לתגובות הקוראות

בונוס

כל אחת מאיתנו יודעת למנות את חלקן או רובן של סימני "עקבתא דמשיחא", אך אין ספק שכולנו יודעות ומרגישות על בשרינו את הסימן הכי ידוע – "היוקר יאמיר":).
חז"ל נתנו לנו פתרון ומוצא גם לגזירה הזו: "מי שרואה מזונותיו מצומצמים ירבה בצדקה" (גיטין) ועל זה נסוב הסיפור שלי.

לפני כמה חודשים, נכנס ילד של אחד מקרובי משפחתי לתקופה קשה של לחץ וחרדות, מצב לא פשוט, המצריך טיפול מאסיבי של אנשי מקצוע רציניים. במילים אחרות דרש כסף, והרבה. סכום כזה שלהורי הילד לא היתה כלל אפשרות לחשוב להוציא.

החלטתי לממן חלק נכבד מהטיפולים, על חשבון מעשרות החודשים הבאים שלי. חישבתי את הסכום ונתתי למשפחה.

מיותר לציין שהורי הילד שמחו מאוד לקבל את הכסף על מנת לעזור לילד, בדרכים שלא יכלו להרשות לעצמם לולי התרומה, וברכו אותי בכל הברכות.

לכאורה כאן נגמר הסיפור.

לכאורה.

חלפו יומיים שיגרתיים למדי בעבודה, לא היתה תכונה באוויר או משהו שיכין אותנו להפתעה זו או אחרת. אך לפתע הוכרז במשרד על אסיפה מיוחדת אליה זומנו כלל עובדי החברה. באסיפה בישרו על פרוייקט גדול בארצות הברית שעלה לאוויר, אחרי שנים מאומצות של עבודה אינטנסיבית של כולנו. בעקבות ההשקה כל עובד קיבל בונוס "קטן". לא האמנתי מה שאוזניי שומעות. הסכום עמד על משכורת של כמה חודשים. כמה חודשים? בדיוק מספר החודשים שחישבתי קדימה כשנתתי את המעשרות!
בחשבון פשוט, המעשר של הבונוס הוא הסכום שנתתי. במדוייק. (למי שמבינה טיפה בחשבות שכר..הלכתי מיד לחשב כמה נטו יצא מהברוטו, המעשר שנתתי הוא מהנטו בדיוק!) 

לא כל סיפור נגמר בסוף של "בדיוק", לא תכננתי שיהיה "סוף" למעשה שעשיתי.

אבל הרגשתי שמשמים רוצים להראות לי במוחש את ההשגחה פרטית המדוייקת, את איך שד' מסובב כל דבר בעולם. והפרוייקט הזה שנבנה כבר כמה שנים, לא נוצר אלא בשבילי. להזכיר לי מי נותן, ולתת לי לזכור ולהרגיש את השני וצרכיו.

תגובות השמורות לסיפור 

כאשת אברך יש לי מלאי בלתי נגמר של סיפורים כאלה בערך פעם בחודש…. וכדי לחזק נשים המתמודדות עם בעל שלומד יש לי לספר כאן 2 סיפורים שבאו לנו ממקום שבזכות לימוד התורה ראינו ישועה: 

כשקנינו דירה ב"ה, נפלנו למים סוערים מבחינה כלכלית, אפשר לומר כמעט טבענו. חברה קרובה שמעה על קשיי הקניה והביאה לנו סכום כסף ענק כמעשרות שהיא תורמת ללומדי תורה, שהספיק בדיוק להוצאות הללו!!!!!! 

סיפור שני כשהיינו צריכים לשפץ את הדירה שקנינו, נפל לשיפוצניק (החילוני) רעיון שהוא מוכן לעשות לנו בחצי מחיר את השיפוץ שוב כמעשרות שלו ללומדי תורה, מה שחסך לנו אלפי שקלים!!! 

ועוד סיפור אחד קטן, אך בשבילי הוא היה ענק. אחרי תקופה מסוימת הייתי זקוקה בדחיפות לסירוק פאה (לא לייס!) ופשוט לא היה לי את ה-100 ש"ח לזה, התפללתי להקב"ה שיביא לי ממנו ישירות וכך היה. בדרכי לעבודה באוטובוס מצאתי שטר זרוק מקופל מתחת למושב שהיה לצידי וכמה הוא היה? 100 ש"ח! בדיוק בשבילי!!! הרגשתי נשיקה ישר מבורא עולם!!!!!! 

ועוד סיפורון קטנטן יום אחד הייתי זקוקה בדחיפות לקנות משהו בסכום של כ-12.90 ש"ח ידעתי שאין לי בארנק את הסכום הנדרש, אבל למרות זאת פתחתי אותו וחיטטתי בכל תא כמה וכמה פעמים עד שקיבצתי את כל השקלים ועשרות אגורות שהיו שם. סה"כ הגעתי ל 12.80 ש"ח! 

הרגשתי שה' קרוב אלי נתן לי כמעט את כל הסכום, בטחתי בו שיביא לי גם 10 אגורות. עשיתי את ההשתדלות האחרונה ושוב פתחתי את הארנק שכבר "חפרתי" בו קודם ולא תאמינו היה שם 10 אגורות!!!! התרגשתי עד דמעות ממש, ה' זן ומפרנס עד האגורה האחרונה………. 

אשריך שאת מהנותנים ולא מהמקבלים! אשריך שאת רואה עין בעין מי הנותן…! 

במשפחתנו נהוג להפקיד חלק נכבד מהמעשרות לגמ"ח, עד שאחד האחים/ האחיות מתחתנים, ואז נותנים סכום כסף נכבד להורים, לצרכי החתונה. 

לפני תקופה היינו צריכים סכום כסף, אמנם היו לנו מקומות אחרים לקחת משם, אבל החלטנו לקחת מהכסף שמופקד בגמ"ח- רק בתור הלוואה לעצמנו ולזמן קצר… משהו ממש לא היה שלם לנו עם זה וכל זאת, זה מה שהיה. 

לאט לאט המצב הכלכלי שלנו החמיר עד שהגענו למצב של כמעט פת לחם כפשוטו. ומעבר לזה- שקענו מבלי משים בחובות של עשרות אלפי שקלים עקב מעבר דירה, (ותאמינו לי- אנחנו לא חיים ברמת חיים גבוהה בכלל…). לא רוצה לתאר לכם, אבל זה היה קשה מאד, ולא מאחלת לאף אחת להיות במצב הזה, בו היינו כמה חודשים ברצף (!). 

בעלי יום אחד אמר שהוא מרגיש שמה שהגענו לעוני, אולי זה בגלל ההלוואה ממעשרות… וממחשבה למעשה- לווינו ממקום אחר כדי להחזיר לקופת ה'מעשרות' בגמ"ח, ומאז המצב הכלכלי השתפר בצורה ממש ניסית. הלקוחות התחילו גם לזרום בעבודתי כעצמאית, קיבלתי בנוסף גם עבודה קבועה כפרילנס בסכום גבוה בהרבה מהשוק (במקביל לעבודתי כעצמאית), והשגנו הלוואה בנקאית בתנאים נוחים מאד ובריבית כמעט אפסית- שמי ששומע פשוט לא מאמין, 

בקיצור: מאשפות ה' הרים אביונים והפך אותנו ממקבלים לנותנים…! "עשר- ותתעשר"- זכינו לראות עין בעין… 

סיפור מהיום- אתמול בעשר וחצי בלילה חבר של בעלי התקשר לבקש הלוואה של 3000 שח. בדקתי, היה גבולי מאד בשביל סוף החודש, החלטנו לנסות להלוות בכל אופן ואם ניתקע בהמשך החודש נוציא הפקדות מגמח. וקיוונו שה' יהיה בעזרנו. 

ב11 עשיתי העברה. 11.30 בדקתי שוב מה קורה. ובחצי שעה הזו השתנו כמה דברים: 800 שהיה אמור להיכנס היום- נכנס אתמול, אחרי ההעברה. באותם דקות החזיר לנו מישהו הלוואה של 2000, שלא ידענו שהוא מתכנן להחזיר. סיפרתי לבעלי בהתפעלות, והוא סגר את הסיפור עם מעטפה של 200 שח שקיבל היום על אחד המבחנים שנבחן. ‫

יפה ומרגש! 

סיפור אישי- התחתנתי ובעלי רצה להפריש חומש מההכנסות, היה לי קשה, הרגשתי שחלק נכבד מההכנסה יורד, וזה באמת כך.. אבל זרמתי עם החלום שלו.. למדתי וקראתי על העניין כמה שלא מפסידים מלתת צדקה. 

ובאמת להפליא או שלא- העלו לבעלי את המלגה בכולל ב700 שקלים, ואני עברתי לעבודה שמכניסה יותר עם אופציות להעלאות נוספות, ועוד כספים מפה ומשם מגיעים בהפתעה. מקווה שנצליח להתמיד בזה… 

הכלל שעליו אני נשענת- מצדקה לא מפסידים, והכסף והצדקה שנותנים היא במקום הוצאות אחרות כמו רופאי שיניים, טיפולים למיניהם והיד נטויה…

תודה שאתם מעלים שוב את נושא הצדקה. 

מאז הקיץ שכתבה אחת השמורות על הברכה שראתה בנתינת חומש. החלטנו גם אנחנו לתת חומש. מאז שהתחלנו לתת חומש ראינו ברכה גדולה ועליה גדולה בהכנסות ושפע שלא היה לנו עד עכשיו. חוץ מהזכויות הגדולות של מצוות הצדקה, אנחנו מרגישים את ההבדל בכיס. 

שמעתי שבאחד הגמ"חים הגדולים, בעל הגמ"ח ממליץ לכל הלווים: תתנו חומש ואז תתעשרו! 

הכל תלוי ברמת האמונה שיש לאדם. ראיתי את זה בחיים שלי בחוש. זה לא משנה במה את עובדת וכמה קיבלת – משנה הגישה והביטחון האמיתי שיש בכך שיש לי כסף לכל מה שאני צריכה, ורק מה' הברכה! 

אני מכירה מישהי שבאה מבית שהוריה נתנו לה את ההרגשה שיש תמיד כסף לכל מה שצריך, אף פעם לא דיברו על חסר, והיה לה את החופש לקנות מה שהיא רוצה. כשהיא גדלה ויצאה לשוק העבודה, היא לא האמינה שיש מציאות של צמצום בחיסכון- אני זוכרת שהיא אמרה לי שהיא קנתה כל מה שהיא רוצה ולא נכנסה למינוס אף פעם- על אף שמשכורתה עמדה על סך של 400 ש"ח! (כמבן שהביטחון צריך להיות מותאם לרמת החיים הנורמלית באותו מצב, והאחריות הכלכלית חשובה וחיונית… אך בכוחם של ביטחון ותחושת הישענות אמיתית על בורא עולם לחולל פלאות!) 

סתם קטע מעניין, קראתי כמה סיפורים על אנשים שתרמו וקבלו בכפל כפלים. הייתי בכנס לצדקה שהיה בשכונה, התלבטתי אם לתרום להם…..עניי עירך וכו' 

בסוף חתמתי הוראת קבע על סכום מסוים, לאחר שבוע הבוס שלי קרא לי והודיע לי שהוא מעלה לי במשכורת (מה שלא קורה בדר"כ בלי סיבה מיוחדת…) הסכום שיוצא הוא פי שניים ממה אמור לרדת כל חודש! 

מרגש! מזכיר לנו כי יש מנהיג לבירה, והוא משגיח עלינו בהשגחה פרטית מדוקדקת. ושמים לב לכל מעשה שאנחנו עושות קטן כגדול. 

היפה פה זה שהמעשר ניתן בלי תנאי בלי שום הבטחתי ונושעתי. לעניות דעתי זה יכול לחזק אותנו בתחום של ההשתדלות והקריירה והמשפחה הגדולה… רואים בשמים כל מעשה שלנו, ולפעמים מראים לנו בחוש ממש כמה הם רצויים… 

שלום יקרה, אהבתי מאד את הסיפור שלך – בונוס. ואצלינו במשפחה נוהגים תמיד לומר מה שסבא של בעלי הגר"צ שפירא זצ"ל היה אומר: אם מעשרים על העתיד – אין מה לדאוג, הקב"ה דואג תמיד לכסות. 

יישר כח ענק לכם איך שהייתם שם בשביל משפחתכם ועזרתם להם. מן השמיים שילמו לכם על כך במיידי. בשורות טובות לכולם 

יפה! רציתי להסב את תשומת ליבכן שיש אפשרות לקבל טיפול חינמי דרך הקופה. יש מכונים חרדים במקומות מסוימים ושווה לברר ולהתייעץ. אמנם המחיר הוא המתנה וטיפול מוגבל בזמן, אבל הוא עשוי לחסוך אלפי שקלים. הצלחה! ‫

***

וואו, כל סיפור עם מסר מיוחד משלו. וזה סיפור עוצמתי באמת, אפשר לראות עד כמה לא מפסידים מוויתור ומחסד. ישר כח על סיפור עוצמתי!

***

גם אני חוויתי סיפור דומה. לפני כשנה כשבעלי עשה את חישוב המעשרות שלנו, החליט לתת עוד 200 שקל, שיהיה מעבר. עוד באותו שבוע קיבלתי הודעה שאני מקבלת תוספת קבועה של 2000 ₪ למשכורת…. 

***

זה ממש נכון. גם אני ראיתי את זה בחוש, הייתי במילוי מקום והיתה איזו התגיסות משפחתית לעניין דחוף. שיעבדתי את המעשרות שלי קדימה אפילו שלא הייתי בטוחה שאקבל תקן. ובסוף קיבלתי תקן. 

***

סיפור מיוחד! תודה על החיזוק! כדאי לדעת שיש נוהגים לתת מעשרות מהברוטו ולא מהנטו, שהרי גם מה שיורד מהברוטו זו הכנסה (בעתיד או תשלום בשבילי). כמובן שכל אחד יברר איך ראוי/צריך לנהוג. ‫

***

וואו, כולי צמרמורת…. כמה אפשר לקחת מכזה סיפור וללמוד שגם כשלא רואים בעיניים בצורה כל כך מוחשית, כל צעד שומר עלינו ולא נפסיד ממנו לעולם, כי ככה זה. מודה מאד למגישת הסיפור! 

***

סיפור מחזק – אשרייך שזכית לראות הארה משמים שמעשיך רצויים. זה מזכיר לכולנו שיש מנהיג לבירה.
***

וואו! אין לי מה לומר יותר מזה. רק רואים עד כמה הקב"ה אוהב את הצעד שלכם! תודה על החיזוק, ישר כוח! 

***

אלוףףףףףףף!!!!! אשרייך שזכית לראות את זה בעיניים… זה מראה על הגדלות שלך…!!! 

***

אשריך!! איזה קשר עם בורא עולם!! כנראה את ממש בדרגה גבוהה, יש לי לאן לשאוף…. ‫

***

מרגש לשמוע כל פעם מחדש סיפורים מהסוג הזה, תמשיכו לחזק ולהתחזק!!! 

***

סיפור יפה מאוד, נקודה קטנה לביאור, עניין המעשרות מראש… ‫

***

וואו – כל כך מחזק, תודה על השיתוף! 

***

וואווו, חזק!!! אשרייך שזכית! 

***

מדהים ומחזק!!! תודה רבה! 

***

מחזק ביותר!!!!!!!!!!!!!! 

***

מחזק מאוד!!! 

***

וואו מדהים!!! 

***

מצמרר! 

***

תגובות לסיפורים קודמים ושיתופים נוספים

בנושא הפאות, חייבת להגיב כי הנושא מאד כואב לי. 

רציתי לחזק את ידה של זו שהגיבה שהיא לא מגיעה לעבודה עם פאה אלא עם מטפחת בלבד. יש נשים שמתבלבלות כשהן צריכות להגיע למקום עבודה עם חילונים, וחושבות שזה יהיה חילול ה' אם הן יגיעו לעבודה לא מכובדות, כביכול. 

אז דבר ראשון, חילונים לא רואים פאה כדבר "מכובד" אלא כמין קומבינה חרדית איך לעשות מעקף להלכה… ואני יודעת כי אני בעצמי חשבתי ככה כשהייתי חילונית. 

דבר שני, מה שחילונים חושבים או לא, לא לפי זה נמדד או נקבע מה זה חילול ה'. חילונים גם חושבים שזה שיש נשים עגונות או הלכות חליצה למשל, זה חילול ה' שהחרדים אחראים לו. 

דבר שלישי, חילונים דווקא מאד מעריכים את השמורות והצנועות ויותר שומרים על דיסטנס ועל דיבור מקצועי איתן. הכרתי מישהי שכשעבדה במקום חרדי הייתה מגיעה לעבודה עם פאה בקביעות, וכשהיא הלכה לראיון עבודה במקום קצת יותר חילוני (והמראיינים היו גברים) היא חבשה מטפחת, אפילו שהפאה שלה הייתה מאד צנועה, ביחס למה שהולך עכשיו בחוץ (דרך אגב, היא התקבלה). 

בעיניי זה רעיון מצויין, לקבוע גבולות מההתחלה, ואם במקרה לא יקבלו אותה לעבודה בגלל שלא מוצא חן בעיניהם שתסתובב שם מישהי כמוה (כלומר, שבולטת בדתיות שלה), אז זה גם מצויין כי במקום כזה היא בטח לא הייתה רוצה לעבוד בכל מקרה. 

מה שגורם לכל הבעיות בפאות, זו השאיפה לשלמות. כי בכל מוצר, תמיד עוד מעט תצא גרסה טובה יותר – מכוניות ומחשבים, לדוגמא. אז אם אני עכשיו קונה פאה, אז אני חייבת שהיא תהיה יותר טובה ממה שיש לי או ממה שיש לחברות שלי (אם אם אני פאנית ומייצרת פאה, גם אני צריכה להפיק מוצרים יותר טובים כדי למשוך לקוחות). וכידוע, ה"שוויץ" הוא אף פעם לא ששלי יותר צנועה ויותר עונה על גדרי ההלכה… 

אז באופן קבוע האבולוציה של הפאה זה יותר ויותר לא צנוע, יותר ארוך, יותר מושך את העין. יותר ויותר מושלם מבחינה חיצונית. יותר "מוקפדת". אבל מה לעשות שבפאות השלמות זו סתירה למצוות הצניעות? 

אפילו אני, שלא נוהגת לשים פאה, הייתי צריכה לפני קרוב ל-10 שנים לקנות פאה עקב טיסה לחו"ל למדינה עם מעט יהודים והרבה שנאה ולא יכולתי לשים סממן דתי בולט. אז הלכתי לקנות פאה ואפילו שהיה לי ברור שאני קונה את הפאה הכי יכנע שיש, בסוף מצאתי את עצמי קונה פאה די יפה, כי מה, אני כבר הולכת ומוציאה אלפי ש"ח על פאה, אז אני לא אקנה את הטוב ביותר? הייתי בהלם מעצמי לאחר מעשה! 

אז שוב, אני מחזקת את ידה של כל מי שמתחזקת בעניינים האלה, חובשת פאה פחות יפה ממה שהיא הייתה רוצה או ממה שמקובל בסביבתה, בהתאם לכללי הצניעות. ויותר חשוב – אני מחזקת את ידה של כל פאנית שלא נופלת בניסיון הזה! אשריה של כל מי שנמנעת מלהצטרף לסחף הזה. עליהן מונח עול כבד – צניעותה של בת ישראל. אין ספק שזה ניסיון קשה ומי שעומדת בו ששכרה רב מן השמיים.

שלום רב, דבר ראשון תודה רבה לכן על כל הפעילות בכלל ועל סיפורי יום שלישי המיוחדים בפרט. ובייחוד על העלאת סוגיית הפאות. אני קוראת בהנאה רבה, בדר"כ לא מוצאת צורך להגיב, משום שכמעט תמיד בסופו של דבר אני מוצאת את מילותי באחת התגובות שנשלחו בשבוע שלאחר מכן:) 

הפעם צרמה לי מאוד הערתה של אחת המגיבות: "העבודה שאני עובדת מגיעות מידי פעם בנות חדשות מהסמינרים, ואני פשוט בהלם כל פעם מחדש. בזמני היה אסור שער פתוח ומי שהיתה עם פתוח היה אולי עד החוליה הראשונה (פחות מ10 שנים סה"כ) ומאז כל פעם אני צריכה לבדוק אם יש לה פאה – ז"א נשואה או שהיא עדיין רווקה…וחוץ מזה שהפאות של היום ממש דומות לרווקות ההולכות בשיער חלק פתוח עד הכתף… 

הולכות בנות שנראות יראות שמיים עם שיער פתוח עד הכתף, שממש לא מתאים לציבור שלנו. אני לא מעודכנת אם מדברים על זה בסמינרים, אז לפחות להעלות פה את הנושא. תודה רבה." 

זה הרי האבסורד בהתגלמותו, לבוא לבחורה רווקה בטענה שהשיער שלה נראה כפאה, ודאי שהוא נראה פאה, הרי פאה מתימרת להיראות כשיער, גם הצנועות שבהן… ודאי שיש הלכות לצורת איסוף השיער, ואני כבחורה רווקה שהולכת עם "קליפס", (כי כך היתה ההלכה כשיצאתי מהסמינר), מופתעת לגלות שנותרתי לבד (רוב הקליפסיות כבר התחתנו:) אבל לטעון שזה נראה כפאה, זו טענה משעשעת. 

מה גם – שאני לא מכירה הלכה שאומרת שבחורה רווקה צריכה לאסוף את שיערה יותר מאישה נשואה, אלא להפך, אז שוב – אם ההלכה אומרת שתסרוקת צנועה זה תסרוקת פתוחה עד הכתף, הרי שהיא צנועה בשיער וצנועה בפאה, ואם סוברים שתסרוקת פתוחה עד הכתף היא לא עונה על ההגדרה צנועה, אז צריך לשקול שוב את ענין הפאה. 

ושוב מדגישה, אני כותבת את הדברים לא כי אני חושבת שמתאים לבחורה ללכת עם שיער פרוע, אלא כדי להדגיש את האבסורד וההשוואה בין פאה לשיער. בתור מסתכלת מהצד על עניין הפאות, אני מרגישה שהסערה סביב עניין הלייס נתנה לגיטימציה לכל השאר, והכניסה את כל הפאות שעד אתמול עמדו בספק להלכה, לקבוצת יראות השמים באופן אוטומטי. 

באופן אישי, כאחת שמסתכלת על נשים ברחוב ותוהה אם זה שיער או פאה, אני נתקלת בקונפליקט כשאני הולכת מאחוריהן, (מקדימה בדר"כ פחות נעים ללטוש עיניים:) אם אינני טועה הלייס השקוף המדובר הוא קידמי, ומאחורה מה? ופרופיל? וכשאני יושבת בחלון ומסתכלת מלמעלה? יש כיוון מסוים שבו הפאה צריכה להראות פאה, והצדדים האחרים שלה פחות מעניינים? 

יש הרבה עניינים שצריכים בהירות, והרבה שאלות והלכות שצריך להכיר, אני ממליצה לכל הבחורות שעוד יכולות להיות אובייקטיביות ולהסתכל מהצד, להתבונן כמה שיותר, לחשוב כמה שיותר, להעלות את כל השאלות והתהיות, עכשיו. אני בטוחה שבבוא היום בעז"ה יהיה קל יותר לקבל החלטות חכמות, מאשר אילו שנכנסות לענין כיסוי הראש עם הרבה התלהבות ובלי הרבה חשיבה מוקדמת.

בהצלחה, ושוב תודה רבה גדולה ויישר כוח! 

תגובה לנושא הפאות: אני קוראת שוב ושוב ממגיבות רבות, משפטים כמו: הייתי בהלם כשהבנתי שזו פאה… הבנתי שכנראה זו פאה לפי סימנים נוספים… וכדו' 

רציתי לשאול האם אני אמורה להביע בקול את הזעזוע הזה, כדי לעורר קצת את חובשת הפאה האסורה? כי הרי מה קורה, אני פוגשת חברה מתוקה שקנתה פאה… שנראית יותר שיער טבעי מאשר פאה… משוחחת איתה בלבביות, כשבתוך תוכי אני נחרדת מההידרדרות של הפאה שעל ראשה… אבל לא אומרת על זה מילה 

(וזה במקרה הטוב… ומה נעשה כשחברה מהעבודה עושה פאה חדשה לרגל בר המצווה של בנה… כשאני בתור חברתה לעבודה שותפה לכל ההכנות וההתרגשויות… ואני באה לשמחה וכולי קופאת על מקומי בהלם אלם.. מה אומר ומה אגיב על כזו פאה??? 

רציתי לשאול מה מצופה מאתנו לעשות במצבים כאלו, האם נדרש להעיר? איך אפשר להתעלם ולא להגיב? ומצד שני, להחמיא על משהו שהוא אסור מצד ההלכה –וודאי שאסור!

ואולי אם כן נגיב בצורה עדינה, משהו שיבטא במעט את התחושה שזו פאה "לא בסדר" זה יטפטף לאט לאט (כמו שמירי הפאנית סיפרה על עצמה שמהתגובות שקיבלה בבר מצווה של הבן היא קלטה מעצמה שזה פאה אסורה) מצד שני, דווקא אחרי ששמעתי יום יום בעבודה את התיאורים על ההכנות והטרחה סביב הפאה (וההוצאה הכספית האדירה!) אין לי לב "להשבית" את ההתלהבות שלה מהפאה החדשה, וגם לא רוצה להיות זאתי שמטיפה מוסר… מצד שלישי, אם עוד אחת ועוד אחת עושה כזו פאה, וכולן שותקות ולא אומרות בקול את מה שהן באמת חושבות בשקט… הסביבה קולטת שזה בסדר, וזה מתקבל כ"תקין" ונכנס יותר ויותר…

תארו לעצמכן שתתחיל מודה חדשה של "מכנסי חצאית" למעלה זה רחב ממש כמו חצאית ומהברכיים זה נהפך למכנסיים ממש.

הראשונה שתלך עם זה ותקבל תגובות של "וואווו…" אחריה תתחלנה עוד בנות וכן הלאה… כשכל אלו שהיו בהלם כשראו את זה לראשונה שותקות (מפחד? מחוסר ביטחון? מבושה?) וכך זה ימשיך ויחדור לציבור הלאה.. (כמובן שהבאתי את הדוג' הזו רק בתור משל, אבל אני לא כ"כ בטוחה מה יותר גרוע ממה!)

אשמח לשמוע את דעתכן- מה באמת אמורים לעשות/ להגיב כשרואים חברה עם פאה אסורה?

קראתי את התגובות, ומאוד התרגשתי כמה נשים איכותיות יש בציבור שלנו, כשאנחנו ביחד, קל יותר לעמוד בניסיון. 

רק רציתי להעיר לגבי אחת התגובות- כתבה פה משהי – "למישהי יש הלכות צניעות עדכניות לפאות? אם תוכלו בבקשה לפרסם" ההלכה עצמה חלילה לא משתנה. אלא התקנות שהרבנים מתקנים לפי מצב הדור משתנות לעיתים לפי המצב.

לכן אני מצרפת את ההלכה הכתובה העדכנית מבית דין משמר התורה: ע”פ פסקי הרבנים: "אורך השיער מלכתחילה – סוף הצוואר. בדיעבד – קו הכתף. שהוא קו אדום – שאין ללכת באורך העובר קו אדום זה." 

ועוד הערת אגב, אני מקפידה שפאתי תהיה באורך לפי גדרי ההלכה. במשפחה של בעלי, אין כ"כ מודעות לדבר. לפני שגיסתי התחתנה (היא דווקא אישית מאד מקפידה על הלכות צניעות מעצמה) היא מדדה את הפאה ואמרה לי לפני המדידה, אל דאגה, אני לא אשאר עם האורך הזה, הפאנית עוד לא גמרה לגזור. ראיתי את הפאה ואיך לא, גם את האורך, שהיה מאד מוגזם לפי ההלכה, החמאתי שהשיער נראה איכותי והצבע מתאים לה בול, אך הכלה הטריה שקלטה את מורת רוחי, אמרה לי שוב, הכל טוב חוץ מהאורך.. ואז גיסתי הגדולה אמרה, את בכלל לא צריכה לגזור, זה אורך מצוין, חמותי גם כן הנהנה בראשה. 

לא היתה לי ברירה, הייתי חייבת להגיב, ידעתי ששתיקה תהיה הודאה, והסכמה, בטח חמורה יותר. אז אמרתי- אולי לפי היופי זה אורך מצוין, אבל לפי ההלכה – לא. תשובתה של גיסתי היממה אותי – אבא שלי, כך אמרה, אומר שהאורך הוא לפי המצב בשוק, העין מתרגלת וכך כבר פחות בולט. 

לא הצלחתי להסביר לה את הטעות, ואני גם לא הולכת לחנך אותה, אבל כמו שבהלכות אחרות הם פונים לרב, כי רק רב יכול לפסוק, אז למה בהלכות צניעות פתאום האבא הוא הפוסק? במיוחד שמדובר פה בפוסקים גדולי עולם. מה שקרה בסוף, שגיסתי הכלה פנתה אלי אח"כ בתודה ואמרה שבזכותי אמא שלה מוכנה שתקצר את הפאה… 

מה שהשתנה הוא הדרישות שהציבור יכול לעמוד בהן. 

קראתי תגובה עם משפט שנראה לי טעון דיוק: "דבר שמשתנה בעקבות ההרגל – כמו שהשתנה אורך הפאה המותר, פעם היה מותר עד החוליה הראשונה, היום זה סוף קו הכתפיים" האורך המותר לא השתנה, הוא עד סוף החוליה הראשונה, מה שהשתנה הוא הדרישות שהציבור יכול לעמוד בהן, ולכן כתבו בתקנון משמר התורה קו הכתפיים… 

רציתי להוסיף שחוץ מהנ"ל יש עניין של צניעות במהותה, אולי אפשר לקרוא לזה ״רגש״ של צניעות. 

יש הרבה דברים שהם לא אסורים בעצם אבל אסורים לעתים כיוון שהם לא ״צנועים״ כגון יותר בולטים לעין, כי ללכת בצורה שמבליטה את האשה ברחוב – זה הפך הצניעות, גם אם לא כתוב בשום מקום שכיתוב על טי שירט, או ששרשרת ענק או נעל עקב עם פלטפורמה אסורה על פי ההלכה… 

כיוון שהרגש שלנו כנראה לא מה שהיה, והצניעות לצערנו לא מספיק מוטבעת בעצמות, אז יש צורך ליצור תקנונים (שאכן משתנים מעת לעת).

אבל אנחנו צריכים לזכור, שגם כשיש לנו תקנון זה לא בא על חשבון הצניעות האישית שלנו, (כי אז את פוגשת את הפאות הכי קצרות – עם האומברה הכי חזק או שמלה הכי לא צמודה וכו עם תיפורים במיקומים בעייתיים.. וכו..) וגם אם כל חלק וחלק של המראה הכללי עונה על כל כללי התקנון, האחריות שלי היא לתת מבט כוללני ולשמור על הופעה ראויה. מקווה שלא הלאתי…. 

אמנם היו הרבה תגובות על הפאה בגליון האחרון, אבל אולי יורשה להוסיף עוד משהו קטן. 

אני עובדת מהבית ב"ה. לפני מספר ימים דפקה אצלי מישהי שהיא מורה חשובה ובעלה אברך כולל חשוב וכו'. היא החמיאה לי על ההתאמה של המטפחת לבגדים ואמרה על עצמה: אני הולכת בחוץ עם הפאה (לא יפה במיוחד, אבל פאה) ובבית יש לי מטפחות פשוטות… 

רציתי לשאול אותה- ולמה בעלך בבית לא זכאי לראות אותך יפה בבית, לפחות כמו שאת יפה בחוץ? איך הפכנו את היוצרות?… 

לגבי העניין של הפאות, אישה אחת כתבה שהיא הולכת עם מטפחת לעבודה מטעמי צניעות וכך נשמר לה הפאה רק לשמחות. 

אני רוצה לשתף אתכם שבקהילה שלי מבחינת הדיינים זה לא מכובד לצאת עם מטפחת! הם טוענים שאישה חרדית צריכה להיות מכובדת ומטפחת זה לא מכובד ולא מכבד. בכל אופן אצלנו הולכים עם כיסוי על הפאה ופאה קצרה. כך שברור שזה אישה נשואה ולא בחורה. 

מעריכה את כל אלו שהולכות עם מטפחות, אבל תשימו לב שלכל קהילה יש את דברים שלה וההלכות שלה. וכל אחת תעשה כפי שמורים לה הדיינים שלה תודה רבה ‫

תגובה לסיפור של הפאות אני גם מצטרפת לבקשה – אם אפשר לפרסם בשמורה קובץ עם הלכות צניעות של פאות – ממקור מוסמך וחתום. 

כל הרצון שלנו זה לקיים את מצוות כיסוי הראש בהידור עפ"י המסורת שלנו וייתכן שהרבה מהפספוסים זה חוסר ידיעה בפרטי ההלכות, לכן אם יש דרך כלשהיא לקבל את ההלכות כאן בשמורה, אני ממש אשמח. תודה רבה! 

שלום, אני בת שניה להורי מתוך 16 ילדים. את אבי, הנושא של משפחות ברוכות ילדים מאוד מעסיק, הוא היה בן למשפחה קטנה (שלושה ילדים) וכיום הוא מעט אחרי גיל 60 -ולמעלה משבעים צאצאים כן ירבו. שלחתי לו את התגובות ל"משפחה גדולה מהחיים" וזה מה שקיבלתי ממנו בחזרה שנכתב ע"י אמי. באהבה גדולה לכל פועלך! ‫
***

לפני שנים היינו זוג צעיר עם שני ילדים בדירה קטנה. פתחתי עסק קטן של רקמה. תיקי טלית ותפילין מקטיפה מפיות לחלות לשבת, ולעיתים מעיל לספר תורה או פרוכת לארון הקודש.

באחת השבתות התארחו אצלינו שני בני דודים, בחורים אמריקאים. הם ראו את שני הילדים שהגדול בן שנתיים וחצי ואת השלישי\ת שבדרך. בפתיחות אמריקאית אופיינית הם התעניינו: כמה ילדים אתם מתכננים? הופתענו כהוגן מהשאלה , אך לא היינו רשאים להתחמק מתשובה אמיתית וכנה.

בעלי פנה אליהם- אתם יודעים שיש לנו עסק של רקמה. והנה לפני זמן פנה אלי איש עסקים מיליונר מפורסם וידוע והציע להיכנס לשותפות- אתם תביאו את הידע ואני את המימון, ונפתח מפעל ביחד. אתם תעבדו ותרוויחו היטב, וגם לי יהיו את הרווחים שלי.

עשינו זאת. אחר תקופה כשהמפעל התבסס והתחיל לגדול הוא פנה אלינו בהצעה לפתוח סניף נוסף. המימון עליו, העבודה בשטח והרווחים- כולם שלנו. כשהוא ראה את ההצלחה ופנה אלינו בהצעה לפתוח את הסניף השלישי, שאלו אותנו כמה שותפויות אתם מתכננים לעשות עם אותו עשיר?

 באופן ספונטני ענינו שנינו יחד: כמה שהוא ירצה ויאפשר! הרי המימון עליו. אמנם העבודה מוטלת עלינו, אך גם הרווחים המשתלמים. ובעיקר עצם ההרגשה שאנו שותפים עם דמות כל כך ידועה ומכובדת מפורסמת וחשובה. התחושה שהוא סומך עלינו, מאמין בנו ונכנס עמנו לעוד ועוד שותפויות – ממזערת כל טורח ועמל. 

את זה הם הבינו היטב . ואז עלו על השולחן דברי חז"ל: "שלושה שותפים יש באדם, הקב"ה אביו ואימו" וקיבלו ביאור חי ומלהיב.

ב"ה, הקב"ה קרא לנו לעוד ועוד עסקים משותפים וזכינו למשפחה גדולה ומבורכת לפי כל קנה מידה. 

את הפרק השני של הסיפור קיבלנו כעבור שנים. אחד הזוגות הנשואים גר בעיר מעורבת. האחות בטיפת חלב שם ראתה לעצמה תפקיד לכוון משפחות אברכים לצמצום הילודה. כשנולד להם בן אחרי שתי בנות, כלתי אמרה לבני: אתה בא איתי, אין לי כח להתמודד מול הדיבורים הארסיים של האחות שם. 

הם ישבו מול האחות והיא פתחה את פיה: יש לכם שלושה ילדים רצופים, שמעתם פעם על תכנון המשפחה? בני הנהן בראשו: ודאי, ואנו חושבים על כך ברצינות! עיניה של האחות אורו, סוף סןף זוג חרדי שלא נבהל אלא חושב לעניין. אז מה התוכנית שלכם? שאלה, והתשובה היתה: כמו אמא שלי. וכמה ילדים יש לה? שאלה האחות, בני נקב במספר ופיה נפער בתדהמה גמורה. 

היא הפנתה את ראשה לעבר אשתו וראתה אותה מאשרת בחיוך רחב.. לקח לה כחמש דקות לסגור את פיה חזרה ומאז הוא נשאר סגור עד שהיא עזבה את הסניף.

יודעת שזה לא הנושא כבר…אבל סתם נזכרתי: 

מישהי בעבודה שאלה אם אני לא חושבת שזה מוגזם, הילד השביעי. הקב"ה הכניס לי מילים בפה (אני לפעמים חושבת על תשובות ממש טובות, כמה ימים אחרי הזמן…) ועניתי לה: אני כל כך אוהבת את הילדים שלי, והם כל כך מדהימים ומופלאים, שאני רק רוצה עוד ועוד:) 

זו היתה תגובה משמחת ואמיתית ואני נהנית להיזכר בה.‫

שלום וברכה, אנחנו נשואים מספר שנים וב"ה אנחנו הולכים לגור בדירה משלנו, התחלתי להריח את ריח הרהיטים החדשים ולרחרח.. המחשב שלי חסווווםם בחסימה מהודרת אבל אני יכולה לפתוח קטלוג איקאה וקטלוגים של חנויות רהיטים נוספות. 

כך מצאתי את עצמי בודקת, רואה סגנונות יודעת מה אני רוצה וכו, פתאום חשבתי לעצמי-למה אני מסתכלת ופותחת?- כי אני רוצה שיהיה הכי טוב, הכי מוצלח, והכי איכותי. שאדע שאני מגיעה לחנות אחרי שעשיתי בירור מקיף, 

ואז חשבתי הרי בשביל שיהיה לי ריהוט איכותי, טוב, לא יקר, ויפה – הכל זה מילה אחת או בעצם שתיים: "סיעתא דשמיא" אז אני בעזרת ה' מקבלת על עצמי שלא להציץ ולא להתגלש– וזה ב"ה יהיה הס"ד, האמנתי בזה, שזה ההשתדלות הכי טובה בשבילי. וזהו, וב"ה לא פתחתי לא מצדקות אלא מהשתדלות, שתהיה לנו ס"ד ברהיטים החדשים.

אז זהו שלא זהו, וקרובת משפחה רחוקה מאוווד (מהצד של סבתא של בעלי (כן..כן..)) בעלת אמצעים, עוברת דירה ויש לה רהיטים שהיא לא צריכה: ספה, שולחן לסלון, ארונות וכו' רהיטים שלא חשבנו להוציא עכשיו— במצב חדש בטעם טוב ושרק נבוא לקחת, מבלי להתרוצץ פיזית ווירטואלית… ראיתי בזה אכן סיעתא דשמיא גדולה!! תודה רבה רבה על המיילים הקבועים של שלישי, מחכים להם כל השבוע— 

בקשר לקריירה ופרנסה, לא מתערבת לכל משפחה בשיקולים שלה בין השתדלות לביטחון. אבל תעשינה חסד לציבור, אם יש לכם הרבה, אל תנקרו עיניים ואל תרימו את רמת החיים הציבורית. לא כולם צריכים לדעת שאתם מרוויחים יפה. אל תגרמו ללחץ כלכלי שיגרום לשכנה שלכם להצטרך להיות קרייריסטית כדי לעמוד ברף שאתם קובעים. 

אני עובדת בהייטק ומרוויחה יפה, ב"ה. יש לי בית פשוט ריהוט פשוט ולא מעוצב והבית לא שופץ ב10 שנים האחרונות. השכנה שלי היא מורה והבית שלה נראה מהז'ורנלים. כשאמרתי לה שאנחנו לא מקבלים הנחה בארנונה כי אנחנו לא זכאים. היא לא האמינה. 

למה משפחה שההכנסה שלה נמוכה יחסית צריכה בית וביגוד כל כך מנקרי עיניים? בגלל שיש כאלו שמרוויחים הרבה ומראים את זה לכולם. ותאמינו לי, יש הרבה מה לעשות בכסף חוץ מלהשקיע אותו בריהוט, ביגוד, ומותגים. 

פגישת אסטרטגיה לתכנון פרסום

מתנת: מרקר

עיצוב פרסומת מדויקת

מתנת: טליה טל

שדרוג של דף נחיתה, ניסוח מייל שיווקי או קופי למודעה

מתנת: d.front

הנפשת לוגו

מתנת: שירה נחמה כהן

סדר וארגון אחת ולתמיד בתיבת המייל של העסק- פגישה של שעה וחצי

מתנת: ציפורה סובל

כתיבת תוכן שיווקי לדף נחיתה בשווי 1000 ש"ח.

מתנת: אוריגמי

הדס קורלנסקי

שיחת ייעוץ עיסקי או דוח שנתי בשווי של 1500 + מעמ

מתנת: הדס קורלנסקי

סדר וארגון אחת ולתמיד בתיבת המייל של העסק- פגישה של שעה וחצי

מתנת: ציפורה סובל

מודעת פרסום קופי + עיצוב

מתנת: נחמה שוכמן

הנפשת לוגו

מתנת: שירה נחמה כהן

בוט לאתר בשווי 5000 שח

מתנת: פייגי פיוטרקובסקי-

סדר וארגון אחת ולתמיד בתיבת המייל של העסק- פגישה של שעה וחצי

מתנת: ציפורה סובל

בניית תהליך אוטומטי מותאם אישית לייעול וקידום העסק- בשווי עד 3,000 ש"ח

מתנת: ציפורה סובל

רחל קירשבוים
יועצת מס

הגשת דוח שנתי

מתנת: רחל קירשבוים יועצת מס 0534166459

נתינת שם, סלוגן וקופי למודעה

מתנת: מירי ריזל. קופירייטרית לפרסום שמכיר לקהל היעד שלכם את העסק שלכם בגירסא הטובה ביותר מייל: m0548474619@gmail.com פל': 0548474619

יצירת קונספט, בניית לוגו, ושפה עיצובית, עיצוב ניירת וכרטיס ביקור. וחתימת מייל

מתנת: אילה כחלון

עיצוב פרסומת מדוייקת

מתנת: טליה טל

הנפשת לוגו

מתנת: שירה נחמה כהן

הוראות הפעלה

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה. 

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. 

לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.