד עם אלישבע. הזדהיתי מאוד עם התיאור ואני מאמינה שכל אחת כאן יכולה להזדהות. אבל היא ממש לא אשמה בזה, וגם לא המשרה הבכירה שלה. אפשר להיות אמא נהדרת גם עם משרה פול טיים ואפשר לא להיות אמא גם בחצי משרה. הכל עניין של חשיבות וסדר עדיפויות. 

אני רוצה גם לעזור לך אלישבע ולייעץ ממקום של חברה ומשתתפת. לא יודעת אם זה אפשרי בשביך לקצץ שעות, אבל לפחות בזמן שאת בבית תראי להם שאת מאה אחוז שלהם ואמא שלהם. אם תוכלי לתת זמן לכל אחד רק עם אמא ולהסביר להם שהעבודה אמנם לוקחת לך הרבה שעות, אבל הבית זה המקום החשוב ביותר בשבילך, ובעלך והילדים חשובים לך יותר מכל השקעה, לאורך זמן אני מאמינה תוכל לעזור. 

בהצלחה רבה לך לי ולכולנו 

כואב לשמוע איך החופשה שהשקעת עליה המון זמן, מאמץ וכסף הותירה אותך במפח נפש. אבל- אפשר עדין לתקן. 

כדי שבשנה הבאה בעז"ה תוכלו להנות ביחד, צריך להשקיע כל השנה.. איך חוזרים הביתה? לאט לאט. קשר עם ילדים נבנה בהדרגה ובהרבה סבלנות. את לא יכולה בבת אחת להכתיב להם שמעכשיו יהיו פתוחים איתך ויספרו לך על החוויות והקורות איתם אם הם לא רגילים לכך. 

מה כן? תחשבי מה את יכולה לקזז מהעבודה כדי להשקיע יותר בבית, (קחי את זה כפרויקט נוסף, את הרי טובה בזה, את רק צריכה לסמן את זה כמטרה חשובה) אולי יום חופשי? אולי להוריד שעות? אולי פעם פעמים בשבוע להוציא אותם בבוקר או לחזור מוקדם יותר ולהיות איתם בבית בצהרים. מה שמתאפשר לך.. 

תספרי לילדים שאת רוצה להיות איתם יותר ולכן הורדת מהעבודה מה שיכולת (אל תבהלי אם זה לא יעניין אותם, או אם בהתחלה תרגישי מיותרת בבית הם הרי התרגלו להסתדר בלעדיך בשעות האלו). בזמן הזה תשתדלי להיות איתם, לשתף אותם מחייך ולהקשיב למה שהם מספרים ולעשות איתם דברים שהם מעוניינים בהם. 

תכיני להם את האוכל ותשתדלי להיות מה שיותר אמא איתם, רק מה שאת יכולה ומה שמתאים לך ולא מה שכל השכנות והחברות והדמויות האגדיות מהעיתונים עושות. לאט לאט הילדים יתרגלו לנוכחותך בחייהם ובעז"ה יתחילו להיות קשורים אליך יותר, לשתף אותך בעולמם ותהני להרגיש את פרות ההשקעה המשתלמת בחייך. 

כמובן, שעם הגדולה זה קצת יותר מורכב בגלל הגיל וההרגל (הרבה בנות בגיל הזה עסוקות כל היום עם החברות והטלפונים גם אם אמא שלהם לא עובדת כ"כ הרבה שעות), אם תרגישי שקשה לך איתה תוכלי להתייעץ עם מישהי מקצועית. 

העצה הכי טובה: לצד ההשקעה תתפללי על זה הרבה, הקב"ה איתך ורוצה לעזור לך, זה יתן לך כח גם ברגעים יותר מתסכלים. בהצלחה רבה רבה!!!

אלישבע יקרה ואהובה מאד. בשניה שסיימתי לקרוא, הרגשתי מוכרחה להגיב. 

הכתיבה שלך נוגעת עמוק בלב, גם אם את עדיין מרגישה את החומה והניכור, ברור שהפתח שפתחת הוא ענק והדרך לישועה שלך ושל כולכם- כבר ממש מתקרבת ובאה… 

קודם כל, את גיבורה ואלופה! צריך אומץ גדול כ"כ כדי להיות ישירה ולהודות בכנות במה שקורה. ילדים, בכל גיל, הם עם שאוהב לסלוח. כתבי- לגדולים, הסבירי- לבינוניים, ודברי בציורים- לקטנים כמה שאמא הלכה רחוק רחוק לעבודה, ועמוק בתוך הלב גדל הגעגוע עד שכמעט נחנקנו כולנו, ח"ו. 

החליטי, באומץ שיש לך- על שני צעדים ראשוניים שמובילים אותך חזרה בשביל הביתה. רק את יודעת מה וכמה ואיך. לא מעט מדי- שלא תשכחי, ולא הרבה מידי- שלא תתייאשי, ספרי אותם לילדיך, ותני לזמן הריפוי לבוא אל ביתכם… 

אמא אינה נמדדת בכמות השעות שהיא בבית, אלא- האם הלב שלה עמוק בו, הנוכחות. ויש המון דרכים להגביר נוכחות ולב- משחק גמדים מידי ערב, ארוחה בכל יום שקשורה לילד אחר, חידות משפחתיות, וכו'. ואל תשכחי לבקש את עזרת השותף השלישי… 

אוהבת אותך ובטוחה בהצלחתך! אחות. 

שלום חברות, קראתי בשקיקה את התגובות המדהימות שהגיעו על 'איך חוזרים הביתה'. כל כך מרגש לראות את ההשתתפות הכנה של כולן! ומלאי עצות חשובות והמון עדוד ותמיכה! איזו קהילה מיוחדת!! 

כמו שכמה ציינו – קשר הורים וילדים אינו בהכרח קשור עם היקף המשרה של האמא, למרות שגם נתק מוחלט אין – ברור שאמא שכל כך הרבה שעות מחוץ לבית, ובעקבות כך גם הלב שלה מחוץ לבית – תצליח הרבה פחות לבנות קשר עם בני המשפחה, אך כמובן שבניית קשר חם ואוהב זה פרויקט חשוב לכל אמא באשר היא. 

רציתי להוסיף 2 נקודות חשובת לענין הקשר עם הילדים, לי אישית זה ממש עשה מהפך בחיים: 

  1. השקעה בהנקה-  כמובן, למי שיכולה ומסוגלת, אך לא מודעת לחשיבות. כולנו אמהות טובות ומסורות אך לפעמים יש לנו אפשרות בחירה.  אישית לא ידעתי איזה משמעות אדירה יש לדבר הזה. תמיד תפסתי את ההנקה כתזונה בריאה יותר מתחליפי החלב ותו לא. עד שנחשפתי לקורס המדהים של תמר ניסנבוים, בו היא מלמדת חומר מחכים ומעשיר במיוחד, ומוכיחה עד כמה הנקה זה קודם כל קשר עם אמא, שהשפעתו לכל החיים. ב"ה הצלחתי להניק את התינוק הנוכחי שלי הרבה יותר מהקודמים – והקשר איתו מדהים! (אגב, על הדרך זה גם מחזק את הקשר עם הילדים הגדולים יותר, הלב של אמא פשוט יותר נפתח!). מומלץ ביותר!!! 
  2. שמעתי הרצאה מהרב פנחס ברייער שפשוט שינתה לי את ההסתכלות (זה היה לפני שנים, מקווה שאני מדייקת בתוכן) – הוא אמר שבגיל הרך יש אהבה טבעית בין הורים לילדים, ויש להם חן מיוחד. אך הקשר הזה אינו ממשיך על אוטומט. באזור גיל 6 הילד גדל, כבר אין לו 'חוכמות', לאט לאט מתחילות דרישות לימודיות וכו' ואם לא משקיעים בקשר כמו – להתעניין באוספים שלו, ב'מחנה', בחברות וכו' – הקשר הולך ומתרופף ובגיל הבגרות – בכלל, תשכחו מזה שהוא יראה בהורים כתובת לשפוך את הלב ולשתף. 

הוא דיבר כמה חשוב לתחזק את הקשר במיוחד מהגיל הזה ואילך, אז כבר יש פחות את האהבה הטבעית והראשונית. ושההורים יראו דוגמא אישית לילדים שגם הם משתפים מחוויות והרגשות שעברו עליהם במשך היום. אגב, בטיפולים רגשיים זה ידוע שעד גיל 6 מטפלים בילד דרך האמא! כי אז הקשר ממש חזק. חשוב לנצל את השנים האלו להרבה מגע, חיבוקים ונשיקות. 

תודה על הבמה החשובה והמחכימה, ותודה לאלישבע שהעלתה את הנושא החשוב הזה, שכולם צריכים בו חיזוק. 

האמת שאצלי התרחש משהו הפוך וגם אני מלאה תהיות, בילבולים, שאלות, האם זה נכון או לא? 

בשנים עברו הייתי הרבה יותר מכורה לעבודה, להתקדמות, למקצועיות. משקיעה שם הרבה כוחות ולא משאירה מספיק לבית. בשנים האחרונות עברתי תהליך פנימי של התחברות לעצמי ולמעגל המשפחתי המצומצם שלי. זאת מתנה ללא ספק!!! ואני גם בטוחה שזהו צעד נכון! 

אבל בעקבות זה שהתחברתי יותר לבית, להיות יותר ולחוש יותר את בעלי והילדים, לחוש יותר את העצמי ואת המהות שלי, אני מרגישה שאיבדתי מהעוצמה שהיה לי כעובדת. אני כרגע במקום שמבחינה מקצועית וגם מבחינת השכר, יש לי לאן להתקדם. אני מרגישה סוג של נשארת מאחורה ביחס לנשים אחרות במקום כמו שלי… 

אבל הכיף של להיות מחובר ליהודי/לנשמה שבי בלחיות את החיים, לא מאפשר לי לעבוד מעבר לגבולות שלי…. האם זה נכון? האם מבחינת השתדלות כן צריך להתאמץ יותר? האם אאבד את הרלוונטיות המקצועית שלי באיזשהו גיל? 

אם יש לכם מידע בעניין יותר מאשמח לשמוע, אני מבולבלת בנושא לגמרי… תודה שיש לאן לפנות!!!!! 

אלישבע יקרה!! הסיפור שלך ממש כואב ונוגע בי למרות שהחיים שלי שונים ממש. 

לפני הכל ואחרי הכל, את אמא יהודיה שיודעת שמה שיישאר ממנה אחרי 120 זה הילדים שלה – הפירות שלה לנצח. אני מתפללת עליך שתצליחי לעשות סטופ למרוץ אחר העבודה ותביני שהעולם לא יתמוטט אם תשתפי עוד אנשים שיחזיקו אותו.. והבית שלך לא יכול בלעדייך!! 

אני בטוחה שאם תתחילי להשקיע באופן קבוע ולא משהו חד פעמי, הילדים שלך יקלטו את השינוי ויחזרו אליך. הם באמת צריכים אותך!! יותר מנצנץ, נותן כבוד וסיפוק להצליח בחוץ, אבל כשאת תקחי את הרגע הזה של ההלם והקושי, ותמנפי אותו לשינוי מהותי, אין מילים לתאר את הגבורה את הויתור את מסירות הנפש!!! מאמינה בהצלחתך!!! 

זו באמת מציאות כואבת, ברור שעבודה סוחפת הרבה פעמים היא הסיבה למצב, אבל יצא לי לראות גם כאלו במשרות חלקיות או בהוראה שאין להם כ"כ סבלנות לילדים וממילא הקשר עם הילדים בהתאם. 

או להפך יש אמהות עובדות משרה מלאה, אבל ברגע שהן חוזרות הביתה הן מתמקדות רק בילדים ומנסות לדחוס כמה שיותר תשומת לב במעט השעות שיש להן, וכן בשבתות כמה שיותר להיות עם הילדים. 

לדעתי הענין הוא יותר בגישה – מה תופס אותי יותר, מאשר המשרה וההיקף שלה.

אלישבע יקרה, קראתי את הסיפור שלך ונהיה לי עצוב בלב, אני חושבת שנס שגילית את זה עכשיו לפני שהציפורים פרחו מהקן. כל זמן שהנר דולק אפשר לתקן! 

תחשבי קדימה- איך הלאה יוצאים מכאן ואל תתני לתמנון הרגשות אשם להפיל אותך. ועוד עצה ממני הקטנה, תתפללי על זה שיהיה לך קשר טוב זורם ושמח עם ילדיך. 

ה' יתן לך כוחות למצוא את הדרך להיות אמא ואישה לתפארת עם המון קשר וקרבה לילדיך. המון הצלחות וסיעתא דשמיא. ‫ 

מקסים!! גם הסיפור וגם התשובות, ממש החכמתי ובכיתי בעיקר מהתשובות לסיפור.. 

אני גרפיקאית. עבדתי בת"א ופוטרתי לאחר 22 שנה(!). עבדתי במקום חילוני, פעמיים בשבוע במשרד ועוד יום מהבית. בכל בוקר שלחתי את הילדים וזה כ"כ התאים לי שאני בבית בבוקר, ורק אז נוסעת לת"א. אני גרפיקאית במחלקת המודעות, ולאחר החל"ת ביקשו ממני לעבור למחלקת כתבות (שכוללת מידי פעם תמונות פרוצות ורכילות…) לא הייתי מוכנה בשום אופן ומיד פיטרו אותי. 

הרגשתי טוב בהתחלה שבגלל זה פיטרו אותי וציפיתי לישועת ה', מצאתי כמה מקומות עבודה אבל ממש לא מה שאני רוצה. לא העבודה ולא המשכורת… מתפללת לאדון הכל שיפתח שערי שמיים עבורי… עכשיו כשקראתי את התשובות פרצתי בבכי אמיתי לישועה! תודה שעזרתם לי שוב לבכות ולהתפלל… שאבשר אתכם בשורות טובות:) 

תגובה לסיפור "איך חוזרים הביתה". אני קוראת את הסיפור ולא יכולה להתאפק. מרגש מרגש מרגש אותי לקרוא את התגובות, איך כל כך הרבה נשים מה שעומד בראש מעיניהן זה הבית והילדים. כן, גם אלו העסוקות שכמעט לא בבית, זה בראש מעיניהן, זה אכפת להן, זה הכי חשוב להן. 

אני די חדשה בשמורה וכל הזמן הרגשתי שהעולם סביבנו השתבש ונשים כל כך מעוניינות בקריירה, אני בכל פעם מתרגשת לראות כל כך הרבה נשים שזוכרות מה נכון!! 

חוץ מזה רציתי לומר תודה גדולה, בדיוק הודעתי לפני כמה ימים על עזיבה של מקום העבודה והחלטתי להוריד שעות, ראיתי שאני לא מסוגלת גם לעבוד 8 שעות וגם לתפקד אח"כ עם הילדים בבית. זה לא קל, המחשבות על איך נסתדר ומי אמר שאמצא מהר עבודה, ומה נעשה בינתיים עד אז. אבל אני משתדלת להתחזק שזה הצעד הנכון שאני אמורה לעשות. 

עכשיו כל כך התחזקתי מכל התגובות! אני מרגישה שה' שלח לי בדיוק את המילים המחזקות שהייתי צריכה לשמוע! מילים שיזכירו לי מהו באמת תפקידי העיקרי ומי באמת שולח לנו פרנסה. יישר כוח עצום!!

התגובה שלי היא תגובה כללית לכל מי שה"שטחים" של בית/עבודה/בעל/ילדים מתערבבים אצלה. 

אני גם עובדת מחוץ לבית, ויש לי אופי ותכונות שיכלו ממש להזניק אותי רחוק בעבודה, וגם מצד הבוס היו כל הזמן בקשות שאתקדם בעבודה ואקח אחריות על עוד דברים, ואעבוד שעות נוספות, אבל ב"ה לבעלי (ופחות לי) היה ברור באופן המובהק ביותר שאני יוצאת לעבוד נטו בשביל השתדלות בפרנסה ולא מעבר לזה כלל, אישה שהיא גם אמא ל – 5 ילדים לא יכולה להשקיע בכל הזירות בלי שזה יבוא אחד על חשבון השני.

בהתחלה היה לי קשה מאוד עם ההשקפה הזו של בעלי, אבל מילד לילד קלטתי שזה פשוט נכון ואמיתי, וסירבתי בנחרצות לכל קידום ושעות נוספות, הרי מה שמגיע לי יגיע בין אם אעבוד שעות נוספות ובין אם לאו, ומזונותיו של אדם קצובים לו, זו לא סיסמא זה אמיתי. 

בכל אופן, מה שעזר לי מאוד לחזק בתוכי את ההשקפה הזו, זו סדרה ששמעתי מאת הרבנית רות ולדמן "משלום הבית לשלמות הבית" ושם היא מדברת המון על העניינים האלו, ומה תפקידה של האשה בבית, וכיצד להיות רעיה ואמא טובה ופנויה יותר, יש את הסדרה הזו גם בטלפון בעלות מזערית של 40 ש"ח. הרבנית ולדמן מוכרת מאוד כאישיות עם השקפה שהרבה מגדולי הדור עומדים מאחוריה, וגם בקו של שמורה היתה בעבר סידרה שלה.  יש לי 2 מספרים, באחד מהם ניתן לשמוע חלק מהשיעורים חינם ובמספר השני ניתן להרשם לכל הסידרה 072-246-0494 03-9146477 מומלץ ביותר! 

לחמודה ששאלה איך מראש לא להגיע למצב הזה? אז "מודעות" זה שם המשחק. מודעות מראש יכולה עם הרבה ס"ד ותפילות למנוע, שחלילה לא נגיע. אז אם בשביל זה סיפרת דיינו:) 

מתביישת לומר, אחרי שקראתי את התגובות, עבדתי עוד שעה בערב לא בשביל שעות חסרות, אלא כי הייתי במשהו מעניין ונסחפתי (על חשבון שעת שינה) אח"כ תפסתי את עצמי- נכון שזה יעזור לי כספית, אבל יותר יעזור לי בחיים להיות רגועה אחרי שינה טובה מאשר עוד שעה בעבודה:) 

מקווה שהמודעות תעזור לי לא להיסחף שוב.

מגיבה עדיין לסיפור "איך חוזרים הביתה" אני לא מגיבה כמעט, אבל הפעם הייתי חייבת קראתי את כל התגובות שכתבו כולם. ו— קיבלתי כח. 

אני כרגע מסיימת חל"ד, ויש לי שני אוצרות מהממים. נשמע לי הזוי ומופקע לשלוח בייבי בן 4 חודשים למעון עד ארבע, נכון שכולם אומרים לי שזה המצב היום וככה זה, הלב שלי כואב ורוצה אחרת! 

גיליתי שכן, זה אפשרי, עם הרבה תפילה וס"ד, אולי פחות כסף בכיס אבל הכיסים של הילדים שלי יהיו מלאים יותר באהבת אם, שגם המטפלת הטובה ביותר זה ללא תחליף ובשורה התחתונה- למקום שאדם רוצה לילך- מוליכין אותו. 

עוד מעט נגיע לר"ה, הכל נידון מחדש, ולא כמות שעות העבודה שלי קובעת את ההכנסה, רק הקב"ה לבדו! חיזקתן אותי מאד מאד! בעז"ה אני עובדת בתחום שאפשרי לשלב חצי משרה, תתפללו עלי שאמצא…. 

אני שומרת את הקובץ הקודם של התגובות, לימים קשים יותר כשאחפש מאיפה לקבל כח. תודה רבה. 

סיפור מטלטל. אני חושבת שזאת שאלה לרב. הכי פשוט לומר : תעזבי את העבודה הרגע, ותתחילי להשקיע ביחסים עם הילדים, ואולי אפילו קחי עזרה וייעוץ ממישהי, איך לגשת לילדים וכו' קל לומר… ולכן, ברור לי, שזאת שאלה שצריכה לבוא לגדולים מאיתנו. משתתפת בכאבך. 

***

רק תמסרו לגיבורה שהעיזה לשתף שהחיים הם תהליך, ואם היא תצליח להיכנס לתהליך משקיע במשפחה – כן, כזה שכולל זמן איכות עם כל ילד לפחות פעם בשבוע וגם עם בעלה… למרות שזה יהיה קשה כי אין פתרונות קסם, אני בטוחה שאחרי שנה כזאת היא והמשפחה תהיה במקום אחר. ‫

***

אמאלה, אני קוראת את מה שאלישבע כתבה ופשוט בוכה.. בוכה! איך ייתכן שהעבודה לקחה לילדים את האמא שלהם? מפחיד….. ‪ 

***

וואוו יש לי דמעות בעיניים! הכאב שלך ממש צועק. אולי להוריד שעות, ולתת זמן איכות כל יום לכל אחד?

***

תגובות לפולמוס האחרון בשמורה

שלום לשמורה שאין כמוה,

כאשה שמורה שעובדת במקום מעורב, וכתגובה לפולמוס האחרון-

מדוע בכלל נשים שאינן עובדות במקום מעורב ובכלל, עובדות בעבודה שאינה משרדית ואפילו לפעמים לא מול מחשב, רואות צורך להתחבר לשמורה? יש היום כ"כ הרבה קווים לשמיעת תכנים מרתקים, עלונים מאוד מחזקים, ב"ה יש באמת הרבה מאוד מאיפה לקבל ולשמוע. שמורה לא קמה בשביל לתת עצות בחינוך ילדים, בצניעות הלבוש ובשביל שלום בית.

אז מדוע נשים שמחפשות המשך חיזוק כמסלול הסמינרים מצטרפות לשמורה, מעירות הערות שאינן מכבדות ואינן מתאימות, וגורמות לנשים שבשבילן הקימו את שמורה לעזוב אותה?

לאה, ביקשת את חוות דעתנו אז דעתי גם שאני ממש לא רוצה למצוא את עצמי בהרגשה שהשמורה פחות מתאימה לנו, זה יהיה כ"כ חבל, כי גם לי כמו כל הנשים בחברה מעורבת שמורה כ"כ נתנה, ממש סללה לי דרך כיצד לנהוג, וחבל שבגלל ציבור הנשים שלא מתאים לה היא הפכה להיות עוד משהו שכבר יש הרבה כמוהו.

אולי כדאי לסנן את הנרשמות לשמורה, שבאמת יהיו בה רק נשים מתאימות, נשים שלא עובדות בעבודה משרדית ונמצאות בשמורה לא צריכות להיות בה!!! הן לא נמצאות בה ממניעים טובים של התחזקות בגלל שיש מספיק מקורות אחרים להתחזקות בלי שיקלקל אותן ויכניס מושגים חדשים… 

גם לי במשך השנים היו תגובות רבות שבשבילי הן בכלל לא ניסיון אבל כיבדתי והערכתי, כי אנחנו באות מבסיס משותף של מקום עבודה זהה, וכל אחת עם הנסיונות שלה. 

נשים שלא מכירות את העולם שלנו בודאי שלא יעריכו, לא יכבדו, וכל פרט קטן ששונה ממה שהן חושבות יגרור תגובה חריפה, זה לא באשמתן, זה בגלל שהעולם שלהן  שונה, (כמו שכל התנהגות קטנה ולא בסדר של המורה של הבת שלי תפריע לי, וחברה שלי שהיא מורה תקבל את זה בהבנה, כי זה העולם שלה ואותו היא מכירה) 

לכן העצה היחידה היא להחזיר את שמורה לדרך המקורית שלה, ולהפנות את שאר ציבור הנשים היקרות והצדיקות באמת!! למקורות חיזוק אחרים טובים ויקרים שיש לנו בשפע.

תודה תודה על הכל!!!! אין כמוכם!!!!

תגובת שמורה:

אכן, הדברים נכונים בהחלט.

תגובותיהן של מי שלא מתמודדת בכלל עם נושאי הליבה של השמורה, עלולות להחליש במקום לחזק… 

מה דעתכן? איך ניתן למנוע את המציאות הזאת?

תגובה לתגובה 'הנשי‌ם האל‌ו הכ‌י צריכו‌ת להתחזק! ורוצו‌ת ויכולו‌ת להתחזק!! ר‌ק צרי‌ך לדב‌ר בשפ‌ה ש‌ל כול‌ן וברמ‌ה ש‌ל כולן.' 

הי, זה פעם ראשונה שאני מגיבה, ואני מסכימה עם כל מילה בתגובה הנ"ל, בזמנו כשהצטרפתי לשמורה הנושאים וההתמודדויות היו הרבה יותר תואמות למה שעובר עלי ועל חברותי, הזדהינו הרבה יותר והרגשנו מחוברות.

כיום הרמה כ"כ גבוהה שזה לפעמים נשמע כמו סיפורי צדיקים ממש- שאנחנו מתפללים ומקווים להגיע לרמה- אבל אנחנו עוד רחוקים. לא יודעת מה עדיף- רמה גבוהה מאד- ואז מתאים ליחידות סגולה, או רמה קצת יותר פתוחה בסיפורי ההתמודדות- שתתאים לקשת יותר רחבה של נשים. המון הצלחה וסיעתא דשמיא בהמשך!

מי שלא עמדה בפני ניסיון דומה, יכולה להגיב רק ברוח חיובית וללא ביקורת! 

מבקשת להגיב (שוב) בנושא של הסטנדרט הרוחני של השיח בשמורה.

א. מה שמחזק זה העמידה בניסיון, שמעוררת הזדהות ורצון לחקות, ולכן אולי כדאי שבסיפורים תקדישו יותר "זמן מסך" לתיאור העמידה בניסיון ולא לתיאור הניסיון עצמו, שלעיתים הפיקנטיות שלו מאפילה על הטעם המתוק של העמידה בניסיון. 

ב. אם החלטתן בצוות השמורה, להעלות נושא שאינו במאה אחוז בקונצנזוס- תעמדו מאחורי זה ואל תגידו מייד "אולי טעינו". לא טעיתן. אתן פונות לקהל יעד של נשים שזה היומיום שלהן- לא טעיתן! מי שזה לא מוצא חן בעיניה, שתחפש מקומות אחרים, השמורה כנראה לא מיועדת למקום שלה!

נכון שאולי כואב לחשוב שהשמורה לא מתאימה לכל אחת, אבל בפועל זה מה שקורה. כשיש שיח ביקורתי הוא כל כך לא נעים, ובעצמו גורם לנשים להרגיש לא נוח ולהרגיש פחות מחוברות. השאלה היא את מי אתן מעדיפות: את אלה שרוצות שיקבלו אותן כמו שהן ולא ייפו את המציאות בשבילן, או את אלה שרוצות מרחב טהור וצח. אלה גם אלה צודקות, אבל בשמורה זה לא יכול לדור בכפיפה אחת, מכיוון שאין הבנה בין השתיים! 

ג. כעזרה ראשונה, אנא ובבקשה תנסחו תקנון לתגובות! אל תשאירו לנו להיאבק זו בזו בתוך מערב פרוע של שיח שיפוטי ומשתלח! ואני מציעה שהכלל הראשון בתקנון יהיה "אל תדון את חברך עד שתגיע למקומו"- מי שלא עמדה בפני ניסיון דומה, יכולה להגיב רק ברוח חיובית וללא ביקורת! 

 

תגובת שמורה:

השמורה היא בית חם ומחבק לכל מי שרוצה להתחזק, ובציבור העצום שהיא מכילה יש קשת רחבה של דרגות התמודדות ושל ניסיונות – כל אחת לפי המקום בו ה' שם אותה. בעבר פרסמנו שאלונים שהובילו אותנו למסקנות כי רובנו רוצות להמשיך במתכונת משותפת זו, מבלי להתחלק לתת- קבוצות על פי סוג עיסוק או "רמה רוחנית" (כביכול! מי יכול לתת ציונים לנשים מתמודדות? מי יודע בכלל מה היתה נקודת הפתיחה שלהן וכמה הן עבדו להתקדם משם?).

כל אחת יכולה כמובן לבחור מה מתאים לה לקרוא ועל מה עדיף לה לדלג.

מה שחשוב לנו להדגיש ולבקש – שהאווירה שנושבת בשמורה בכלל ובתגובות בפרט תמשיך להיות אווירה מכבדת ומחזקת! שנמשיך לתת כוח זו לזו בבחינת "ולאחיו יאמר חזק". 

לא נוכל לתת במה לתגובות המחלישות ומבקרות את גיבורת הסיפור – בבחינת "אל תדון את חברך עד שתגיע למקומו".

אנו שמחות שהנושא עלה בדיון כדי לצאת בפניה לכל אחת ואחת שטורחת לנסח תגובה: אנא נסינה לנפות, לשקול ולבחור את המילים שיביעו את מה שיש לכן לומר- אך לא תרפינה ידיים או תפגענה באף אחות יקרה במשפחת השמורה… (הוספנו לכן בדף תזכורת מתאימה!)

ולבסוף – למרות שהסיפורים והתגובות נבחרים לאחר עריכה ומחשבה רבה, והשקעת מאמץ גדול, גם אנחנו לא חסינות משגיאות… בהחלט! 

מקבלות על עצמנו לנהוג משנה זהירות להבא, ומתנצלות בפני מי שהרגישה נפגעת מתגובה או צורת ניסוח.

אנו מקבלות בזרועות פתוחות את ההערות והדיוקים החשובים שלכם, ומתייחסות אליהם במלוא תשומת הלב. המשכנה כך:) 

תודה רבה! יום שלישי הוא בשבילי יום עם דלק.. תמשיכו לחזק ולזכות! רציתי להגיב על 2 נושאים: 

ראשית, אני חושבת שאכן טוב להביא גם את תגובות ה’לא מבינות’ את ההתמודדויות כי זה מחזיר אותנו קצת לפרופורציה. יחד עם זה, חשוב לזכור ולהזכיר שהשמורה נועדה לנשים שעובדות בכל מיני עבודות וחברות וממילא נוצרות התמודדויות לא פשוטות בכלל. 

אז לדוגמה כל הכבוד לאלו שברור להן שאין שאלה או ניסיון בצחוק או חיוך מבדיחה של גבר בישיבה! יחד עם זה, יכול להיות מובן וברור לכל אחת שתנסה לדמיין את עצמה בסיטואציה דומה המורכבת מניואנסים רבים, שזה לא כ"כ קל ופשוט למרות שהאיסור והצורך בהרחקה ברורים. ומי שלא מבינה, יכול להיות שבמקומות אחרים של קושי שלה אחרות לא יבינו. 

אבל בשמורה אמור להיות מקום לכולן. אני מרגישה שהסיפורים אכן משקפים אבל מאד מאד במינוריות ועדינות את ההתמודדויות שהן לא פשוטות בכלל. ונועדו בדיוק עבור אלו שמתמודדות בהם. 

דבר נוסף, בקשר לזו ששאלה לגבי עוד 10 דקות של קניות ברשת לאחר העבודה. הייתי ממליצה לה לעבד עם עצמה ולשאול רב. אני אישית שאלתי רב ממש לאחרונה בעקבות בן משפחה שעורר אותי לכך, האם יש עניין (יש לי ממילא שימוש ברשת בשביל העבודה) להימנע משימוש באפליקציה או אתרים של קופ"ח/ בנקים וכו', או במילים אחרות, אתרים שהשימוש בהם הוא עניין של נוחות והקלה. 

הוא אמר לי שמה שאני צריכה לעבודה או לצורך ממש חשוב אז מותר אבל ממש לא לקניות או נוחות, לא לזה נועד היתר השימוש באינטרנט. זה היה לי די מפתיע, והראה לי כמה החשיפה היומיומית מרחיקה אותנו מהאמת בלי שימת לב.. 

תגובה לתגובות – יש תגובות שמזועזעות מאלו שעושים בעיה ממייל. 

נכון שבאינטרנט יכולים להיות תכנים בעייתים, אפילו בחסום. אבל זו לא הבעיה היחידה. אם זו הבעיה היחידה, אז אפשר לשאול אותך, שמורה יקרה, למה גדולי ישראל אסרו פלאפונים עם SMS בלבד? 

כשמייל הופך להיות זמין, עד כדי שזה דרך תקשורת שיותר נוחה מלהרים טלפון לחברה, זה דבר שמי שעושה מאמץ להוציא אותו מהבית, ראויה להערכה. 

אני לא גיבורה גדולה, אבל אחרי תקופה שהמחשב נכנס אלי הביתה והרגשתי שאני מתמכרת, החלטתי להציב גבולות. זה לא היה קל בתחילה, הייתי צריכה להסביר לבוס למה אני לא מגיבה למיילים אחר הצהריים ובערב, אבל לאט לאט החדרתי להם ולעצמי שהמחשב פתוח בשעות העבודה ב-ל-ב-ד וכשמגיעה השעה שבה אני יוצאת מהעבודה כשאני במשרד, כשאני בבית באותה השעה, מגיע הזמן לסגור את המחשב ולפרק אותו על כל חלקיו. 

אני מדגישה שזה לא מחשב נייד, זה מחשב נייח הכולל כבלים וכל הנלווים, אבל הכל אחר כבוד מתפרק ונכנס לתוך הקופסא וזהו((((ככה היצר הרע אפילו לא מעיז להתקרב אלי -מקווה….)))) 

בערב כשמתקשרות האחיות/ גיסות וכו ומבקשות שאני רק שניה אכנס למחשב, לאינטרנט, למייל ואבדוק משהו, אני ממש בגבורה, אפילו שזה ממש קשה, אומרת להם "יש לי מחשב רק בשעות העבודה "- בתחילה הם היו בהלם, אחר כך התחילו בתחנונים לשכנע אותי שזה דחוףף נורא ואני חייבת לפתוח. אז אמרתי להם יש חדר מחשבים בתשלום, אם זה ממש דחוף אפשר ללכת לשם- את המחשב של העבודה אני לא פותחת אחרי שעות העבודה והיום כבר התרגלו… 

אני אומרת שוב שאני בכלל לא גיבורה, אבל זה הגיע אחרי זמן שהמחשב נכנס אלינו הביתה בגלל הקורונה והעבודה הפכה להיות מהבית, וגם כשהכל נרגע וחזרו המשרדים אצלינו בעבודה, המתכונת נשארה שממשיכים לעבוד מהבית חלק מהימים, וכך הגיעה ההחלטה ה"קשה", כמובן בעידודו של בעלי. 

אני מרגישה שממש טוב לי ככה וממליצה לכל מי שחייבת את המחשב אצלה בבית, שתציב לעצמה גבולות ותרגיש שהחיים שלה ממש משתנים לטובה. בהצלחה!

שמורה יקרה, דיברת נכון על שינוי הנוסח התוקפני בתגובות. צריך לכבד כל אחד בנסיונותיו, לתת לכל אחד כח והערכה רבה במקום שבו היא נמצאת. 

אני מרגישה חובה להביע גם תגובה מאזנת. נכון שכל מי שנאלצת לעבוד במקומות מעורבים ונצרכת לשירותי האינטרנט לא הופכת לסוג ב' ולא צריך להסתכל עליה מלמעלה למטה, ועדיין בתוך המקום הזה של עבודה בתנאים כאלה, וגם כשכבר גדולי ישראל התירו לצרכי פרנסה, חשוב מאד לא לאבד את הגבולות. 

ההיתר להשתמש באינטרנט הוא אך ורק לצרכי פרנסה, זה לא ענין של הצטדקות וסבל לחינם, אלא עניין של לזכור את הגבולות ההלכתיים המותרים. אין ענין לסבול? לכל בחורת סמינר כבר יש מייל? יותר נח מללכת לחנות, לעשות את הקניות בישיבה מול מזגן בבית? 

אני לא נכנסת לענין אם זה ממש אסור וכל אחד ישאל מורה הוראה, אבל בטח ובטח שלפני כל שימוש באינטרנט לא לצרכי עבודה צריך לזכור שגדו"י התירו את זה מאד בדיעבד ואך ורק לצרכי פרנסה. ולשקול מאד אם הכניסה לאתר/ שאלת התעניינות במייל, מוצדקת.

בנוגע לתגובה: הנשים האלו הכי צריכות להתחזק! ורוצות ויכולות להתחזק!! רק צריך לדבר בשפה של כולן וברמה של כולן.

רציתי להביע את דעתי: אנחנו רוצים לשמור על העלית שתישאר עלית!!!!! זה לא נכון להוריד את הרמה של שמורה ולהכניס מושגים זולים לטובות שבינינו. זו דעתי אבל כמובן שזו שאלה לרב. (לנו היתה שאלה דומה אך בהחלט שונה בעבודה, כשרצינו להכניס אינטרנט חסום והיה דיון לגבי רמת החסימה -הפסק שקיבלנו היה לרדת ברמת החסימה(אתרי חדשות…) ובלבד שיותר בנות יתחברו) ‫

מישהי שאלה על ספק אינטרנט לפי דקות: 

בנטפרי יש אפשרות לחסום את האינטרנט (לכל הפחות הכל חוץ ממייל) בשעות מסוימות. מגדירים מראש את שעות העבודה. מומלץ לכל מי שמרגישה שהעבודה משתלטת עליה… 

***

תגובה לסיפור חלום שהתגשם:

כל הכבוד לך!!! זה כ"כ יפה כי מייל בבית זה לא משהו שאסור, זה משהו שהרגשת מעצמך והחלטת מעצמך כי זה באמת ממכר!! זה באמת קשה כי היום "לכולם יש" וזה לא קל… מעריצה אותך!!
***

הערה קטנה שאולי תציל עוד כמה. מאד חשוב לאלו שעובדים במקומות מעורבים לבדוק כל פעם לפני שהם שותים קפה שהחלב הוא מהדרין, כי ההבדל הוא דק וקורה שיש בלבולים… 

***

באחת התגובות נכנס ביטוי שצרם לי מאוד! יש ביטויים שנכנסו לנו לשגרה, אבל הם פשוט מזעזעים. אנא, האפיפיור לא צדיק!! נקודה. 

פגישת אסטרטגיה לתכנון פרסום

מתנת: מרקר

עיצוב פרסומת מדויקת

מתנת: טליה טל

שדרוג של דף נחיתה, ניסוח מייל שיווקי או קופי למודעה

מתנת: d.front

הנפשת לוגו

מתנת: שירה נחמה כהן

סדר וארגון אחת ולתמיד בתיבת המייל של העסק- פגישה של שעה וחצי

מתנת: ציפורה סובל

כתיבת תוכן שיווקי לדף נחיתה בשווי 1000 ש"ח.

מתנת: אוריגמי

הדס קורלנסקי

שיחת ייעוץ עיסקי או דוח שנתי בשווי של 1500 + מעמ

מתנת: הדס קורלנסקי

סדר וארגון אחת ולתמיד בתיבת המייל של העסק- פגישה של שעה וחצי

מתנת: ציפורה סובל

מודעת פרסום קופי + עיצוב

מתנת: נחמה שוכמן

הנפשת לוגו

מתנת: שירה נחמה כהן

בוט לאתר בשווי 5000 שח

מתנת: פייגי פיוטרקובסקי-

סדר וארגון אחת ולתמיד בתיבת המייל של העסק- פגישה של שעה וחצי

מתנת: ציפורה סובל

בניית תהליך אוטומטי מותאם אישית לייעול וקידום העסק- בשווי עד 3,000 ש"ח

מתנת: ציפורה סובל

רחל קירשבוים
יועצת מס

הגשת דוח שנתי

מתנת: רחל קירשבוים יועצת מס 0534166459

נתינת שם, סלוגן וקופי למודעה

מתנת: מירי ריזל. קופירייטרית לפרסום שמכיר לקהל היעד שלכם את העסק שלכם בגירסא הטובה ביותר מייל: m0548474619@gmail.com פל': 0548474619

יצירת קונספט, בניית לוגו, ושפה עיצובית, עיצוב ניירת וכרטיס ביקור. וחתימת מייל

מתנת: אילה כחלון

עיצוב פרסומת מדוייקת

מתנת: טליה טל

הנפשת לוגו

מתנת: שירה נחמה כהן

הוראות הפעלה

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה. 

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. 

לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.